Varná doska, rúra a digestor: Ako si v kuchyni zariadiť varné centrum

30. 04. 2019
Zdieľať

Varná doska, rúra, digestor. Trojica, bez ktorej sa nezaobíde žiadna poriadna kuchyňa. Ako si zariadiť varné centrum tak, aby vám prípravu jedál maximálne zjednodušilo a spríjemnilo?

Kuchynský trojuholník

Pri plánovaní novej kuchyne sa často zabúda na dôležité detaily, no práve tie často rozhodujú o tom, aká funkčná vaša kuchyňa bude a ako sa v nej budete cítiť. V kuchyni sa vám bude pracovať oveľa lepšie, ak ju rozdelíte na jednotlivé zóny: skladovanie (chladnička, mraznička), umývanie (drez, umývačka riadu) a varenie (rúra, varná doska, digestor). Ak tieto tri zóny umiestnite do trojuholníka, budete sa medzi nimi pohybovať ľahšie a rýchlejšie. A veľmi dôležité je aj to, aby mali jednotlivé zóny medzi sebou vzdialenosť asi 1 m, aby ste sa zbytočne „nenabehali“.

TIP: V blízkosti varnej zóny by malo byť všetko, čo potrebujete na prípravu jedál. Patria sem panvice, hrnce, pracovné príbory a plechy na pečenie. V blízkosti sporáka by mala byť zasa zóna umývania, drez a pracovná plocha.

 


Dôležitá je i výška kuchynskej linky, nielen jej dispozícia. Osoba vysoká 165 cm potrebuje výšku aspoň 86 cm, zatiaľ čo pre ľudí vyšších ako 170 cm je vhodné pracovnú dosku umiestniť do výšky aspoň 90 cm.

Dôležitá je i výška kuchynskej linky, nielen jej dispozícia. Osoba vysoká 165 cm potrebuje výšku aspoň 86 cm, zatiaľ čo pre ľudí vyšších ako 170 cm je vhodné pracovnú dosku umiestniť do výšky aspoň 90 cm.
IKEA

Kuchyňa podľa feng šuej

V tesnej blízkosti by nemali stáť sporák a drez, keďže „protivníci“ oheň a voda majú mať od seba aspoň nejaký odstup, aby si vzájomne „neškodili“. V malých bytoch alebo garsónkach, kde nie je celkom možné ich oddialiť väčšou vzdialenosťou, ich môžete aspoň symbolicky oddeliť dreveným hranolom alebo dekoráciou. Blízko pri sporáku by nemal byť umiestnený ani smetný kôš, ktorý dajte radšej pod drez.


Varná doska, rúra a digestor: Ako si v kuchyni zariadiť varné centrum

2391483
IKEA a.s.

10 rád pri plánovaní kuchyne 

Radí Martin Rosival, zástupca oddelenia kuchýň v predajni IKEA Bratislava.

Ideálna plocha na prípravu jedla je medzi drezom a varnou doskou. Potrebujete na to min. 80 cm široký priestor.

Ak máte paralelnú kuchyňu (dva rovnobežné rady skriniek), priestor medzi skrinkami by mal byť min. 120 cm, aby ste mohli pohodlne otvárať dvierka a vysúvať zásuvky na oboch stranách.

Miesto na kuchynské náradie a hrnce vyberte čo najbližšie k varnej doske a rúre. Môže sa to zdať ako maličkosť, no to, že budú stále na dosah, vám ušetrí veľa času. 

Umývačku riadu naplánujte v blízkosti drezu. Pri manipulácii s riadom tak predídete kvapkaniu vody na podlahu.

Neplatí, že varná doska sa musí nachádzať nad rúrou, práve naopak. Keď budú zvlášť, varenie bude efektívnejšie, najmä ak v kuchyni varí viac ľudí naraz. K vyššie umiestnenej rúre sa navyše nemusíte skláňať.

Neumiestňujte zásuvkové diely do rohu kuchynskej linky a vodovodné batérie pod okno, ak sa otvára dovnútra. Existujú batérie zasúvateľné do drezu, ale za tie si priplatíte. 

Drez, rúru či varnú dosku nedávajte tesne vedľa steny. Nebudete mať dostatok pracovného priestoru a stenu vystavíte nepriaznivým vplyvom (voda, teplo).

Po oboch stranách varnej dosky si nechajte priestor, aby ste mali kam odložiť horúce hrnce.

Rúru, umývačku riadu a digestor nie je vhodné inštalovať do rohových skriniek, pretože by vám bránili v úplnom otváraní dvierok a zásuviek vedľa stojacich skriniek. 

Ak bude vaša kuchynská linka zboku ukončená stenou, umiestnite medzi skrinku a stenu 5 cm širokú vložku, aby ste mali dosť priestoru na úplné otvorenie dvierok.


Varná doska, rúra a digestor: Ako si v kuchyni zariadiť varné centrum

2391491
Oresi

Varná doska

Pri plánovaní kuchyne je potrebné vybrať takú varnú dosku, ktorá bude vyhovovať vášmu štýlu varenia. Plynové varné dosky sú výbornou voľbou pre ambicióznych domácich šéfkuchárov. Možno s nimi rýchlo regulovať intenzitu ohrevu, čo sa zíde najmä pri opekaní a vyprážaní. Sklokeramické varné dosky sú praktické a jednoducho sa ovládajú. Niektoré ponúkajú aj nastaviteľné varné zóny, ktoré možno prispôsobiť veľkosti a tvaru varných nádob. Ich výhodou na rozdiel od indukčnej varnej dosky je, že na ne môžete použiť riad z rôznych materiálov a dobre sa udržiavajú. Indukčné varné dosky sú až o 50 % rýchlejšie a o 40 % energeticky úspornejšie ako plynové. Jedným dotykom môžete vybrať funkcie a v okamihu regulovať teplotu. Nezabudnite, že treba použiť vhodný riad. 


Varná doska, rúra a digestor: Ako si v kuchyni zariadiť varné centrum

2391489
Oresi

Digestor

Pomocou odsávača zbavíte kuchyňu pary, mastnoty a výparov z varenia. Môžete sa rozhodnúť pre odvážnejší dizajnový kúsok, ale aj pre nenápadné riešenie skryté v skrinke, čím zjednotíte vzhľad kuchyne. Ak chcete dosiahnuť jednoliaty vzhľad a čisté línie, vyberte si vstavaný odsávač, ktorý je zabudovaný do kuchynskej linky, takže ladí so zvyškom kuchyne. Nástenné odsávače sú dnes v ponuke v rôznych tvaroch, štýloch i farbách. Vyberte si kus s jedinečným vzhľadom alebo taký, ktorý sa dopĺňa s ostatnými spotrebičmi a celkovým výzorom kuchyne. Ak chcete dosiahnuť optimálny výkon, uistite sa, že je rovnako široký alebo širší než varná doska. Stropný odsávač predstavuje ideálne riešenie v prípade, že máte možnosť pripravovať jedlo na kuchynskom ostrovčeku.

 


Varná doska, rúra a digestor: Ako si v kuchyni zariadiť varné centrum

2391487
Schüller Möbelwerk KG

Rúra

Bez kvalitnej rúry sa v kuchyni nezaobídete. Plynové rúry (sporáky) sa vďaka plynu rýchlo zohrejú na požadovanú teplotu a menej vysušujú jedlo. Chrumkavú kôrku na pečive či chlebe v nej však spravíte len ťažko. Postupne ich nahrádzajú elektrické rúry, ktoré majú ľahšie nastaviteľnú teplotu, väčšie teplotné rozpätie a vďaka rovnomernej distribúcii tepla je celý proces pečenia jednoduchší ako pri plynových rúrach. Elektrická rúra s funkciou pary je ideálna pre tých, ktorí radi varia zdravo. Teplovzdušné rúry sú ideálne pre zanietených kuchárov. Okrem horného a dolného výhrevného telesa majú aj ventilátor, ktorý šíri teplo rovnomerne a rýchlo, vďaka čomu môžete pripravovať naraz hneď niekoľko jedál bez neželaného premiešania pachov či chutí. 

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 4/2019

Kategória: Domáce spotrebiče Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské linky plánovanie kuchyne rúra varné dosky
Zdieľať článok
Ako namaľovať škaredý starý radiátor úsporne a rýchloUrob si sám

Ako namaľovať škaredý starý radiátor úsporne a rýchlo

Zatepliť alebo nezatepliť jednovrstvové murivo? Názory sa rôznia, ale jedno je isté!Urob si sám

Zatepliť alebo nezatepliť jednovrstvové murivo? Názory sa rôznia, ale jedno je isté!

Francovka zvládne oveľa viac, než si myslíte! Spoznajte ďalšie možnosti jej využitia v domácnostiUrob si sám

Francovka zvládne oveľa viac, než si myslíte! Spoznajte ďalšie možnosti jej využitia v domácnosti

Naozaj sa oplatí investovať do obnoviteľných zdrojov energie?Urob si sám

Naozaj sa oplatí investovať do obnoviteľných zdrojov energie?

Diskusia