Využitie veľkoformátových posuvných dverí pri rekonštrukciách RD

02. 05. 2019 Zdieľať

Mať prístup z obývacej izby priamo na terasu domu širokými sklenými dverami býva snom nejedného majiteľa nehnuteľnosti. Dnes nie je problém si také želanie splniť u novostavby aj u rekonštrukcie. Veľkosť sklených plôch sa vývojom materiálov výrazne zväčšila, pri čom sa rozšírila aj ponuka konštrukcií a spôsob otvárania.

Kedysi používané balkónové dvere, ale aj novší variant takzvaných PSK dverí sú v súčasnej dobe častejšie nahradzované zdvižno-posuvnými dverami alebo HS portálom. Jeho relatívne subtílna a preto elegantná konštrukcia ponúka užívateľovi jednoduché otváranie, veľkorysý priechodný priestor, možnosť aretácie v akejkoľvek polohe odsunutého krídla, prípadne bezbariérový prístup alebo dokonca ovládanie pomocou elektrického pohonu. Všetko však má dve strany mince.


Využitie veľkoformátových posuvných dverí pri rekonštrukciách RD

Využitie veľkoformátových posuvných dverí pri rekonštrukciách RD
REHAU

Ak máte jasno v tom, že posuvný systém – HS portál – naozaj chcete, a zamýšľate investovať do rekonštrukcie a výmeny existujúceho okenného systému, potom je potrebné sa zamyslieť nad ďalšími hľadiskami. V prvej rade premyslieť veľkosť a dizajn. Obidva faktory by mali prihliadať na charakter domu. Pravdou je, že veľkosť posuvných elementov môže byť v súčasnej dobe doslova extrémna. A nemusíte myslieť práve na hliník, ktorý je cenovo náročný. Rozumnou alternatívou je kompozitný materiál RAU-FIPRO X od firmy REHAU. Tento materiál je vyrábaný na báze PVC a sklených vlákien, ktoré mu prepožičiavajú tak potrebnú tvarovú stabilitu, tuhosť a pevnosť v ohybe. Tieto HS portály sú ponúkané vo veľkom množstve dizajnov od drevodekorov až po obľúbené antracitové a sivé farby. 


Využitie veľkoformátových posuvných dverí pri rekonštrukciách RD

Využitie veľkoformátových posuvných dverí pri rekonštrukciách RD
REHAU

Hoci RAU-FIPRO X (už druhá generácia) vie v tomto ohľadu neuveriteľné rozmery (výška 2,7 m a šírka 10 m), je dobré zvážiť veľkosť elementov aj podľa váhy. Odsunutie krídla by malo byť ľahké, a preto je treba na základe hmotnosti posuvného elementu zvážiť, či bude ručné otváranie dostačujúce. Elektrický pohon je síce komfortný a zvládne hmotnosť v rádu stoviek kilogramov, ale pri otváraniu je samozrejme pomalší, čo môže byť niekomu na ťarchu. U REHAU systému budete spokojní takisto v otázke tepelnoizolačných vlastností (tie sú lepšie ako u hliníkových systémov) a hlukového útlmu, ak ho budete mať v hľadáčiku nevyhnutných požiadaviek. Dôležitou rolu by mala hrať bezpečnosť, pretože zlodeji v snahe preniknúť do interiéru zvyčajne nerozbíjajú sklo, ale vypáčia rám. Systém vyrobený z materiálu RAU-FIPRO X je v triede RC2, respektíve RC3 (záleží takisto na typu skla a kvalite kovania). Kto má v dome už nainštalovaný alarm, môže mať skromnejšie požiadavky, alebo naopak môže využiť doplnkové príslušenstvo REHAU v podobe alarmu zabudovaného v ráme okna. Výhodou kompozitného materiálu je, že vo väčšine prípadov nepotrebuje vnútri profilu oceľovú výstuhu, a tak sa dá jeho vnútrajšok účelne využiť, napríklad zmieneným alarmom, alebo častejšie vložením termomodulov, ktoré vylepšia parametre Uw. Ak je všetko vyše uvedené jasné, stačí si podľa veľkosti vybrať niektorý z možných variantov otvárania. Ďalšie informácie,  vrátane doporučených realizačných firiem, nájdete takisto na www.rehau.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti REHAU s.r.o.

Kategória: Okná
Tagy: HS portály posuvné dvere posuvný systém
Zdieľať článok