Stropné trámy – ponechať či demontovať?

29. 04. 2019
Zdieľať

Rekonštruujeme starý dom, ku ktorému pristavujeme ešte jednu izbu. V pôvodnej časti sú drevené trámy – podľa tesára v dobrom stave. Nie sme si však istí, či ich chceme nechať priznané, demontovať alebo prekryť sadrokartónom. Máme radi moderné priestory, nechceme sa doma cítiť ako na gazdovstve, na druhej strane nám je ľúto zničiť niečo, čo je stále dobré. Jozef a Kaja P., e-mail

Kedysi boli trámy nevyhnutným oporným systémom pre celú strechu, dnes sú skôr dekoračnou záležitosťou, ktorá v nadväznosti na zvyšok interiéru dotvára dizajn. Z môjho pohľadu sú trámy mimoriadne estetické a osobne by som sa ich nebála ani v modernom, ba až minimalistickom interiéri.

Čo by ma skôr trápilo, takisto sa to odvíja od výšky vašich stropov, je ich prípadné prekrytie sadrokartónom, čo by viedlo k zníženiu stropu. V takom priestore by ste sa zrejme cítili veľmi stiesnene. Od podlahy po strop by som určite zachovala výšku aspoň 2,60 m. No ale späť k trámom. Ak by bolo drevo prehnité, aj z bezpečnostného hľadiska by bolo vhodné ich odstrániť, ak však nie je a vo vašom prípade skutočne ide „iba“ o dizajnovú záležitosť, trámy vyhadzovať nemusíte.

 

Tí, ktorí nemajú doma taký autentický skvost ako vy, ich nahrádzajú polyuretánovými, oceľovými, papierovými alebo polystyrénovými napodobeninami, len aby dodali interiéru šmrnc. Ak si ich prítomnosťou nie ste istí a chcete, aby v priestore pôsobili nenápadne, natrite ich nabielo. Jediné, čo treba domyslieť, keďže trámy vrhajú tiene, je to, aký druh osvetlenia v miestnosti zvolíte. Vychytávkou by mohol byť svetelný LED pás pozdĺž trámov v ich hornej časti, čím by ste priestor opticky odľahčili a zároveň zmodernizovali. Skôr ako urobíte definitívne rozhodnutie, či trámy ponechať alebo ich nadobro demontovať, skúste si na internete prezrieť návrhy zahraničných dizajnérov. Tí trámy často používajú ako kontrast aj v ultramoderných priestoroch.

ODPOVEDALA: REDAKCIA, ZUZANA MUROŇOVÁ
FOTO: istock.com

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: drevené trámy stropy trámy
Zdieľať článok
Jednoduchý postup, ako si svojpomocne opravíte praskliny v stene a na stropeUrob si sám

Jednoduchý postup, ako si svojpomocne opravíte praskliny v stene a na strope

Osem nepriateľov uhoriek: Ako ochrániť úrodu pred najčastejšími chorobami a škodcami?Záhrada

Osem nepriateľov uhoriek: Ako ochrániť úrodu pred najčastejšími chorobami a škodcami?

Na zachytávanie uhlíka v najstaršom národnom parku pôjdu tri milióny eur. Na čo všetko sa použijú?ASB.sk

Na zachytávanie uhlíka v najstaršom národnom parku pôjdu tri milióny eur. Na čo všetko sa použijú?

Vyberáme plynový kotol do rodinného domuDom z tehly

Vyberáme plynový kotol do rodinného domu

Diskusia