Čo by nemalo chýbať vo vašej dielni?

07. 03. 2019 Zdieľať

Ak chcete pracovať na svojich projektoch kvalitne, potrebujete na to dobre vybavenú dielňu. Pracovné miesto musí byť dobre osvetlené, a to najlepšie z viacerých miest. Na prístroje, nástroje a materiál si zaobstarajte skrine, pevné prehľadné regály a organizéry, ktoré pomôžu udržať poriadok.

Nemusíte ich mať nutne všetky. Výber starostlivo zvážte. Niektoré prístroje sú špecializované, ale napríklad silná ručná príklepová vŕtačka, najlepšie s dvojrýchlostnou prevodovkou, je v permanencii skoro neustále. Hodí sa na vŕtanie do kovu aj kameňa, miešanie alebo ako pohon rôznych nástavcov. Na všetko to ďalšie skrutkovanie a vŕtanie je najlepší aku skrutkovač s dvoma akumulátormi a na uťahovanie väčších skrutiek zase rázový uťahovák. Pre uľahčenie vŕtacích prác do tvrdých stavebných materiálov vzniklo vŕtacie kladivo, sekacie kladivo a kombinácia oboch prístrojov, kedy môžete medzi jednotlivými funkciami prepínať.


Čo by nemalo chýbať vo vašej dielni?

Čo by nemalo chýbať vo vašej dielni?
Hornbach

Výbornými pomocníkmi sú brúsky, píly a frézky. Uhlovú brúsku využijete na rozbrusovanie kovu, kameňa, plastov a dreva. Priamu brúsku zase na úpravu otvorov, a to pomocou brúsnych kameňov, rotačných pilníkov a rašplí. Na obrúsenie dreva, kovov, obkladačiek alebo skla budete potrebovať pásovú brúsku.

Kutil aj profesionál, ktorý rád pracuje s drevom musí mať vo svojej dielni ručný elektrický hoblík. Hoblík slúži na vyrovnávanie povrchu dreva, k úberu jeho hrúbky a šírky a tiež na zrážanie hrán. Môžete si vybrať pripojenie do elektrickej siete alebo variant akumulátorovej batérie.


Čo by nemalo chýbať vo vašej dielni?

Čo by nemalo chýbať vo vašej dielni?
Hornbach

Neoceniteľnou položkou na nákupnom zozname je určite kompresor. Využijete ho na dofúknutie pneumatík, lopty, bazéna, striekanie farieb alebo na tlakovanie sudu piva ak chystáte záhradnú párty.

Na svoje projekty budete z času na čas potrebovať zváračku, teplovzdušnú elektrickú pištoľ a na rýchle a pevné lepenie dreva, papiera a plastov tavnú lepiacu pištoľ. Na spájkovanie napr. tlačených spojov sa vám bude hodiť elektrická spájkovačka, plynová spájkovačka zase ako moderná náhrada benzínovej letovacej lampy.

Pre spoje na polypropylénové potrubie k rozvodom vody alebo stlačenému vzduchu dobre poslúži spájka na PP rúrky a ak sa budete potrebovať zbaviť samolepiek alebo starej farby, mať v regáli teplovzdušnú elektrickú pištoľ sa tiež oplatí.

Náradie a nástroje

Aby poličky a šuflíky v dielni nezostali prázdne, zaplňte ich skrutkovačmi rôznych tvarov a veľkostí, kľúčmi a nástavcami. Na skrutkové spoje existuje celý rad rôznych druhov kľúčov od obyčajných plochých otvorených, cez očkoploché, očkové, očkové otvorené, račňové až po skrutkou nastaviteľné.


Čo by nemalo chýbať vo vašej dielni?

Čo by nemalo chýbať vo vašej dielni?
Hornbach

Svoje miesto v kutilskom raji majú kombinované kliešte, štiepacie kliešte, nastaviteľné kliešte, ktoré poznáte ako sikovky, hasáky a kladivá.

Materiály potrebujú opracovať, takže nezabudnite na brúsne papiere, plátna, kamene, leštiace pasty a rezné a brúsne kotúče pre rôzne typy brúsok.


Čo by nemalo chýbať vo vašej dielni?

Čo by nemalo chýbať vo vašej dielni?
Hornbach

Raz meraj a dvakrát rež – zamerajte sa teda na meradlá, zvinovacie a skladacie metre, posuvné meradlá, uhlomery, mierky, vodováhy. A čo s neporiadkom po ťažkej práci? Prach, vodu a piliny vám rýchlo pomôže upratať priemyselný vysávač.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Záhradná technika
Tagy: hoblíky
Zdieľať článok