Aké druhy okrasných listnatých stromov si vybrať do záhrady a podľa čoho?

12. 03. 2019
Zdieľať

Stromy boli súčasťou záhrad od nepamäti. Často išlo o prvé rastliny, ktoré boli pri nových domoch vysadené. V súčasnosti túžba po ich prítomnosti v moderných záhradách opäť silnie. Aké druhy si vybrať a podľa čoho?

2360213
isifa/shutterstock

Ozdoba aj útočisko

Stromy pri domoch mali vždy svoj symbolický aj praktický význam. Plnili úlohu prírodných hromozvodov, boli jasným identifikačným bodom, dokonca pomáhali dezinfikovať vzduch, ak sa pri dome chovali hospodárske zvieratá (takúto schopnosť má napríklad baza). V súčasnosti je funkcia stromov v záhrade trochu odlišná. Ak je atraktívny strom dômyselne umiestnený, môže sa stať dominantou záhradného priestoru.

Samozrejme, najväčší environmentálny význam stromov pre nás je, že produkujú kyslík a pohlcujú oxid uhličitý. Jeho prítomnosť v záhrade blízko domu prináša mnoho ďalších výhod. Nielenže čiastočne chráni dom a spevňuje pôdu, ale pomáha vytvárať hodnotnú mikroklímu. Stromy ochladzujú vzduch aj pôdu, pomáhajú zvyšovať vlhkosť vzduchu. Dokážu tiež dobre zachytávať prach a mikroorganizmy, tlmia hluk a celkovo navodzujú pocit harmónie. Stanú sa zvukovou kulisou, ktorá sa napríklad postará o príjemné zvuky – šumenie listov vo vetre.

Stromy poskytujú útočisko aj zvieratám a záhrada je vďaka nim plná života. Pre vtáky, ktoré si v jeho korunách stavajú hniezda, sú priam nenahraditeľné. Ak radi počúvate vtáčí spev, vyberte si strom, ktorý krásne kvitne a zároveň dáva plody, ktoré tak vtákom poskytnú potravu i útočisko zároveň. V záhrade, v ktorej je aspoň jeden väčší strom, sa budete vždy cítiť lepšie než v tej, kde strom úplne chýba.

Záhrada bez stromu má len polovičnú krásu.

Ak ste priaznivcom prírodných záhrad, rozhodne by ste mu v nej mali dať priestor.

ČERVENOLISTÉ DREVINY si žiadajú slnečné miesto, kde budú listy intenzívnejšie vyfarbené. Ak chcete mať strom v blízkosti vodnej plochy, zvoľte druh s väčšími listami, ktoré sa z vodnej hladiny ľahšie odstraňujú.
isifa/shutterstock

Najčastejšie obavy

K najviac obávaným prekážkam pri výsadbe listnatého stromu patrí padajúce lístie. To sa však dá výborne využiť na vytvorenie hodnotného kompostu, na mulčovanie záhonov, na ochranu citlivejších rastlín pred mrazom. Netreba sa obávať ani prílišného tieňa. Hoci nie je žiaduce, aby strom zatienil celú záhradu, časť záhrady v tieni vyššieho stromu určite padne vhod. Pod strom si môžete umiestniť lavičku, prípadne ležadlo, a priestor využiť na poobedňajší víkendový relax. Ak sa obávate úplného tieňa, zvoľte si stromy s redšou korunou a tieň bude miernejší. Ani starostlivosť o strom nemusí byť náročná.

Dnes sú v ponuke dreviny, ktoré rastú kompaktne, nie je ich potrebné neustále strihať alebo špeciálne ošetrovať (magnólia). Ak si predsa len vyberiete strom, ktorý si bude žiadať pravidelný rez, stále sa môžete obrátiť na odborníkov, ktorí vám s touto prácou pomôžu. Máte obavy, že vám pod stromami nič neporastie? Pri výbere sa vopred informujte, či ide o plytko- alebo hlbokokoreniacu drevinu.

Pri plytkokoreniacich druhoch je potrebné tieto miesta vysadiť rastlinami koncom leta a viac zavlažovať. Tie sa na jeseň pekne rozrastú, na jar už bude porast hustejší a konkurencia koreňov stromu mu neublíži. Dnes je navyše už v ponuke obrovské množstvo krásnych rastlín, ktoré sú okrasné listom alebo kvetom a aj obľubujú tieň.

Magnólie vyniknú v záhrade najmä ako samostatný solitér. Samotné pestovanie nie je zložité. Ak im vyberiete slnečné miesto s priepustnou pôdou, odmenia vás nádhernými kvetmi. Málokedy ich napádajú choroby či škodce.
isifa/shutterstock

Listnatý strom poskytuje v lete blahodarný tieň.

V zime, keď lístie opadá, zas prepúšťa hrejivé lúče slnka do záhrady i do domu.

Mnohé druhy na jeseň vyrážajú dych úžasnými farbami listov.

Iné kultivary zas svojimi kvetmi počas teplých dní rozjasnia celú záhradu.

Keď zasadíte strom, aj keď je ešte malý, záhrada získa ďalší rozmer, ktorý oči vnímajú veľmi pozitívne. Dávajú mozgu signál, že záhrada nie je až taká malá, keď sa do nej zmestí strom.
isifa/shutterstock

Kedy a ako stromy vysádzať

Voľnokorenné stromy môžete vysádzať buď na jar, alebo na jeseň. Ak majú kompaktný koreňový bal, dajú sa vysádzať počas celého vegetačného obdobia. Ideálny čas je jeseň. Vysádzať môžete od októbra do novembra, najlepšie keď už stromy nemajú lístie. Už v nasledujúcej sezóne sa pekne zazelenajú a niekedy aj rozkvitnú. Vysádzajte však len v období, keď nie je zamrznutá pôda. Teplomilnejšie druhy vysádzajte až na jar, v lete je potrebné vysadený strom viac zalievať.

Stromy porastú na slnečných a chránených miestach s hlbšou, výživnou a priepustnou pôdou. Niektoré druhy viac obľubujú kyslejšiu pôdu, preto treba pri výsadbe pridať aj čistú rašelinu. Vo všeobecnosti platí, že strom vysádzame ďalej od domu aj susedných pozemkov. Vždy je potrebné zistiť si šírku koruny v dospelosti dreviny a myslieť na to už pri výsadbe.

Neustále padajúce lístie môže spôsobovať problém v odtokových žľaboch na strechách. Padajúce lístie zo stromov nie je žiaduce ani v jazierkach, preto stromy nesadíme do ich blízkosti. Nehodia sa ani do predzáhradiek. Pri výsadbe je dôležité vykopať dostatočne hlbokú jamu, tá by mala byť o niečo hlbšia, no aspoň dvakrát širšia, ako je koreňový bal stromu. Už pri výsadbe je potrebné dať vysádzanému stromu aj oporné koly a pevne ho k nim priviazať. Takto odolá nielen vetru, ale aj hrajúcim sa deťom.

Pri výbere stromu zohľadňujte rozmery záhrady. 

Myslite na veľkosť, ktorú strom dosiahne v dospelosti, aby vám neskôr nezatienil celú záhradu.

Máloktorý listnatý strom vynikne v zime tak, ako práve breza. Ak túžite po zoskupení, breza je ideálnym kandidátom. Buďte však opatrní, vysaďte ju, pokiaľ možno, ďalej od domu. Jej jahňady zrejme nepotešia alergikov.
iStock.com

Aký druh si vybrať

V súčasnosti je v ponuke množstvo druhov a kultivarov stromov, ktoré sa vyznačujú tým, že rastú pomalšie a ani po rokoch pestovania nedosahujú nežiaduce rozmery. Trendové sú stromy s kompaktnou guľovitou korunkou, napríklad katalpa (kultivar Nana) či javor (kultivar Globosum), alebo stĺpovité formy, napríklad okrasná čerešňa (kultivar Amanogawa). Pôsobivé sú aj menšie s previsnutou korunkou, napríklad breza (kultivar Youngii) alebo karagana (kultivar Pendula).

Ak vám nestačí jeden strom, ale chcete si vytvoriť zoskupenie, nízka breza je ideálnym kandidátom. Premyslite si, či chcete opadavý alebo vždyzelený strom. Vždyzelený vám bude krášliť záhradu počas celého roka. Väčšina opadavých stromov zas pôsobí atraktívnejšie vďaka sfarbeniu listov na jeseň, mávajú tiež krajšie a nápadnejšie kvety. Väčšina stromov dobre znáša mráz, avšak niektorým citlivejším druhom, akým je napríklad ambrovník alebo paulovnia, sa lepšie darí v lokalitách s nižšou nadmorskou výškou, v tzv. vinohradníckych oblastiach.

Problematické sú miesta s trvalo zamokrenou pôdou, tu sa darí len niektorým stromom, napríklad vŕbam, ktoré sú v ponuke už vo viacerých zaujímavých formách. Pri výbere takisto prihliadajte na celkový štýl svojho domu a záhrady – stromy pôvodom z exotickejších krajín viac vyniknú v meste a modernej záhrade, do vidieckeho prostredia je vhodnejšie sústrediť tradičné druhy.

TEXT: DANIEL KOŠŤÁL
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom 2/2019

Kategória: Zakladanie záhrady
Tagy: listnaté stromy výsadba stromov
Zdieľať článok
Nová sezóna podľa profesora Hričovského: Podľa čoho vyberať ovocie do záhrady?Záhrada

Nová sezóna podľa profesora Hričovského: Podľa čoho vyberať ovocie do záhrady?

Ako sadiť voľnokorenné ovocné stromy? Výsadbu si naplánujte hneď po kúpe a dodržte tieto krokyZáhrada

Ako sadiť voľnokorenné ovocné stromy? Výsadbu si naplánujte hneď po kúpe a dodržte tieto kroky

Tretia výzva na obnovu domu: Takéto sú podmienky pre ďalších 10-tisíc žiadateľovASB.sk

Tretia výzva na obnovu domu: Takéto sú podmienky pre ďalších 10-tisíc žiadateľov

Projektant si navrhol pasívny dom z tehly: Využil jednovrstvové murivoDom z tehly

Projektant si navrhol pasívny dom z tehly: Využil jednovrstvové murivo

Diskusia