10 tipov a trikov na veľké jarné upratovanie

06. 04. 2019
Zdieľať

Chcete sa konečne pustiť do veľkého upratovania a neviete, odkiaľ začať? Aj pri upratovaní to chce len systém, dobrú organizáciu a tiež ochotu niečo darovať alebo vyhodiť. Poradíme vám aj jednoduché recepty na ekologické čistenie a na čo všetko nezabudnúť.

Ako postupovať?

Práce si systematicky rozdeľte. Najprv zvážte, či nemáte doma príliš veľa vecí a či sa váš domov netopí v haldách zbytočností. Ak je to tak, začnite triedením a postupným vyhadzovaním, prípadne recyklovaním. Je dobré začať nie po miestnostiach, ale po kategóriách – napríklad oblečením, topánkami, knihami, predmetmi dennej potreby, papiermi a pod. Poškodené a zničené veci zahoďte, to, čo nepoužívate viac ako rok, darujte alebo ponúknite v bazáre.

TIP: Triedenie a vyhadzovanie dá iste zabrať. Ak si chcete ušetriť kopec času, trieďte a vyhadzujte priebežne.

Stojan na potreby na umývanie, plast, kov, ušľachtilá oceľ, silikón, 17,5 × 19,5 × 6 cm, 7,99 €, www.tchibo.sk
Tchibo

Čistiace prostriedky a pomôcky

Pomôcky, napríklad handry, nemusíte nutne kupovať, použite staré odevy alebo plachty. Vhodnejšia je špongia z celulózy než z umelej hmoty. Vyberte si radšej obyčajné drôtenky s prírodnými štetinami a drevenou rúčkou ako plastové kefy. Doplňte si aj zásoby čistiacich prostriedkov. Popri bežne dostupných prípravkoch na čistenie si môžete zvoliť aj ich ekologickejšie varianty alebo si ich môžete vyrobiť sami. Majte vždy poruke tieto zložky: citrón, ocot, mydlo, včelí vosk, jedlú sódu a kuchynskú soľ.

„Upratovanie je len fyzický akt. Musíte sa pozrieť na všetky predmety, na jeden po druhom, a rozhodnúť sa, či si ich chcete nechať alebo nie a kam s nechcenými vecami. To je všetko.“ 

z knihy Marie Kondo: Kúzelné upratovanie 

 


2376701

Marks & Spencer

 

Podlahy a okná

Väčšina podláh nie je náročná na údržbu, preto postačí zametanie alebo vysávanie a umývanie mopom a teplou mydlovou vodou. Dlaždice môžu časom strácať lesk, občas použite roztok vody a octu zriedený 1 : 1, usadeniny z tvrdej vody odstránite horúcim octom. Kým sa pustíte do umývania okien a žalúzií, pavučín a prachu sa rýchlo zbavíte, keď ich povysávate. Okná umyte handričkou a teplou mydlovou vodou. Výsledný stav okien ovplyvňuje najmä kvalita ich leštenia. Zmiešajte 1 šálku vody, 1 šálku liehu a polievkovú lyžicu octu. Zmes nalejte do rozprašovača a môžete začať leštiť.

2376703
IRIS HANTVERK

Kúpeľňa

V kúpeľni začnite tým, že najskôr povyhadzujete prípravky, ktoré nepoužívate alebo sú už po záruke. Aj tu platí pravidlo od hora smerom nadol. Povymetajte kúty, umyte kachličkové steny. Na čistenie vane, umývadla, toalety a kohútikov použite mäkkú chémiu alebo kuchynskú sódu, na fľaky citrón. Dôležité je aj čistenie odpadov, kde je najlepšou stratégiou práve prevencia. Na ich vyčistenie zmiešajte 115 ml horúceho octu s hrsťou jedlej sódy, nalejte do odpadovej rúry a nechajte pôsobiť. Hlavicu sprchy pokrytú usadeninami namočte na celú noc do nezriedeného teplého octu.

TIP: Bielu farbu škáram vrátite aj obyčajnou kriedou. Rozdrvte ju v teplej vode, vzniknutú kašu natrite na škáry najlepšie handričkou. Kriedu nechajte zaschnúť a nakoniec zotrite dosucha.

2376705
HOUSE OF FRASERS

Kuchyňa

V kuchyni sa pri generálnom upratovaní zamerajte hlavne na odolnú špinu a mastnotu. Najviac si to odnesú obkladačky, digestor a priľahlé skrinky. Zmiešajte 1/4 šálky octu, 1/2 šálky jedlej sódy, šťavu zo štyroch citrónov, teplú vodu a s takto pripravenou zmesou sa vrhnite do čistenia. V prípade veľkého znečistenia skúste zmes najprv rozotrieť na dané miesto, nechať ju chvíľu pôsobiť a na záver zotrieť hubkou. Filtre z digestora nechajte odmočiť, alebo ich môžete vložiť do umývačky riadu a umyť ich v nej. Odtoky čistite podobne ako v kúpeľni.

TIP: Chladnička aj po dôkladnom vyčistení nepríjemne zapácha? Umyte ju octovou vodou, a ak nepomôže ani to, postavte do nej misku s kávou, nádobku s octom, rozrezaný citrón alebo rozkrojené jablko, ktoré pachy neutralizujú.

2376695
IRIS HANTVERK

Mirka radí

Skôr ako sa pustíte do upratovania, urobte dve dôležité veci:

1. Rodinu pošlite na celodenný výlet. Budete mať pokoj a môžete si robiť svoju prácu bez toho, aby sa vám niekto plietol popod nohy.

2. Pustite si obľúbenú hudbu, nech vám je pri upratovaní veselšie. Veď s hudbou ide všetko ľahšie, no nie?

Elektrický mop bez kábla má čas prevádzky približne 45 minút a vyčistí aj ťažko prístupné miesta. Za 99,95 € predáva Tchibo.
Tchibo

10 TIPOV A TRIKOV pri veľkom upratovaní

1. Svietidlá

Látkové lampy povysávajte ručným vysávačom, kovové utrite vlhkou handričkou a usušte, krištáľové umyte a dôkladne vyleštite mäkkou utierkou.

2. Steny

Vysávanie úplne odstráni prach z maľovaných alebo tapetovaných stien. Odreniny od nábytku, fľaky po ceruzke alebo atramente odstránite roztokom z vody a jedlej sódy.

3. Nábytok

Drevený nábytok vyleštite mäkkou handričkou a prírodným leštidlom zo včelieho vosku. Kovový nábytok by ste mali čistiť pravidelne, inak stratí lesk. Výborným leštidlom je ocot zmiešaný so soľou.

4. Koberce

Bežná údržba si vyžaduje pravidelné vysávanie, prášenie alebo príležitostné čistenie. Raz za čas je potrebné aj kompletné tepovanie buď špeciálnym vysávačom, alebo ručne kefou.

5. Textílie a matrace

Posteľné obliečky vymieňajte raz za týždeň, uteráky aj častejšie. Záclony a závesy operte vždy, keď umývate okná. Paplóny a vankúše operte dvakrát do roka. Matrace v lete vetrajte vonku, v zime ich povysávajte.

6. Miesta pod a za nábytkom

Pri bežnom týždennom upratovaní odtiahnite gauč, povysávajte pod posteľou a za skriňami. Raz do mesiaca tieto miesta aj poumývajte.

7. Dvere, kľučky a vypínače

Dvere umývajte čistou teplou vodou a utrite do sucha. Kľučky a vypínače sú zdrojom baktérií, preto sa ich naučte čistiť pravidelne.

8. Domáce spotrebiče

Čistite ich niekoľkokrát do roka pomocou sódy bikarbóny alebo octu. Nezabudnite na chladničku, práčku, rúru na pečenie, umývačku riadu, rýchlovarnú kanvicu, kávovar a žehličku.

9. TV obrazovka, monitor

Vždy používajte látkovú utierku vyrobenú z najjemnejších vlákien, nikdy nie papierovú. Na monitor alebo obrazovku netlačte – poškodíte ich. Na fľaky použite špeciálne čistiace prostriedky, nie chemické.

10. Izbové rastliny

Kvety nestačí len polievať a hnojiť, ale raz za čas im na listoch utrite prach alebo ich rovno osprchujte.

TEXT: MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 3/2019

Kategória: Nábytok
Tagy: jarné upratovanie vysávač
Zdieľať článok

Diskusia