Salón drevostavieb 2019 – slovenská premiéra aktuálnej výstavy v Bratislave

25. 02. 2019 Zdieľať

Rodinné domy, víkendové bývanie, kongresové centrum obradná sieň, oranžéria... Z dreva, s použitím moderných drevených materiálov a progresívnych technológií možno v súčasnosti stavať rýchlo, precízne a s minimálnou záťažou okolitého prostredia najrôznejšie typy budov. V poradí 14. ročník česko-slovenskej nesúťažnej prehliadky moderných drevostavieb Salón drevostavieb 2019, predstaví na slovenskej premiére v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave od 4. 3. (vernisáž 6. 3.) do 22. 3. 2019 spolu 38 inšpiratívnych realizovaných moderných stavieb z dreva od architektov z Česka, Slovenska, Poľska a Rakúska.

Sprievodný odborný prednáškový program k slovenskej premiére Salónu sa uskutoční 6. 3. 2019 od 15:00 v Rakúskom kultúrnom fóre (účasť len na základe registrácií na materio@archacentre.org) Na akcii, ktorá sa koná pod záštitou SKA a je súčasťou SVA SKA, vystúpia s prednáškami a prezentáciami realizovaných drevostavieb architekti zo štyroch stredoeurópskych krajín – Gerhard Haumer a ateliér Josep (AT), Bartolomiej Boratyn, B2 Architekci (PL), Martin Habina, Ateliér Habina (CZ), Pavel Horák , Prodesi/Domesi (CZ), Daniel Kubiš, KubisArchitekti (SK) a Jaroslav Pavle, LePhart (SK). 


Salón drevostavieb 2019 – slovenská premiéra aktuálnej výstavy v Bratislave

2351565

„Drevostavby – to nie sú iba rodinné a víkendové domy,“ vysvetľuje Ľubica Fábri, riaditeľka Salónu drevostavieb 2019. „Celosvetovým trendom je stavať čoraz viac verejných a viacpodlažných budov, ktoré využívajú drevo ako trvale obnoviteľný stavebný materiál, viažu CO2 a súčasne poskytujú ľuďom prostredie na prácu, vzdelávanie a život s vysokou pridanou hodnotou.“ 

Protagonisti výstavno-publikačného projektu Salón drevostavieb – architekti Pavel Horák (Prodesi/Domesi, Praha) a Ľubica Fábri (ARCHA, Bratislava) vystúpia s prednáškami o moderných viacpodlažných a verejných drevostavbách aj na pôde Fakulty architektúry STU v Bratislave – dňa 7. 3. 2019 o 14:00 (respírium ÚIV, 4. poschodie, vstup voľný, bez registrácie).


Salón drevostavieb 2019 – slovenská premiéra aktuálnej výstavy v Bratislave

2351563

„Aj vďaka moderným technológiám poskytuje stavanie z dreva v súčasnosti tvorcom veľa možností, ako zužitkovať invenciu a tvoriť kvalitnú modernú architektúru,“ hovorí architekt Pavel Horák, zakladateľ Salónu drevostavieb, ktorý moderné drevostavby navrhuje aj stavia so svojím tímom architektov realizujúcich drevostavby Prodesi/Domesi.

„Verím, že čoraz viac kolegov a obzvlášť mladá generácia objaví krásu a prednosti drevostavieb, pretože stavanie z dreva predstavuje perspektívny spôsob výstavby s mnohými prednosťami a prínosmi pre investorov, užívateľov i celú spoločnosť.“ 


Salón drevostavieb 2019 – slovenská premiéra aktuálnej výstavy v Bratislave

2351539
archív Salón drevostavieb 2019

Výstava Salón drevostavieb 2019 potrvá v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave (Astoria Palace, Hodžovo nám. 1A) od 4. 3. do 22. 3. 2019, otvorené v pracovných dňoch od 9:00 do 17:00, vstup zdarma.

Reinštalácia výstavy Salón drevostavieb 2019 na veľtrhu CONECO 2019 sa uskutoční 27. – 30. 3. 2019 na výstavisku Incheba Expo Bratislava.


Salón drevostavieb 2019 – slovenská premiéra aktuálnej výstavy v Bratislave

2351545
archív Salón drevostavieb 2019

V súčasnosti sa Salón drevostavieb etabloval na najväčšiu nesúťažnú prehliadku modernej architektúry z dreva v strednej Európe. Cieľom podujatia je propagovať modernú a kvalitnú drevenú architektúru ako formu udržateľnej výstavby. Každoročne predstavujú organizátori prostredníctvom výstavy a publikácie Ročenka drevostavieb vybrané diela, aktuálne postavené v Česku a na Slovensku. Súčasťou prehliadky bývajú pravidelne aj drevostavby zahraničných hostí – architektov z Rakúska, ale aj z ďalších európskych krajín ako škandinávske štáty či Nemecko, kde má stavanie z dreva dlhoročné tradície a pevné miesto v tvorbe súčasných architektov. V ČR organizuje Salón drevostavieb architektonicko-realizačná kancelária Prodes/Domesi Praha od roku 2005. V roku 2012 sa Salón stal česko-slovenskou aktivitou, keď sa spoluorganizátorom Salónu v SR stalo Centrum architektúry ARCHA Bratislava.

Foto: archív Salón drevostavieb 2019

Text / zdroj: OZ ARCHA – Salón drevostavieb 2019

www.salondrevostaveb.cz , www.admagazin.sk

Kategória: Aktuality
Tagy: drevostavba Salón drevostavieb
Zdieľať článok