Zelené dotácie pre vašu domácnosť

09. 04. 2019 Zdieľať

Zelená energia je trendom nielen vo svete, ale aj na Slovensku, kde aktuálne prebieha národný projekt Zelená domácnostiam II. Vďaka nemu môžu slovenské domácnosti získať dotácie na inštaláciu zariadení produkujúcich energiu z obnoviteľných zdrojov. Výška dotácií sa líši v závislosti od konkrétneho zariadenia a požiadať o ne môžu všetky domácnosti mimo Bratislavského kraja.

Fotovoltické panely využívajú slnečné lúče na výrobu elektriny a aktuálne na túto technológiu môžete získať dotáciu až do výšky 1 500 eur. Panely elektrinu produkujú, aj keď je zamračené. V prípade, že domácnosť vyrobenú elektrinu nedokáže spotrebovať okamžite v čase výroby, spoločnosť Stredoslovenská energetika, a. s. (SSE) ponúka zákazníkom aj riešenie s akumuláciou elektriny, ktorá sa ukladá v batériách na neskoršie využitie.

Slnečné kolektory využívajú slnečnú energiu na ohrev teplej vody a na ich inštaláciu môžete získať dotáciu aktuálne až do výšky 1 750 eur. Pracujú aj v zimnom slnečnom počasí, dokonca aj pri teplotách pod nulou. 


Zelené dotácie pre vašu domácnosť

2376771
Stredoslovenská energetika

Tepelné čerpadlo dokáže získať nízkopotenciálové teplo nielen zo spodnej vody, ale aj zo zeme či vzduchu. Využite dotáciu na túto technológiu vo výške až 3 400 eur. Ak nemáte problém s vynášaním nespálených zvyškov biomasy a dopĺňaním paliva, zvážte pre svoju domácnosť či chatu aj kotol na biomasu s dotáciou až 1 500 eur. Toto riešenie je určené na spaľovanie biomasy vo forme peliet, brikiet, štiepok alebo kusového dreva so systémom splyňovania. Biomasa je považovaná za CO2-neutrálne palivo s podstatným prínosom k ochrane ovzdušia.

Výber správnej technológie a zároveň úspešné podanie žiadosti o dotáciu nemusí byť vždy jednoduché, preto si vyberte spoľahlivého a skúseného partnera. Stredoslovenská energetika zákazníkom ponúka komplexné riešenie zapojenia sa do projektu, od prípravy žiadosti až po samotnú inštaláciu zariadení. Výška dotácií na všetky uvedené zariadenia je stanovená v závislosti od splnenia uprednostňujúcich podmienok. Zistite viac o dotáciách a prepočítajte si vďaka online kalkulačke orientačnú úsporu svojej domácnosti v prípade využitia spomínaných zariadení. 

Viac na www.sse.sk/zelena .  

ZDROJ PR článok spoločnosti Stredoslovenská energetika, a. s.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: financovanie fotovoltické panely slnečné kolektory tepelné čerpadlá zelená dotácia zelená energia
Zdieľať článok