Ako si vybrať vhodný koberec

26. 02. 2019
Zdieľať

Poznáte ten pocit, keď sa po mrazivom dni vraciate skrehnutí domov, túžite prejsť dverami svojho bytu a okamžite pocítiť teplo a pohodu? Najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť, je začať pekne od podlahy – mäkkým kobercom.

Aký materiál použiť?

Je dôležité si uvedomiť, že rôzne materiály ponúkajú rôzne úrovne tepelnej izolácie. Skvelou voľbou sú prírodné materiály ako vlna a prírodný hodváb, pretože kobercu dodávajú trvanlivú a mäkkú textúru, rovnako poskytujú aj najlepšiu izoláciu. V porovnaní s ostatnými materiálmi však môžu byť pomerne náročné na cenu a údržbu. Ak hľadáte lacnejšiu alternatívu, určite by ste nemali vylúčiť bavlnu a jutu alebo koberce zo syntetických materiálov, ako je polyamid, polypropylén, polyester a polyakryl. Syntetické koberce sú jednoduchšie na údržbu, lacnejšie a taktiež odolnejšie proti roztočom. Ideálnym kompromisom medzi prírodným a syntetickým kobercom je koberec kombinovaný, ktorý spája prednosti oboch variantov.


Čierny koberec Hanse home gloria ethno, 87,99 €, www.bonami.sk

Čierny koberec Hanse home gloria ethno, 87,99 €, www.bonami.sk

 

Čo robí koberec teplejším?

Pri výbere koberca musíte porovnať všetky špecifikácie. Ak je hlavným kritériom pre vás teplo, potom musíte hľadať koberec s najvyšším počtom stehov. Počet stehov sa vzťahuje na množstvo slučiek alebo vlákien, ktoré sa nachádzajú v koberci. Čím vyšší je počet stehov, tým je koberec hustejší, a tým lepší tepelný izolátor z neho bude.


Koberec so zapletanými prvkami, 99,99 €, Zara Home

Koberec so zapletanými prvkami, 99,99 €, Zara Home

Akú veľkosť koberca vybrať?

Pokiaľ ide o veľkosť, je isté, že čím je koberec väčší, tým lepšie bude tepelne izolovať. Mnohí dizajnéri interiérov vám potvrdia, že správna veľkosť koberca je dôležitá pre celkový vzhľad a atmosféru miestnosti. Ak je koberec príliš malý, riskujete, že miestnosť bude pôsobiť proporčne nevyvážene.

Návrhári interiérov radia vychádzať z rozmerov pohovky, konferenčného stolíka a stoličiek, a tak určiť, aká veľkosť koberca zodpovedá hlavnému miestu na sedenie. V obývačke by mal koberec obklopovať celý priestor na posedenie. V jedálni by sa mali dať jedálenské stoličky vytiahnuť od stola bez toho, aby sa dotkli okraja koberca. V spálni, ale i detskej izbe zase platí, že keď sa nohy zložia z postele, mali by sa dotknúť teplého koberca. 


Bavlnený koberček Printed beni, 90,63 €, www.nordicday.sk

Bavlnený koberček Printed beni, 90,63 €, www.nordicday.sk

Akú farebnú paletu zvoliť?

Pozrite sa na existujúce vybavenie a farebnú paletu svojej izby a zistíte, aký koberec v nej bude vyzerať najlepšie. Máte už vo svojej izbe veľa farieb a vzorov? Vyberte si krásny neutrálny koberec, ktorý umožní, aby sa tieto odvážne vzory dostali do popredia. Ak sú vaša pohovka a stoličky v jemnejších farbách, môžete sa vyhrať práve s kobercom. Koberec so vzorom je skvelý spôsob, ako pridať výraz do jemnej farebnej schémy – dobrým tipom je prispôsobiť sekundárnu farbu v koberci farbe vášho hlavného zariadenia.

 

tip 

Koberec by mal pokrývať minimálne tie miesta, kde chodíte bosí a kde sa hrajú deti.


Koberec Universal, 98,99 €, www.bonami.sk

Koberec Universal, 98,99 €, www.bonami.sk

text. Michaela Labodiová
foto: iStock.com, archív firiem
zdroj: časopis Tvorivé bývanie 6/2019

Kategória: Doplnky
Tagy: koberce podlahy
Zdieľať článok

Diskusia