Aký polystyrén použiť na zateplenie podlahy?

17. 04. 2019 Zdieľať

Nedostatočne zateplené podlahy zvyšujú spotrebu energie o 8 až 10 %, bez ohľadu na to, či ide o novostavby alebo staršie budovy. Dostatočná hrúbka dobre zvoleného izolantu v podlahovej konštrukcii významne prispeje nielen k úsporám financií, ale najmä k zvýšeniu tepelného i akustického komfortu obyvateľov domu. Aký materiál použiť na zateplenie podlahy?

Expandovaný polystyrén EPS –  mimoriadny výkon za dobrú cenu

Mimoriadny výkon za výhodnú cenu prináša stavebníkom expandovaný polystyrén (EPS). Ide o vhodný materiál na zabezpečenie tepelnej izolácie plochých striech, ako aj podláh v interiéri. Možno ho použiť aj v priestore s vyššou vlhkosťou, v suterénoch a medzi trámové stropy.

V prípade požiadavky na menšiu hrúbku pri zachovaní tepelnoizolačných vlastností je vhodnou voľbou sivý (grafitový) polystyrén. V porovnaní s bielym umožňuje dosiahnuť až o 20 % lepšie tepelnoizolačné vlastnosti pri rovnakej hrúbke materiálu.


Sivý polystyrén Austrotherm GrEPS v konštrukcii podlahy s podlahovým vykurovaním

Sivý polystyrén Austrotherm GrEPS v konštrukcii podlahy s podlahovým vykurovaním
Austrotherm

Tvrdený polystyrén XPS odolá aj vysokému zaťaženiu

Pre použitie v podlahových konštrukciách je mimoriadne vhodný extrudovaný tvrdený polystyrén (XPS). S expandovaným polystyrénom ho spájajú výhody v podobe dlhej životnosti a jednoduchej manipulácie.

Tvrdený polystyrén XPS sa v porovnaní s EPS vyznačuje vysokou mechanickou pevnosťou. XPS dosky sú odolné proti vysokému až extrémnemu zaťaženiu. Ide o materiál vhodný do podlahových konštrukčných skladieb s požiadavkou pre vysoké tlakové zaťaženia. Má uzavretú bunkovú štruktúru a v prípade správnej aplikácie je preto nenasiakavý, vďaka čomu si trvalo udržiava vysokú odolnosť proti mrazom aj vlhkosti. 

Možno ho použiť pri izoláciách v interiéri, vo vlhkých priestoroch, ako je suterén, pod stropnú konštrukciu v nevykurovanom priestore, v kúpeľniach, ako aj v exteriéri.


XPS zvládne vysoké nároky na izolácie v interiéri aj exteriéri

XPS zvládne vysoké nároky na izolácie v interiéri aj exteriéri
Austrotherm

Proti krokovému hluku

V prípade zvýšeného krokového hluku v obytnom priestore je vhodné myslieť pri výbere izolantu aj na jeho schopnosť tlmiť nežiadúce zvuky. Ako účinné a hospodárne riešenie na vytvorenie vysokoúčinnej zvukovej izolácie proti krokovému hluku s tepelnoizolačnými vlastnosťami sa osvedčili biele aj sivé spružnené platne. Kročajová izolácia bráni krokovému hluku a tiež zvýši ochranu pred zvukom šíriacim sa vzduchom.

Nezabúdať na podlahu v podkroví

V praxi sa často opomína zateplenie podlahy v priestore pod strechou. Práve cez túto konštrukciu však dochádza k veľkým tepelným stratám. Pre zateplenie tohto priestoru sú ideálne tepelnoizolačné kombinované dosky Austrotherm GrEPS Kombi, ktoré sa vyrábajú spojením difúzne otvoreného expandovaného penového polystyrénu s prímesou grafitu a 10 mm hrubej sádrovláknitej platne. Ich použitím zabránite nielen únikom tepla, ale aj získate ihneď pochôdznu povalu.


Austrotherm GrEPS Kombi – jednoduché riešenie pre zateplenie podlahy podkrovia

Austrotherm GrEPS Kombi – jednoduché riešenie pre zateplenie podlahy podkrovia
Austrotherm

Správna hrúbka izolácie

Pre správne určenie hrúbky tepelnej izolácie podlahy treba zohľadniť množstvo aspektov. Tento úkon preto patrí do rúk projektantovi. Ten vezme do úvahy konkrétny stav stavebných konštrukcií, účel miestností a teplotnú oblasť, v ktorej sa objekt nachádza.

V prípadoch s obmedzenou svetlou výškou miestností je možné hrúbku izolácie v podlahách eliminovať výberom materiálov. Vhodným riešením je tu namiesto polystyrénu použiť supertenkú tepelnú izoláciu na báze difúznej rezolovej peny – Austrotherm Resolution. V porovnaní s tradičnými tepelnými izolantmi má až o 40 % lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.


Supertenká izolácia Austrotherm Resolution Podlaha

Supertenká izolácia Austrotherm Resolution Podlaha
Austrotherm

austrotherm.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti Austrotherm, s. r. o.

Kategória: Materiály Podlaha, dlažba
Tagy: polystyrén zateplenie podlahy
Zdieľať článok