Zelená /vegetačná/ strecha – užitočná krása

27. 02. 2019 Zdieľať

Zelené strechy sa v posledných rokoch ospevujú ako atraktívny moderný prvok architektúry. Atraktívne určite sú, krásne zázemie a praktické výhody však poskytujú už 3000 rokov. Ide vlastne o osvedčený spôsob, ako skvalitniť nie len mikroklímu, v ktorej žijeme, ale aj v širšom okolí.

Zelenú strechu si môžete zaobstarať či už staviate nový dom, alebo ho rekonštruujete, uprostred mesta alebo na periférii ci vidieku. A dnešné zelené strechy k týmto praktickým výhodám poskytujú aj ďalšie dôležité benefity lákavé pre obyvateľov – napríklad záhon s bylinkami, miesto na oddych a grilovanie či jazierko.

7 dôvodov prečo povedať áno zelenej streche

Vyrovnáva teplotné extrémy ekologickým spôsobom, a to napríklad tým, že rastliny eliminujú prehrievanie vzduchu aj stavebných konštrukcii.

Pohlcuje zvuky – okrem funkcie tepelnoizolačnej poskytuje zeleň aj funkciu akustickú. Vzduchovú nepriezvučnosť strechy dokáže zeleň ( vegetačné súvrstvie ) zlepšiť až o 6 dB. A platí to obojsmerne – zeleň tlmí zvuky z exteriéru a aj tie smerujúce von z interiéru.

Viac čistého kyslíka – v meste je v porovnaní s lesným ekosystémom až o 10x vyššia koncentrácia SO2, 20x vyššia koncentrácia CO2 a 30x vyššia koncentrácia CO a prachu. Zeleň dokáže toto znečistenie vzduchu vďaka fotosyntéze výrazne zredukovať. A samozrejme platí, čím hustejšia vegetácia, tým väčšia produkcia kyslíka. Kvalitu vzduchu zeleň ovplyvňuje aj vďaka schopnosti zvyšovať jeho vlhkosť.

Dobre hospodári s vodou – zeleň je schopná pohltiť veľké množstvo vody, čiastočne ju aj spotrebovať. Zostatkovú vodu je možné použiť ako úžitkovú na zalievanie záhrad alebo aj splachovanie.

Predĺži životnosť strechy – vegetácia chráni izoláciu strechy pred klimatickými vplyvmi.

A navyše, ku všetkému vyššie spomenutému poskytuje voňavý úkryt, farebný relaxačný kútik, atraktívne miesto pre prácu aj zábavu. Zelená strecha je pôsobivá celoročne, počas jednotlivých ročných období sa mení a jemne tým mení vzhľad celého domu.
 


Zelená /vegetačná/ strecha – užitočná krása

2351889
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.

Zelené strechy ISOVER

Realizácia vegetačnej strechy nie je náročná, ISOVER naviac poskytuje moderné dosky z hydrofilnej minerálnej vlny, ktoré dokážu ozeleniť takmer každú plochú aj šikmú strechu, alebo dokonca aj úplne zvislú stenu. Dosky ISOVER FLORA alebo ISOVER INTENSE sa používajú v kombinácii so strešnými substrátmi a pre svoju nízku hmotnosť je možné tieto systémy použiť aj pri rekonštrukcii. Medzi obľúbené varianty zelených striech patrí v poslednej dobe strešná záhrada, jazierko a grill strecha.

Strešná záhrada ISOVER

Je najnáročnejšou a najnákladnejšou skladbou, zato ale s takmer neobmedzeným výberom rastlín prispôsobeným stredoeurópskemu klimatickému pásmu. Môžete tu mať borovicu, vŕbu, ruže, muchovník a iné trávy a dreviny. Hrúbka vegetačnej vrstvy spravidla začína na 300mm a nieje výnimkou hrúbka 1000mm. Tu sa už substrát nahrádza hydrofilnou minerálnou vlnou vyššej pevnosti – ISOVER INTENSE. Táto strecha má tiež obrovskú hydroakumulačnú schopnosť.
 


Zelená /vegetačná/ strecha – užitočná krása

2351895
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.

Strešné jazierko  nebýva tak náročné a nákladné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Svoje miesto si v ňom nájdu vodné rastliny, ktoré sa zakorenia aj v malom množstve vhodného substrátu a hydrofilnej minerálnej vlny.  


Zelená /vegetačná/ strecha – užitočná krása

2351893
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.

Grill strecha ISOVER

Terasa s grilom uprostred rozkvitnutej strešnej záhrady znie skvelo. A nieje to nemožné – relaxačnú a spoločenskú zónu si môžete vytvoriť vďaka spojeniu intenzívnej strešnej záhrady a terasy. Táto strecha by mala byť plne pochôdzna a tomu zodpovedá aj výber rastlín. V prevádzkovej časti je to väčšinou trávnik, na okrajoch  vyššie rastliny a kry. Stromy je možné sadiť do betónových kvetináčov a tie umiestniť do priestoru terasy. Grill strecha sa realizuje väčšinou pri novostavbách, je ju však možné vytvoriť aj pri rekonštrukcii.


Zelená /vegetačná/ strecha – užitočná krása

2351891
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.

www.isover.cz

ZDROJ: PR článok spoločnosti Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.

Kategória: Strecha, podkrovie Technológie
Tagy: vegetačné strechy zelená strecha
Zdieľať článok