10 najkrajších stromov, ktoré vám v záhrade vytvoria tieň

12. 05. 2021
Zdieľať

Túžite po strome, ktorý vám počas leta poskytne blahodarný tieň a zároveň i vynikne svojím zjavom? Pozrite sa s nami bližšie na desať najkrajších kultivarov, z ktorých mnohé možno umiestniť i do menších či stredne veľkých záhrad.

Magnólia (Magnolia x soulangeana)

Charakteristika: Obľúbený a často vysádzaný exotickejší strom, púta každoročným bohatým kvitnutím, pekným habitom aj olistením, ktoré sa na jeseň krásne vyfarbuje.

magnólia

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Drevina dorastá do výšky 4 – 8 m a šírky až 5 m.

Obdobie kvitnutia a kvety: Apríl až máj, kvety sú široké, jemne ružové a príjemne voňajú. Po odkvitnutí sa vyvíjajú listy, strom je po zvyšok sezóny krásne olistený.

Pestovanie: Vysádza sa na jar s kompaktným koreňovým balom. Nie je vhodné ju rezať ani tvarovať, lepšie je drevinu nechať rásť v pôvodnom tvare. Potrebuje slnečné alebo polotienisté, vždy skôr chránené miesto s mierne kyslou, výživnou a priepustnou pôdou.

Umiestnenie: Potrebuje dostatok miesta. Vynikne v stredne veľkej a väčšej mestskej záhrade.

Javor (Acer platanoides ‚Golden Globe’)

Charakteristika: Vďačný a bohato olistený strom s kompaktnou guľovitou korunkou. Zaujme celkovým habitom. Listy tohto opadavého stromu sú pri pučaní bronzové, neskôr zlatožlté.

javor

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Dorastá do výšky 2 – 4 m, koruna môže mať šírku až 3 m.

Pestovanie: Potrebné je slnečné miesto s výživnou, priepustnou a mierne vlhkou pôdou. Rezom v zimnom období možno korunku udržať v primeraných rozmeroch.

Umiestnenie: Drevina sa hodí do moderných aj vidieckych záhrad, do väčších predzáhradiek, k terasám aj do trávnika. Nepotrebuje až tak veľa miesta, nie je však vhodná do stiesnených priestorov.

Z javora ‚Golden Globe‘ sa budete tešiť dlhé roky.

Netrpí takmer žiadnymi chorobami a je odolný proti mnohým škodcom.

Katalpa (Catalpa bignonioides)

Charakteristika: Nápadná a exoticky pôsobiaca drevina. Vyniká sviežozelenými listami, zaujme kvetmi aj plodmi v tvare strukov. Pôvodný druh sa často pestuje v parkoch, vyšľachtených bolo viacero pekných kultivarov, ktoré si svoje miesto našli aj v okrasných záhradách. Kultivar ‚Nana’ vyniká kompaktnou guľovitou a husto olistenou korunkou, nekvitne. Atraktívne sú aj kultivary so žltozelenými listami.

katalpa

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Kultivar ‚Nana’ dorastá do výšky 2 – 3 m, do šírky 2 m, pôvodný druh dorastá do výšky 10 m, do šírky až 5 m.

Pestovanie: Katalpy sú na pôdu nenáročné, znesú aj znečistené prostredie miest, odolávajú mrazom, potrebné je vybrať im slnečné miesto, nevyhnutná je priepustná a hlboká pôda.

Umiestnenie: Väčšie záhrady a v nich solitérne umiestnenie, kultivar ‚Nana’ sa uplatní aj v menších záhradách, na dvoroch a v predzáhradkách.

Judášovec (Cercis siliquastrum)

Charakteristika: Ide o netradičný okrasný strom. Pozornosť púta hlavne v čase kvitnutia, keď sú jednotlivé vetvičky bohato obsypané kvetmi. Niekedy kvety zvyknú vyrastať aj netradične – priamo z kmeňa. Zaujímavé listy sa vyvíjajú neskoro na jar. Pri pučaní sú bronzové, neskôr modrozelené až zelené.

judášovec

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Drevina dorastá do výšky 3 m, môže mať rovnako širokú korunu.

Obdobie kvitnutia a kvety: Apríl až máj, kvety sú drobnejšie a ružové, staršie jedince kvitnú bohatšie.

Pestovanie: Potrebuje slnečné a pred vetrom chránené miesto, s neutrálnou až slabo alkalickou výživnou a vlhkou pôdou. Drevinu nie je potrebné rezať, zle znáša aj presádzanie.

Umiestnenie: Hodí sa viac do moderných mestských záhrad, menších aj stredne veľkých, zakrátko sa krásne rozrastie a každoročne bohato zakvitne. Vysádza sa na jar, do zimy sa musí dobre zakoreniť.

Judášovec má zaujímavé listy v tvare srdca, plodom je plochý hnedý struk. 

V mladosti je chúlostivý na mráz, preto ho treba chrániť.

Okrasná jabloň (Malus)

Charakteristika: Tento strom zaujme krásnou korunou, bohatým kvitnutím, jesenným sfarbením listov a aj drobnejšími plodmi, ktoré pôsobia až rozprávkovo. Na drevine zotrvávajú často aj v zime. Vybrať sa dá z množstva pekných kultivarov, ide o dlhovekú a pestovateľsky nenáročnú drevinu.

Okrasná jabloň

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Dorastá do výšky 3 – 6 m, do šírky 3,5 m.

Obdobie kvitnutia a kvety: Apríl až máj, kvety sú biele alebo v rôznych odtieňoch ružovej.

Pestovanie: Najkrajšie sa rozrastie na slnečnom mieste, toleruje však aj polotieň, ideálne na mieste s výživnou a mierne vlhkou pôdou. Strom môžete vysádzať s koreňovým balom počas celého vegetačného obdobia.

Umiestnenie: Nádherne sa vyníma v rozľahlejšom a udržiavanom trávniku, je prekrásnou dominantou stredne veľkej alebo väčšej záhrady v meste alebo na vidieku. Pod okrasnú jabloň si môžete umiestniť lavičku, vytvoríte si tak vždy príjemné a pôvabné zákutie.

Okrasné jablone boli v minulosti významné alejové dreviny.

Dnes sa uplatňujú ako atraktívne solitéry, ale aj v rôznych kombinovaných výsadbách.

Hloh (Crateagus laevigata Paul´s Scarlet)

Charakteristika: Stredne vysoký pôvabný strom s drobnejšími listami a peknými kvetmi. Vytvára peknú korunku a môže byť zdrojom príjemného tieňa počas leta.

Hloh

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Dorastá do výšky 5 m, do šírky najviac 3 m.

Obdobie kvitnutia a kvety: Apríl až máj, kvety sú drobné ružové alebo červenkasté.

Pestovanie: Hloh je pestovateľsky nenáročný, dlhoveký, každoročne bohato kvitne. Najlepšie sa mu darí na slnečnom mieste, v blízkosti kvetinového záhona. Po odkvitnutí je vhodná príležitosť strom ostrihať a udržať ho tak v požadovaných rozmeroch.

Umiestnenie: Hodí sa do moderných, mestských a vidieckych záhrad, atraktívne pôsobí v romantickej záhrade, nezaberie veľa miesta.

Hloh ‚Paul´s Scarlet‘ je vďačnou drevinou do malých záhrad.

V krátkom čase si dokáže vytvoriť hustú korunu či ker.

Platan (Platanus x hispanica ‚Alphen’s globe’)

Charakteristika: Platany začali byť obľúbené hlavne v poslednom období. V modernej mestskej záhrade môžu byť zdrojom príjemného tieňa. Pôsobia elegantne a majestátne, sú neprehliadnuteľnou dominantou každej štýlovej záhrady. Drevina upúta krásnymi väčšími listami, hlboko vykrajovanými a zo spodnej časti plstnatými. Ozdobou stromu sú aj visiace plody, ktoré na opadanej drevine zostávajú do jarných mesiacov.

Platan

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Dorastá do výšky najviac 5 m, do šírky 3 m.

Pestovanie: Porastie na slnečnom mieste aj v znečistenom ovzduší, vo výživnej a mierne vlhkej pôde. Rez na zmenšenie koruny je možný koncom zimy, nie je však nevyhnutný.

Umiestnenie: Potrebuje trochu viac miesta, do úplne malej záhrady sa nehodí. Vynikne v modernej mestskej záhrade, v blízkosti terasy, v átriu a väčšej predzáhradke.

TIP: Využite stromy pre oddych a relax, stačí do ich tieňa umiestniť záhradné hojdačky.

Jarabina (Sorbus aria)

Charakteristika: Pútavý, stredne vysoký a dlhoveký strom so širokou vajcovitou korunou, ktorého prednosťou je bohaté kvitnutie a drobné červené plody. Zaujímavé sú aj na okrajoch pílkovité listy, ktoré sú zo spodnej strany sivasté. Kvety lákajú včely.

Jarabina

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Podľa výšky kmienka môže byť vysoký až 8 m, šírka koruny môže byť 3 m.

Obdobie kvitnutia a kvety: Máj až jún, biele drobné kvety v okolíkoch.

Pestovanie: Uprednostní slnečné a teplejšie miesto, vlhkejšiu pôdu s vyšším obsahom vápnika. Na suchších miestach sa tomuto stromu nedarí najlepšie. Rez nie je potrebný, je však vhodný na konci zimy na zmenšenie koruny.

Umiestnenie: Vidiecke aj mestské záhrady, dvory, átriá a väčšie predzáhradky.

Agát (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’)

Charakteristika: V poslednom období obľúbený kultivar agátu s efektnou, menšou a kompaktnou korunkou. Je to nenáročný, bezúdržbový, bohato olistený kultivar. Zaujímavo usporiadané listy sú sviežozelené a zostávajú na drevine často až do začiatku zimy. Tento druh agátu nekvitne.

Agát

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Dorastá do výšky 3 – 5 m, do šírky 3 m.

Pestovanie: Drevine vyhovuje slnečné alebo polotienisté miesto, prekáža jej vlhká pôda. Po zakorenení znesie aj dlhšie obdobie sucha, toleruje dokonca znečistené ovzdušie. Korunku možno na jar ostrihať a tak upraviť do požadovaných rozmerov. Netrpí chorobami ani škodcami.

Umiestnenie: Hodí sa aj do menšej záhrady alebo väčšej predzáhradky. Uplatní sa v moderných výsadbách, na dvoroch a v átriách, v alejových stromoradiach, dokonca zakomponovaný do väčších záhonov.

Okrasná čerešňa – sakura (Prunus serrulata)

Charakteristika: Prekrásny strom najmä v čase kvitnutia. Zaujme aj pekným olistením, ktoré sa na jeseň pekne vyfarbuje, a staršie jedince aj krásnou kôrou. Kultivar ‚Amanogawa’ zaujme štíhlejším vzrastom, kultivar ‚Kanzan’ zase korunou v tvare lievika.

Okrasná čerešňa - sakura

Zdroj: istock.com

Výška a šírka rastu: Dorastá do výšky 4 – 8 m, do šírky 4 – 5 m.

Obdobie kvitnutia a kvety: Apríl a máj. Plné tmavo- alebo svetloružové kvety dôkladne obaľujú jednotlivé vetvičky tohto stromu.

Pestovanie: Drevina je bohato olistená a krásne kvitne len na slnečných miestach. Znesie rôzne typy pôd, v humóznej a hlbšej pôde kvitne bohatšie.

Umiestnenie: Ide o pestovateľsky nenáročnú, dlhovekú a rozložitejšiu drevinu, ktorá sa hodí do mestských aj vidieckych záhrad. Vynikne uprostred udržiavaného trávnika ako solitér. Vždy potrebuje okolo seba dostatok miesta. Nehodí sa do menších záhrad.

Text: Daniel Košťál
Foto: istock.com
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: agát jarabina javor okrasná čerešňa okrasná jabloň ovocné stromy
Zdieľať článok

Diskusia