Renováciou domu k zdravému bývaniu a nižším nákladom

27. 03. 2019 Zdieľať

Každý šiesty Slovák sa sťažuje na nevyhovujúce podmienky v budove, v ktorej žije1 . Motivovať ľudí zmeniť túto situáciu má projekt ukážkovej renovácie rodinného domu v Šali na zdravé a moderné bývanie.

Na príklade tohto domu sa Slováci budú môcť presvedčiť, že mladá rodina môže v rekonštruovanom dome žiť moderne, zdravo a súčasne mať nízke náklady na prevádzku. 


PO REKONŠTRUKCII

Renováciou domu k zdravému bývaniu a nižším nákladom
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


PO REKONŠTRUKCII

Moderný a zdravý dom

Štvorčlenná rodina Hučkovcov zo Šale vždy snívala, že bude bývať v dome s nízkou spotrebou energie a s veľkou záhradou. Majú radi prírodu, prácu v záhrade a prirodzene uvažuje o budúcnosti našej planéty. Pestuje permakultúru, triedi odpad, sadí stromy a kvety, zakladá komposty. Po starých rodičoch zdedili starý rodinný dom. „Dlho sme rozmýšľali, ako sa pustiť do obnovy tohto domu. Je pre nás dôležité zanechať po sebe čo najmenšiu uhlíkovú stopu. Sme však mladá rodina, ktorá chce moderne bývať a táto rekonštrukcia je šitá presne na naše potreby,“ vysvetľuje Jozef Hučko, majiteľ domu. 


PRED

Renováciou domu k zdravému bývaniu a nižším nákladom
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


PRED

Šaľa pôjde príkladom 

Mnoho ľudí, ktorí vlastnia starý rodinný dom nevie, ako začať s jeho rekonštrukciou. Chcú žiť v zdravom prostredí, chcú šetriť životné prostredie a šetriť peňaženku, ale nevedia, ako to dosiahnuť. V spolupráci s  partnermi im chce VELUX ukázať, ako na to.  „Štvorcový dom, v akom bývajú Hučkovci, nájdete v každej obci na Slovensku. Najčastejšie v pôvodnom stave. Sme radi, že Šaľa pôjde príkladom pre ostatné slovenské obce,“ konštatuje Jozef Belický, primátor mesta Šaľa. Dánska spoločnosť VELUX si Slovensko pre projekt ukážkovej renovácie nevybrala náhodou. „Sme najväčším výrobcom okien na Slovensku. Problematika obnovy budov sa nás bytostne dotýka. Projektom RenovActive chceme prispieť k naštartovaniu renovačných procesov u nás,“ vysvetľuje Dagmar Plevačová, generálna riaditeľka spoločnosti VELUX. 


PO

Renováciou domu k zdravému bývaniu a nižším nákladom
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


PO

Hučkovci sa nasťahujú v septembri

Stavebné práce na projekte RenovActive budú ukončené v júli 2019. Rodina Hučkovcov sa do domu nasťahuje v septembri tohto roka. Počas nasledujúcich dvoch rokov budú v spolupráci s Katedrou technických zariadení budov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave prebiehať merania kľúčových parametrov, aby sa overila funkčnosť prevádzky renovovaného domu. Postup projektu RenovActive Slovensko môžete sledovať na www.renovactive.sk a na Facebooku.

[1] Healthy Home Barometer 2017: www.velux.com/health/healthy-homes-barometer-2017

ZDROJ: PR článok VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Kategória: Materiály
Tagy: rekonštrukcia renovácia domu RenovActive
Zdieľať článok