Pustite sa do vertikutácie! Získate rozprávkovo krásny a hustý trávnik

16. 04. 2019 Zdieľať

Potvrdí vám to každý: atraktivita a útulnosť každej záhrady stojí a padá s kvalitou trávnika. Je to totiž práve trávnik, na ktorý padne prvý pohľad nielen vás ako majiteľa záhrady, ale aj všetkých vašich hostí.

Čo najviac rozhoduje o tom (okrem pravidelného zavlažovania samozrejme), že váš trávnik bude počas celej sezóny krásne pestovaný, hebký, hustý, sviežo zelený, proste dokonale „anglický“? Jednorazová jarná vertikutácia. 


Rozdiel v kvalite trávnika je do očí bijúci.

Rozdiel v kvalite trávnika je do očí bijúci.
Mountfield

Doprajte život novým trávnym výhonkom

Vertikutácia predstavuje pre váš trávnik vlastne taký jednoduchý a efektívny „lekársky“ zásah slúžiaci na rýchle a viditeľné omladenie a ozdravenie celého trávneho porastu.

„Ide skutočne o základné opatrenie na regeneráciu každého trávnika, pričom vertikutáciu väčšina záhradkárov vykonáva dvakrát ročne – na jar a na sklonku jesene. Ale môže sa vykonávať aj viackrát v roku,“ hovorí Jan Melena, produktový manažér spoločnosti Mountfield. „Práve teraz začiatkom jari je ale vertikutácia vôbec najdôležitejšia. Pri vertikutácii sú prerezané vrchné vrstvy pôdy a sú odstránené škodlivé žltosivé vrstvy plsti, ktoré sa v trávniku časom vytvorili a usadili. Táto plsť sa skladá zo zvyškov pokosenej trávy, buriny, odumretých rastlín a machu. Vertikutáciou sa celý trávnik výrazne prevzdušní. Zároveň s tým dôjde k životodarnému prenikaniu svetla, vlahy a živín do pôdy, a tým aj k rastu nových trávnych výhonkov. Trávnik je po vertikutácii oveľa vitálnejší, silnejší a žiarivo zelenší, navyše po celý rok odolný proti plesniam, burinám, hubovým ochoreniam a machom.


Benzínový vertikutátor MVP 40 G – dravec, ktorý zvládne aj veľké a členité trávne plochy.

Benzínový vertikutátor MVP 40 G – dravec, ktorý zvládne aj veľké a členité trávne plochy.
Mountfield

Zjednodušene povedané: bez vertikutácie môže splstnatená vrstva trávy vytvoriť na záhrade aj niekoľko centimetrov silnú nepriepustnú vrstvu, ktorá môže mať za následok až „zadusenia trávnika“.

V slovenčine trochu krkolomne znejúce slovo vertikutácia vzniklo z anglického „vertical cut“. Toto spojenie v origináli vystihuje fakt, že pri vertikutácii sa trávnik prereže pomocou vertikutátora zvisle, teda od hornej vrstvy trávy ku korienkom.

Čo je to vlastne ten vertikutátor? Väčšina záhradkárov ho už pozná. Pre tých neznalých: stroj na prvý pohľad veľmi podobný klasickej kosačke na trávu. Aj práca s ním je rovnako jednoduchá ako s kosačkou. Na hriadeli má zvislo umiestnené vertikutačné nože, ktoré narezávajú trávne trsy a zbavia tak trávny porast starej plsti. Pružiny vertikutátora potom všetky nečistoty a odumreté zvyšky trávy zhrabú a trávnik perfektne vyčistia.

Dôležité je nezabudnúť na jednu zásadu: tráva musí byť pred vertikutáciou pokosená a dostatočne preschnutá.

Vertikutátor benzínový či elektrický? Alebo ekologický AKU? 

Nie každý vertikutátor je vhodný pre každú záhradu. V prípade menšieho a stredne veľkého trávnika (s dosahom elektriny) si veľmi dobre vystačíte s elektrickým vertikutátorom.

„Medzi jeho výhody patrí ľahká ovládateľnosť, nízka hmotnosť, vynikajúca ergonómia, tichší chod v porovnaní s benzínovým, ľahká údržba a čistý, elegantný dizajn. Práca s ním je hračkou,“ vysvetľuje Jan Melena. „Ak je ale vaša záhrada rozľahlá alebo máte záhradu s veľmi členitým terénom, odporúčam sa rozhodnúť pre niektorý z vertikutátorov benzínových.“

Boomom posledných dvoch rokov je využívanie záhradnej AKU techniky – tichej, ekologickej, nenáročnej… Preto sa na trhu stretneme aj s AKU vertikutátormi. Tie ponúkajú výhody elektrických stojov ale bez toho, aby vás pri práci obmedzoval elektrický kábel.


Ekologické AKU stroje zaznamenávajú boom v celej Európe – na obrázku AKU vertikutátor Greenworks G40DT35.

Ekologické AKU stroje zaznamenávajú boom v celej Európe – na obrázku AKU vertikutátor Greenworks G40DT35.
Mountfield

Nech si už vyberiete akýkoľvek vhodný vertikutátor pre svoju záhradu, budete mať dobrý pocit, že pre začiatok skvelej sezóny ste nemohli urobiť nič lepšie. Všetky cesty po vašej záhrade totiž vedú … po trávniku. 

Viac o vertikutátoroch nájdete na www.mountfield.sk 

ZDROJ PR článok spoločnosti Mountfield

Kategória: Záhradná technika
Tagy: vertikutácia
Zdieľať článok