Okná znovuobjavené pre moderné bývanie

08. 04. 2019 Zdieľať

Spoločným prvkom súčasnej architektúry sú veľké presklené plochy. Dôvod je očividný – potreba viacej svetla a intenzívneho pocitu spojenia s okolím. Používajú sa nielen pre okenné krídla a dvere, ale takisto pre veľmi populárne HS portály. Svoje miesto majú ako u nových domov, tak aj pri rekonštrukciách starších stavieb.

Pred desiatimi rokmi sa na trhu objavil kompozitný materiál na báze PVC a sklených vlákien RAU-FIPRO® od spoločnosti REHAU, ktorý znamenal zásadný prelom v navrhovaní okenných systémov. Tento materiál eliminoval všetky neduhy veľkých formátov a umožnil vyrábať okná alebo dvere v rozmeroch, ktoré boli možné iba u hliníkových profilov. Navyše až do určitých rozmerov nebolo nutné používať oceľové výstuhy, čo viedlo ku zlepšenie koeficientu priestupu tepla a ku zníženiu hmotnosti okna. Teraz REHAU predstavuje novú generáciu kompozitného materiálu RAU-FIPRO X, ktorá posúva možnosti architektúry o ďalší kus ďalej, teda hlavne čo do šírky a výšky. 


Okná znovuobjavené pre moderné bývanie

2375435
REHAU

Materiál RAU-FIPRO X má oveľa vyšší podiel sklených vlákien (o 53,8 % viacej), ako tomu bolo skôr. Výsledkom je výrazne väčšia stabilita a tvarová stálosť veľkých formátov. Nízka hmotnosť okenných prvkov vďaka absencii oceľovej výstuhy uľahčuje manipuláciu a následnú inštaláciu. Pritom však zostali zachované všetky pozitíva prvej generácie GENEO okien, čo znamená výborné tepelno-izolačné vlastnosti a vynikajúci hlukový útlm (do 47 dB). Dôležitý je takisto faktor bezpečnosti, pretože okná GENEO sú odolnejšie proti vlámaniu. To hlavné sa ale odohralo v rozmerovom rastu. Nevystužené krídlo v bielej farbe môže byť s kompozitným materiálom RAU-FIPRO X navrhnuté až do výšky 2,4 m a šírky 1,45 m. Naopak u vystuženého profilu v bielom dizajne výška vzrástla až na 2,8 m a šírka na 1,6 m. Ak budete požadovať iný farebný dizajn, tak sa v prípade lepeného skla „musíte zmieriť“ s výškou 2,5 m a šírkou 1,5 m! Krídlo z tohto materiálu unesie sklo s hmotnosťou až 100 kg. 


Okná znovuobjavené pre moderné bývanie

2375451
REHAU

Plastové okná sú veľmi obľúbené hlavne pre svoju dlhodobo ľahkú údržbu. Ohľadom širokej škály dekórov KALEIDO COLOR (od fólie pres farbu až po imitácie hliníka a dreva) je stupnica ich použitia z architektonického hľadiska bezkonkurenčne najširšia. Vďaka inovácii kompozitného materiálu RAU-FIPRO X má teraz okenný systém GENEO vylepšenú tuhosť a väčšiu odolnosť proti ohybu, čo je, vzhľadom k stále častejšiemu používaniu tmavých dekórov, veľmi dôležitým aspektom predovšetkým behom leta, kedy sa okenné profily zahrievajú aj na veľmi vysoké teploty. 


Okná znovuobjavené pre moderné bývanie

2375437
REHAU

Ďalšie informácie nájdete na www.rehau.sk 

ZDROJ PR článok spoločnosti REHAU s.r.o.

Kategória: Okná
Tagy: kompozitný materiál okenné systémy presklené plochy
Zdieľať článok