6 krokov k dokonalo hladkým stenám

10. 04. 2019 Zdieľať

Technika štukovania zaistí čisté a hladké steny, ktoré navyše získajú čisté línie a jednoduchosť. S radami našich odborníkov zvládnete štukovanie jednoducho krok za krokom.

Štuk je jemná omietka zo sadry, vápna, jemného piesku a spojiva, ktorá sa používa predovšetkým na stropy a steny. Slabá vrstva štuku zaplní drobné trhlinky a vzduchové otvory v stene. Nový povrch pôsobí dokonale čisto a jednoduchšie sa maľuje. A to už 24 hodín po úprave. 

1. Príprava podkladu

Steny vrátane stropov sa najprv musia očistiť od starých náterov či tapiet. V prípade nerovností je dôležité ich znova upraviť.  Povrch sa odmastí a vyrovná. Sadrový štuk je možné aplikovať až do hrúbky dvoch centimetrov. Vďaka tomu s ním môžete bez väčších problémov vyrovnať priehlbne na stenách. Pokiaľ sa na stene nachádzajú diery väčšieho charakteru, je potrebné upraviť ich klasickou sadrou. „Steny ľahko odmastí napríklad teplá voda s mydlom alebo saponátom. Po dôkladnom zaschnutí naneste hĺbkový základ – napríklad Akrylátovú hĺbkovú penetráciu Hornbach slúžiacu k spevneniu savých podkladov, má silný hĺbkový účinok, dobré spevnenie a reguluje rôznorodú savosť,  Monika Linghartová z Hornbachu. 
 

6 krokov k dokonalo hladkým stenám

2377917
Hornbach

2. Penetrácia podkladu

Steny dôkladne napenetrujte ručným valčekom. Na strop naneste penetračný náter v silnejšej vrstve, pretože tu sa  musí omietka vysporiadať so silnejším gravitačným zaťažením. „V priebehu sušenia penetračného náteru si pripravte materiál. Omietku dôkladne premiešajte, napríklad vŕtačkou, ale už ju nerieďte vodou. Takto hotová hmota je pripravená na priame použitie,“ upozorňuje Monika Linghartová.

3. Prvá vrstva

Na stenu naneste 2 – 3 mm silnú vrstvu pomocou hľadiacej lyžice. Tá by mala pred ďalším náterom úplne zaschnúť. Po nanesení štuku na steny by ste sa mali pustiť aj do stropu. Pomocou menšieho hladidla začnite štuk nanášať na okrajoch stropu. Na veľké plochy nanášajte štuk veľkým oceľovým hladidlom. „Nanášajte vždy iba tenkú vrstvu a naberajte len malé množstvo, pretože inak by vám štuk padal na zem. Postupujte tak, že štuk najprv vtláčajte do stropu a potom uhladzujte. Ale opatrne, aby sa netrhal,“ vysvetľuje Monika Linghartová.
 

6 krokov k dokonalo hladkým stenám

2377915
Hornbach

4. Druhá vrstva

Vyskúšajte, či už prvá vrstva štuku zaschla. Pokiaľ stena pri dotyku stále lepí, dejte jej ešte čas. Pokiaľ už je suchá, vyhlaďte stenu pomocou hladidla. Nezabudnite vyhladiť aj rohy. Teraz môžete aplikovať druhú vrstvu Hladkej omietky. Hmotu opäť nanášajte oceľovým hladidlom, ale tentokrát v hrúbke maximálne 2 mm. Povrch pravidelne kontrolujte, nikde by sa nemali objaviť prepadnuté alebo vystúpené miesta. 

5. Vyhladenie povrchu

Po zaschnutí druhej vrstvy si zoberte na pomoc ručné halogénové svetlo. Pomocou svetla a tieňov totiž uvidíte zvyšné nerovnosti, ktoré je potrebné dohladiť. „Stenu navlhčite a vyhladzujte točivými pohybmi pomocou plsteného hladidla. Svetlom priebežne kontrolujte nerovnosti. Nerovné miesta navlhčite a zase vyhladzujte až do chvíle, kým bude stena dokonalá,“ popisuje Monika Linghartová z Hornbachu. „Až štuk začne miestami zosvetlovať, prichádza čas na premytie. Ideálne je použiť molitanový filc, ktorý namočte vo vode a točte s ním po strope. Silu tlaku vyvíjajte podľa toho, či prechádzate po mäkkom alebo tvrdšom štuku. Opatrne, aby ste ho nevymyli príliš. Pokiaľ vznikne niekde prepadlina, naneste na ňu nový štuk a až zavädne, premyte ho do okolitej plochy.“

6. A máte hotovo

Keď štuk dobre zaschne, omeťte ho zmetákom. Po nanesení, vyhladení a dostatočnom vyschnutí môžete začať s maľovaním. Počítajte s tým, že zo začiatku bude farba vyzerať nerovnomerne a budú presvitať svetlejšie miesta. Je to normálne. Keď sa stena dostatočne presuší, väčšinou v priebehu niekoľkých dní, škvrny zmiznú a farba ostane jednoliata.
 
Viac informácií na stránke www.hornbach.sk
 
ZDROJ: PR článok spoločnosti HORNBACH
Kategória: Steny a fasády
Tagy: hladké omietky Penetrácia podkladu štukové omietky
Zdieľať článok