Riešenie interiéru detskej izby

07. 03. 2011
Zdieľať

Zariadiť detskú izbu nápadito a originálne bez toho, aby sa skĺzlo do gýču, nebýva jednoduché. Ak má miestnosť atypický, nepravidelný tvar, úloha môže byť o to zložitejšia. V takýchto prípadoch nie je na škodu obrátiť sa na odborníkov.

Dobrý deň,
Časopis Môj dom si kupujem niekoľko rokov a musím povedať, že je veľmi inšpiratívny. Veľmi mi pomohol aj pri zariaďovaní nášho domu, ale s jednou miestnosťou si neviem poradiť. Je to detská izba s netradičným pôdorysom s veľkými oknami. Vo vašom časopise som sa stretla väčšinou s dizajnovým riešením detských izieb štvorcového alebo obdĺžnikového pôdorysu. Neviem si poradiť s umiestnením postele, vstavanej skrine, poličiek a písacieho stola, práve pre veľké okná a tvar miestnosti. Izba je určená pre desaťročného chlapca, ktorý má rád vojenské motívy. Prosím Vás o radu. Plánujeme umiestniť sem nábytok na mieru, ale zatiaľ nemáme premyslený kompletný dizajn izby.

S pozdravom  K. Terézia

 

Dnešné riešenie sa zaoberá izbou pre desaťročného chlapca, ktorý sa rád „hrá na vojakov“. Izba má netypický šesťuholníkový pôdorys s veľkými oknami, čo pre laika môže predstavovať neprekonateľný problém, zatiaľ čo pre dizajnéra to je zaujímavá výzva.

Alternatíva A

V prvom návrhu sme miestnosť opticky aj funkčne predelili závesom v štýle Army. Izba je intenzívne nasvietená, prakticky celý deň sem dopadajú priame slnečné lúče, preto predeľovací záves plní aj doplnkovú tieniacu funkciu k okenným žalúziám. Oddychovej časti dominuje veľkoplošná dynamická fototapeta. Poličky a skrine sú na želanie zákazníka vytvorené na mieru atypického priestoru. Navrhujeme použiť masívne drevo vo farbe už zabudovaných okenných rámov. Na zvýraznenie vystupujúcej vešiakovej skrine sme použili na povrchu dvierok perforovaný plech. Tento materiál je blízky vojenskému prostrediu a tiež zabezpečuje neustále vetranie. V záhlaví postele je perinák, kde sa v prípade neočakávanej návštevy ľahko a rýchlo vmestí neporiadok. Pracovnú časť tvorí dlhý stôl s povrchom z odolnej sivej fólie. Je doplnený praktickými úložnými kontajnermi na kolieskach. Na podlahu odporúčame použiť prírodný materiál, teda veľkoplošné parkety alebo palubovku. Na stenu navrhujeme sivé a zelené odtiene. Doplnky sú ladené v machovo zelenej, rovnako ako malé pohodlné kreslo. Intimitu zdôrazňuje originálna lampa organického tvaru.

 

Alternatíva B

Druhé riešenie je v štýle tajnej námornej vyšetrovacej služby. Ilustrácie na stenách sú GPS koordináty z okolia Považskej Bystrice. Aby mladý muž vždy vedel kde je sever, určiť smer mu pomáhajú kresby a nápisy na strope a stenách. Obrovské okenné plochy sme tentoraz zatienili exteriérovými širokými hliníkovými žalúziami, ktoré priame svetlo rozbíjajú a zmäkčujú. V izbe sme použili veľa zelene, ktorá sa vyníma v prevažujúcej modrej. Stôl spojený s policovou stenou tvorí ústredný solitér a zároveň miestnosť predeľuje na dve časti. Úložný priestor k pracovnému stolu tvoria kontajnery na akty X, ale aj Y. V oddychovej časti sme do zníženého podhľadu na inšpiráciu zavesili meditatívne výsadkárske kreslo, z ktorého je výborný výhľad na všetky štyri svetové strany. Hneď za dverami je členená atypická šatníková skriňa.

 

Sateliér je názov bratislavského tvorivého štúdia, ktoré tvorí dvojica Ivana a Marian Šataníkovci. Spoločne sa venujú interiérovému dizajnu, grafickým riešeniam, vizualizáciám, reklame, ako aj fotografovaniu pre renomované magazíny. www.ivanasatanik.sk, www.satelier.sk
Kategória: Bývanie Detská izba Navrhovanie interiéru
Tagy: alternatívne bývanie chlapec interieru izba návrh interiéru riešenie
Zdieľať článok

Diskusia