Pravda a mýty o grilovaní: Čo (ne)grilovať a na čo si dať pozor?

25. 03. 2019 Zdieľať

„Natri mäso ešte raz“, „odkroj to tenšie“, „pridaj uhlie“, „uhlie nepridávaj, to rozfúkame“. Čo Slovák, to expert na grilovanie. Nie všetko, čo sa na záhradách zvykne robiť, vedie k perfektnej hostine. Aké mýty sa držia letného grilovania ako pripálený syr na mriežke?

Nič na tom nie je…jednoducho to dáme na gril

Ako na správne grilovanie? Nepodceniť prípravu a nemyslieť si, že to nejak zvládneme. Najčastejšia chyba je pichať do mäsa vidličkou, aby sme sa presvedčili, že je hotové. Tým zbytočne necháme vytiecť šťavu a vo výsledku máme vysušený tvrdý kúsok.


Pravda a mýty o grilovaní: Čo (ne)grilovať a na čo si dať pozor?

2365533
Hornbach

Príslušenstvo: veľká vidlička…nič viac nie je treba

Možno ste už zažili urputný boj pri obracaní mäsa alebo zeleniny kuchynskou vidličkou. A pritom sa to so správnymi nástrojmi dá všetko urobiť jednoduchšie a bez narušenia štruktúry nevhodným nástrojom.

Existuje množstvo príslušenstva pre grily, ktoré pomôžu zdokonaliť a zjednodušiť prípravu mäsa, zeleniny a všetkého ostatného, čo sa chystáte grilovať. Kliešte sú samozrejmosťou, teplomery postupne objavujeme, ale viete o tom, že existuje nepreberné množstvo ďalších vychytávok? Patria medzi ne napríklad marinovacie ihly, grilovacie fény, stojany na rebierka, kamene na pizzu, držiaky na ryby, špízy na marshmallow, stojany na kurence, lisy na hamburgery, či formy na klobásy.


Pravda a mýty o grilovaní: Čo (ne)grilovať a na čo si dať pozor?

2365529
Hornbach

Teploty mäsa: pichnem do toho a uvidím

Medzi najčastejšiu chybu pri grilovaní patrí i podcenenie sledovania teploty vo vnútri mäsa. Väčšinou sa riadime odhadom, alebo dokonca do mäsa opakovane bodáme niečo ostré, aby sme zistili, či je vo vnútri mäkké. To by sme ale rozhodne nemali!

Najlepšie nám poslúži teplomer na mäso, ktorý meria potrebné údaje. Platí, že by sme vo vnútri mali dosiahnuť teplotu okolo 71°C, u hydiny môžeme kľudne ešte o 10 stupňov viac. To pri klasickom priamom grilovaní znamená rozkúriť gril aspoň na 200°C. Ako rýchlo dosiahneme potrebnej teploty, záleží i na hrúbke mäsa, ktoré by malo byť aspoň 3 cm vysoké.


Pravda a mýty o grilovaní: Čo (ne)grilovať a na čo si dať pozor?

2365531
Hornbach

Jeme iba to, čo ugrilujeme

Poznáte to, keď hladná skupina ľudí vás pri stole hypnotizuje očami namiesto prípravy jedla a čaká na moment, kedy budú pokrmy hotové? Potom obsah grilu rýchlo zjedia a situácia sa opakuje stále dokola. S dobre pripraveným letným posedením takéto chvíle minimalizujete. Pripravte si miesto k sedeniu. Proti nepriaznivému počasiu môžete seba, hostí i jedlo ochrániť párty stanom. Praktická a ľahko udržiavaná plocha, ktorá navyše môže poslúžiť i ako plocha pracovná, je pivný set. Vybaľte balík 50×220 cm a za necelú minútu máte na záhrade stôl a dve lavice pre desať ľudí.

Ak vlastníte gril, na ktorý sa zmestí naraz 36 steakov, starosti odpadajú, ale pokiaľ nie, obohaťte tabuľu ďalšími potravinami, ktoré sa hodia k pokrmom z roštu (a môžete si ich kľudne dať i samotné). Napríklad bagetu s bylinkovým maslom, či zeleninové šaláty. Pokiaľ máte radi opečené chrumkavé pečivo, môžete odkrojiť kôrku – nedôjde ku skrúteniu a chlieb bude vyzerať pekne i na slávnostnejšej tabuli.


Pravda a mýty o grilovaní: Čo (ne)grilovať a na čo si dať pozor?

2365527
Hornbach

Na grilovanie sa hodí hlavne mäso

Skladba potravy na rôznych grilovačkách nie je príliš pestrá: steak, krkovička, prípadne hermelín. Vďaka veľkej obľube hamburgerov nachádzame cestu k mletému mäsu. Čo sa týka syrov, mali by ste vedieť, že neexistuje iba hermelín. Grilovať sa dá i balkánsky syr, veľmi populárny je napríklad tvrdšie stredomorské halloumi z ovčieho mlieka.

Grilovanie zeleniny (napríklad ako spestrenie syrových špízov) je stále populárnejšie, týka sa to predovšetkým cukety, papriky, cibule. Z húb sa na roštoch najviac objavujú klasické šampiňóny, či portobello. Viete ale, že sa dá grilovať aj ovocie? Napríklad banány, ananás, figy…výborne chutí i grilovaná hruška.

To najdôležitejšie na grilovaní je síce trávenie voľného času na záhrade s priateľmi a dobre sa baviť, ale prečo by sme si nemohli radostné chvíle spríjemniť perfektne pripraveným jedlom?

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Záhradná technika
Zdieľať článok