Aký bazén vybrať do malej záhrady

02. 05. 2019
Zdieľať

Milujete letné kúpanie v bazéne a nadzemné či iné dočasné riešenia vám nevyhovujú? Aj v malej záhrade sa dá vytvoriť fantastická vodná oáza. Menší bazén vám zaberie minimum miesta, a pritom dokáže splniť všetky vaše požiadavky na letné osvieženie.

Aký tvar bazéna je vhodný do malej záhrady?

Za malý bazén sa považuje spravidla každý, ktorý zaberá plochu menej ako 18 m². Takýto bazén by mal svojím tvarom a veľkosťou maximálne využiť potenciál, ktorý priestor pri dome ponúka. Je dobré prispôsobiť tvar bazéna k domu tak, aby bazén zapadol do celkovej koncepcie záhrady ako ju navrhol architekt resp. projektant. Praktickým tvarom v mestských záhradách je štvorec alebo obdĺžnik. Často totiž zaberá väčšinu záhrady, či terasy a rozhodujú sa preň skutoční milovníci vody. Oválny alebo bazén v tvare ľadvinky krásne vynikne v strednej záhrade. Pri výbere veľkosti a tvaru bude dôležitým kritériom nielen veľkosť pozemku, vzhľad domu, ale aj váš životný štýl a predstavy o bezprostrednom okolí v blízkosti bazéna.

KATIE LEEDE & COMPANY STUDIO,

Aké sú výhody menších zapustených bazénov?

Výhodou menších bazénov je v prvom rade ich cena, menšia spotreba vody a ľahšia údržba. Vždy je lepším riešením zapustený bazén ako sezónny nadzemný. Je rozdiel pozerať sa na krásnu upravenú záhradu, ako keď vám vo výhľade na ňu bráni nadzemná konštrukcia. Zapustené bazény prinášajú i určité súkromie a bezpečnosť vo forme prekrytia. Zastrešenie bazéna sa dá úplne uzamknúť a bazén sa dá využívať na kúpanie aj pod zastrešením.

Ďalšou výhodou je podľa Radovana Ďuračku komfort: „Aj malý zapustený bazén vieme vybaviť tak, aby sa oň zákazník nemusel nejako zložito starať, napr. automatickou úpravou vody, automatickým vysávačom, plaveckým protiprúdom, prípadne VARIO systémom na diaľkové ovládanie cez wifi.“​

2392481


Vyhrievanie vám poskytne relax i počas chladnejších dní. Vodné dýzy a osvetlenie zas povýšia minibazén na úžasné domáce wellness.

Na čo myslieť pri výbere malého bazéna do záhrady?

Na začiatku je dobré zvážiť, pre koho bude bazén určený. Je výhodné vybudovať si dno vo viacerých výškových úrovniach, veľkorysý vstup do bazéna možno využiť aj ako relaxačnú zónu. „Pri bazéne menších rozmerov by som určite odporučil integrované schodisko s pohodlným vstupom umiestneným tak, aby sa dala využiť celá dĺžka bazéna na plávanie, a teda buď schody v rohu bazéna, poprípade pozdĺž dlhšej strany bazéna,“ vysvetľuje Radovan Ďuračka.

Tiež je dobré dopredu myslieť na to, či a čím bude bazén prekrytý. Bazénové zastrešenie potrebuje na úplne odsunutie plochu ešte mimo bazéna, naopak, lamelové zastrešenie nezaberá prakticky žiadny priestor navyše. Je dobré myslieť na tieto možnosti už v predstihu.

2392475


Štýlový zapustený bazén s upraveným okolím bude v záhrade vždy dominantným prvkom a miestom stretnutí celej rodiny.

Aj malý bazén ponúkne dostatočný priestor na vodné hry.

Je výborný na vodný fitnes i pokojný relax po pracovnom dni.

Pre tých aktívnejších bude vhodným doplnkom protiprúd. 

Aj plávaním na jednom mieste si precvičíte chrbát i celé telo.

2392479


Lamelové zakrytie je moderným, pohodlným a hlavne účinným riešením pre obdĺžnikové i atypicky tvarované bazény. Po rozvinutí pláva na hladine a ani zrolované nezaberie prakticky žiadne miesto. Viac na www.mountfield.sk

Románske schodisko zaručí nielen pohodlný vstup do bazéna.

S protišmykovou úpravou sa stane aj príjemným miestom na leňošenie.

2392477


Dizajnové kompozitné bazény radu Métropole od Mountfieldu zaujmú už na prvý pohľad svojim francúzskym šarmom a tvarmi. Môžete si slobodne zvoliť dĺžku aj šírku bazéna a tiež jeho hĺbku a viacúrovňový profil dna.

radil:

Radovan Ďuračka,bazénový špecialista zo spoločnosti Mountfield

TEXT: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: MOUNTFIELD, ROGER DAVIES, KATIE LEEDE & COMPANY STUDIO, MI CASA REVISTA, DESJOYAUX
ZDROJ: časopis Môj dom 4/2019

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: bazén záhradné bazény
Zdieľať článok
Ako pripraviť bazén na sezónu? Odpovede na najčastejšie otázky a praktické rady, ako ušetriťUrob si sám

Ako pripraviť bazén na sezónu? Odpovede na najčastejšie otázky a praktické rady, ako ušetriť

Májový sprievodca pestovaním: Pozrite sa, čo všetko ešte môžete vysievaťZáhrada

Májový sprievodca pestovaním: Pozrite sa, čo všetko ešte môžete vysievať

Údržba skleníka: Čo treba urobiť, aby zvládol zimu a bol pripravený na jar?Urob si sám

Údržba skleníka: Čo treba urobiť, aby zvládol zimu a bol pripravený na jar?

Interiér ako z magazínu v starom tehlovom domeDom z tehly

Interiér ako z magazínu v starom tehlovom dome

Diskusia