Redakčný test najmodernejších bezvreckových vysávačov

03. 04. 2019
Zdieľať

Ak ste vysávač kupovali pred viac ako štyrmi rokmi, mali by ste vedieť, že sa toho veľa zmenilo. Dnešné modely sú mimoriadne úsporné, príjemne tiché a v škatuliach nájdete bohatšiu výbavu hubíc ako kedysi. Dokonca sa zdá, že sú i menšie, aby na uskladnenie nepotrebovali veľa miesta.

Čo by ste mali VEDIEŤ

1 Watty

700-, 600-, ba i 550-wattový motor cyklónového vysávača je dostatočne silný nato, aby dokázal vytiahnuť prach zašliapaný medzi vláknami hustého koberca. Výrobcovia používajú novú generáciu motorov a zdokonalili prúdenie vzduchu tak, aby vysávače dosiahli rovnováhu medzi ťahom a prietokom.

2 Hlučnosť

Hoci to v číslach vyzerá nevinne, je obrovský rozdiel medzi vysávačom so 78 a 67 decibelmi hlučnosti. Nejde len o rušenie členov domácnosti a susedov pri neskorom či sviatočnom vysávaní. Tichá prevádzka je hlavne o komforte, pri ktorom nemusíte počas vysávania pridať hlasitosť na rádiu či televízore, ktoré vám robia spoločnosť.

3 Ergonómia

Dĺžka rúry, tvar rukoväti, sklon hubice, schopnosť vysávača manévrovať pri potiahnutí za hadicu či jeho hmotnosť a vyváženie ucha pri vynášaní po schodoch – to všetko rozhoduje nielen o tom, ako sa pri vysávaní cítite, ale aj o tom, ako veľmi pri práci namáhate svoje telo. Vysávač je dlhoveký spotrebič, jeho vyladenie sa cení.

4 Hubice

Nepozerajte na hubicu ako na lievik, ktorý rozširuje koniec trubice. Nie je to náhoda, že ich v škatuli nájdete neraz i pol tucta. Niektoré prispôsobia prietok vzduchu druhu podlahy, iné majú vertikálne či horizontálne rotačné kefy, ďalšie nepoškrabú lak parkiet, prípadne dokonale zozbierajú jemné vlákna. Dobrá hubica sa ku kobercu nelepí ani pri plnom ťahu.

5 Zberná nádoba

Potiahnuť za ucho, vysypať prach z nádoby a späť do vysávača. To je ideál, pri ktorom netreba brať ohľad na filtre, ktoré vypadávajú, nepasujú alebo ich treba raz mesačne vyčistiť či vyprať. Vyskúšajte si obsluhu zbernej nádoby skôr, ako sa rozhodnete pre konkrétny model. Pri smetnom koši niet pochopenia pre neporiadok.

6 Regulácia

Variátor výkonu motora s tlačidlami na tele vysávača alebo na rukoväti? Hoci je regulácia ťahu k dispozícii iba pri lepšie vybavených modeloch, každý z vysávačov má na rukoväti klapku na zníženie ťahu v hubici. Dobre vyladený vysávač nepotrebuje barličky, hubice si s intenzitou ťahu musia poradiť – či už pomocou automatických, alebo manuálnych prvkov.

7 Uskladnenie

Čím menšia domácnosť, tým väčšie starosti s uskladnením vysávača. O nárokoch na priestor vám najviac napovie jeho škatuľa. To je ten najmenší formát, do ktorého sa vám podarí zbaliť vysávač po tom, čo od neho odpojíte hadicu, trubicu a pracovné náradie na jej konci. I cenovo dostupné značky dokážu v tomto smere prekvapiť.

DOMÁCNOSŤ BEZ VYSÁVAČA?

Niet domácnosti, ktorá by sa zaobišla bez vysávača. Ak máte radi vzdušný interiér s pevnými podlahami a minimom textílií, prach sa neustále víri a motá vo všetkých kútoch. Máte čo robiť, aby ste ho denne povysávali, inak neprestajne útočí na vaše pľúca i napriek tomu, že sa snažíte v najobývanejšej miestnosti filtrovať vzduch pomocou čističky.
 
Svoje o upratovaní však vedia aj tí, ktorí majú radi komfort hrubých kobercov, mäkkých sedačiek, dlhých závesov a záclon. Hoci všetky zachytávajú prach a bránia jeho víreniu a hromadeniu, predsa len raz týždenne musia podstúpiť hĺbkové čistenie vysávačom, aby opäť nadobudli svoju zádržnú kapacitu.
 

Redakčný test najmodernejších bezvreckových vysávačov

2374469
Rowenta

 

Akčný rádius

Z izby do izby alebo z poschodia na poschodie? Ak sú káble a hadice dostatočne dlhé, vysávanie veľkého domu nie je štafetový maratón.

Hlučnosť

Výrobcovia utlmili hlučné motory, mnohí však stále majú čo robiť s tým, aby skrotili svištiaci vzduch v hubiciach.

Hubice

Parkety, koberce, sedačky, lišty – všetky si žiadajú odlišný prístup pri čistení. Otočná turbokefa pri niektorých modeloch stále chýba.

Filtre

Prášenie a pranie filtrov sa pomaly ale isto stáva minulosťou. Vzďaľujú sa od prachu, niekde ich dokonca vymenili za kovové sitá.

Cyklón

Namiesto vrecúška šikovne tvarovaná nádoba, v ktorej zúri prašné tornádo. Niekde je takýto vír jediný, inde sa ich stretávajú celé desiatky.

 

Marcela testuje

Stolárske dielne v suteréne, obytné podlažie na prízemí a veľkometrážny ateliér v podkroví – v takomto rušnom priestore sa rýchlo ukážu slabiny aj prednosti vysávačov. Každý deň siahate po inom, vždy s novými pocitmi a očakávaniami.

TESTUJEME VYSÁVAČE

víťaz testu

Dyson Cinetic Big Ball Animal PRO 2

Dyson Cinetic Big Ball Animal PRO 2
dyson

Dyson Cinetic Big Ball Animal PRO 2

Motor: 700 W, 80 dB, bez regulácie, ovládanie na tele
 
Filtrovanie: dvojúrovňový multicyklón, kovový filter
 
Výbava: 6 hubíc, z toho 2 rotačné
 
AKO FUNGUJE: Nenájdete iný vysávač, ktorý by pozostával z toľkých súčiastok ako tento model. I v obyčajnej podlahovej hubici je vyše 40 pohyblivých dielcov nato, aby sa dokázala automaticky prispôsobiť podlahovej krytine. Páči sa nám vyladená ergonómia a účinnosť vysávania na všetkých kobercoch vrátane problémových. Rotačné kefy vytiahnu vlákna a srsť, sacie hubice dosiahnu hlboko do štruktúry kobercov. Pridajte k tomu šikovný, nie veľmi tichý cyklón, ktorý pri vysýpaní obslúžite jedinou páčkou, a ste v obraze. Ak hľadáte pohodlie, dokonalosť a komfort, je to model pre vás. 
 
+++++     595,70 €
www.dyson.sk

Sencor Vesna SVC 1040SL

Sencor Vesna SVC 1040SL
Sencor

Sencor Vesna SVC 1040SL

Motor: 700 W, 78 dB, bez regulácie, ovládanie na tele
 
Filtrovanie: dvojúrovňový multicyklón, plastový oddeľovač
 
Výbava: 4 hubice
 
AKO FUNGUJE: V menšom príbytku bez schodiska dokáže tento drobček predviesť mimoriadnu schopnosť manévrovať. V 8-metrovom akčnom rádiuse nasleduje vaše kroky, aby starostlivo zozbieral prach z tvrdých podlahových krytín a bezslučkových kobercov. Páči sa nám výborne riešená podlahová hubica, ako aj výdatný objem zbernej nádoby. Pri tomto modeli sa nebudete trápiť hľadaním miesta na jeho parkovanie, zvyknúť si musíte iba na pravidelné prášenie textilného filtra. Očakávať môžete pomerne tichý chod, ako aj spoľahlivú prevádzku. Výrobca dáva 6-ročnú záruku na motor.
 
++++     114,00 €
www.sencor.sk

Philips PowerPro Expert FC9744

Philips PowerPro Expert FC9744
Philips

Philips PowerPro Expert FC9744

Motor: 650 W, 76 dB, s reguláciou, ovládanie na tele
 
Filtrovanie: PowerCyclone 8
 
Výbava: 6 hubíc, z toho 1 malá rotačná
 
AKO FUNGUJE: Hrubé koberce nasýtené jemným prachom stratia pri tomto vysávači podstatnú časť svojho historického dedičstva. Je to práve mimoriadne vysoký ťah, ktorý nás pri tomto modeli upútal. S osvedčenou hubicou TriActive + sa prispôsobí ktorémukoľvek kobercu. A ak sa rozhodnete ísť naozaj do hĺbky, neobmedzí vás ťahová poistka s prisávaním vzduchu. Ak si v domácnosti potrpíte na koberce so všetkým, čo patrí k ich údržbe, tento model vás určite milo prekvapí i bez veľkej rotačnej kefy. Navyknúť si musíte iba na to, že filter zvykne pri vysýpaní prachu vykĺznuť zo zbernej nádoby.
 
++++-     204,00 €
www.philips.sk
 
najtichší

Rowenta SF4A+ Cyclonic RO7691EA

Rowenta

Rowenta SF4A+ Cyclonic RO7691EA

Motor: 650 W, 67 dB, bez regulácie, ovládanie na tele
 
Filtrovanie: cyklón, plastový predel
 
Výbava: 5 hubíc, z toho 2 rotačné
 
AKO FUNGUJE: Ak zvyknete upratovať vždy v tom najnemožnejšom čase, pri tomto vysávači sa nemusíte báť, že budete rušiť susedov. S tichou podlahovou hubicou nie je hlučnejší ako ticho pustené rádio, ktoré budete počuť aj pri vysávaní. Ide o model s vysokým výkonom, obrovskou zbernou nádobou a mimoriadne veľkým akčným rádiusom, pre ktorý nie je ani upratovanie toho najväčšieho domu priveľkým „sústom“. Len raz za mesiac nasadíte hubicu s rotačnou kefou, aby ste zozbierali vlákna, srsť a nečistoty, ktorým sa z kobercov nechce. Tentoraz už však nie tak ticho, hubica motor prehluší.
 
+++++     269,00 €
www.rowenta.sk
 
super ergonómia

Electrolux Pure C9 PC91-ALRG

Electrolux Pure C9 PC91-ALRG
Electrolux

Electrolux Pure C9 PC91-ALRG

Motor: 650 W, 72 dB, s reguláciou, ovládanie na rukoväti
 
Filtrovanie: cyklón, plastový filter
 
Výbava: 4 hubice, z toho 1 malá rotačná
 
AKO FUNGUJE: Výborný ťah bez ohľadu na to, či je zberná nádoba úplne prázdna alebo výdatne naplnená. Ak sa staráte o veľkú plochu rodinného domu, kapacita a neutíchajúci výkon na kobercoch sa vám pri tomto vysávači rozhodne zapáčia. Výrobcovi sa podarilo výborne vyladiť ergonómiu tak, aby ste únavu z vysávania vôbec nespozorovali. Srsť, šľapaje z pilín, minerálny prach – všetko mizne bez námahy. Pridajte k tomu veľký akčný rádius, zbernú nádobu bez akéhokoľvek filtra a pohodlný prístup pri čistení vzduchovodov – tento model naozaj príjemne prekvapí. I s ovládaním na rukoväti.
 
++++-      349,90 €
www.electrolux.sk
 

TIPY PRI VYSÁVANÍ

1 Vyskúšajte všetky hubice nového vysávača, pretože každá z nich sa na rôznych podkladoch správa odlišne. Vyberte si na každý povrch tú pravú.
 
2 Prach vysýpajte zo zbernej nádoby po každom vysávaní. Obzvlášť v prípade, ak máte v byte koberce. Niektoré cyklóny sú ako vrecká – s naplnením strácajú účinnosť.
 
3 Nezabúdajte raz ročne na výmenu filtrov. Po každej takejto generálke sa vysávač vráti k rovnakému výkonu, aký mal v deň kúpy.
 
4 Napájací kábel nikdy nevyťahujte z bubna až na doraz. Vyskočenú alebo zlomenú pružinu sami doma neopravíte.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ: časopis Môj dom 3/2019
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: vysávač
Zdieľať článok

Diskusia