Vafľovače v redakčnom teste. Ktorý zvíťazil?

03. 05. 2019
Zdieľať

Je to explózia vône, ktorá hneď zrána naplní kuchyňu. Nalejete na rozpálenú mriežku cesto z chladničky a o zvyšok sa postará vafľovač, ktorý premení liate cesto na čerstvé, krehké pečivo. Stačí už len džem, šľahačka a roztopená čokoláda, aby priviedli tento rituál k dokonalosti.

Čo by ste mali VEDIEŤ

1 Povrch

Upečené vafle z horúcej mriežky nevypadnú. Aby ste ich z hlbokých reliéfov dostali von, musíte im pomôcť. Preto by ste sa mali zaujímať o to, akú povrchovú úpravu výrobca zvolil. Keramika je najtrvácnejšou voľbou, teflón najspoľahlivejšou, farebné nástreky si zachovávajú svoju funkčnosť iba dočasne.

2 Kapacita

Kruh, srdiečka, štvorec, obdĺžnik – nie tvar, ale množstvo vaflí, ktoré upečiete na jedenkrát, rozhoduje o tom, ako rýchlo pripravíte sladké občerstvenie. Obrázky na internete zvyknú utajiť skutočné rozmery mriežky, živý pohľad na vafľovače v predajni vám prezradí viac. Hrúbka a štruktúrovanie sa nemenia, odlišné sú iba plochy.

3 Všestrannosť

Niektoré z vafľovačov sú vyhotovené tak, aby poslúžili aj pri príprave iných sladkých dobrôt. Výrobcovia ich vybavili viacerými formami, v ktorých môžete napiecť mafiny, oblátky, lievance a kopu iných maškŕt, ktoré patria k svetovej klasike. Ba nájdu sa i také, ku ktorým môžete získať takmer dve desiatky foriem na každú príležitosť.

4 Regulácia

Nie je nutné, aby bol vafľovač vybavený reguláciou ohrevu, pretože pečivo je tenké a vždy sa úplne prepečie. Oveľa väčšou pomocou sú kuchynské minútky, ktoré vás zo začiatku udržia v rytme pečenia tak, aby bola každá jedna dávka rovnako prepečená. Porozhliadnite sa po nejakých hneď pri kúpe vafľovača.

5 Odmeriavanie

Sú dva druhy foriem, ktoré nájdete vo vafľovačoch. Z jedných prebytok cesta búrlivo vyteká okrajmi von a robí neporiadok. Druhé sa zasa pod tlakom pary roztvoria v malej parnej explózii. Aby bolo cesta vždy správne množstvo, musíte si nájsť v kuchyni naberačku, ktorá bude objemom ladiť s veľkosťou foriem.

6 Pretáčanie

Len v pretáčacom vafľovači dokážete dosiahnuť, aby bola každá jedna várka vaflí skutočne dokonalá. Ak včas otočíte rozohriatu formu dnom nahor, cesto zaplní každé zákutie reliéfu. Stále však platí, že nedostatok cesta nedoženiete a prebytok spôsobí kypenie alebo otváranie formy. Potrebujete cvik, aby to šlo tak, ako na výstave.

7 Čistenie

Ak vám pre nešikovnosť cesto nezateká do útrob vafľovača, jeho údržbe nemusíte venovať viac pozornosti ako sendvičovaču. Za horúca vytriete kuchynskou utierkou zvyšný omastok z formy a odložíte ho na ďalšie použitie. Nenamáhajte nelepivý povrch foriem umývačkou riadu. Zbytočne by ste ho opotrebovali.

NÁJDITE SI SVOJ RYTMUS

Nik nepočíta s tým, že cez pracovný deň vstanete o hodinu skôr, aby ste vyšľahali cesto a napiekli vafle. Málokto sa však uspokojí s faktom, že vafľový pôžitok pripadne iba na víkendy. Ako rozlúsknuť výzvu tak, aby boli vafle ráno takmer bez práce? Prichystajte si cesto do chladničky, kde vydrží čerstvé celý týždeň.
 
Do misy nasypte 260 g hladkej múky, 60 g cukru, štipku soli a 4 čajové lyžičky prášku do pečiva. K premiešanej zmesi pridajte dva žĺtky, 120 ml oleja, 480 ml mlieka a na záver sneh z dvoch bielkov. Hotové cesto odložte do chladu a kedykoľvek zapnete vafľovač, máte do neho čo naliať. Od pondelka do piatka.

Ariete Party Waffle Maker 187

Ariete Party Waffle Maker 187
www.vzdy.sk

Plocha
 
Čím viac ľudí sedí pri stole, tým väčšiu plochu má mať vafľovač. Inak stratíte pri vypekaní viac času, ako je nutné.
 
Otáčanie
 
Modely, ktoré možno preklopiť dolu hlavou, napečú krajšie vafle. Cesto v nich zatečie do celého reliéfu formy.
 
Regulácia
 
Prispôsobíte sa tempu vafľovača alebo ho radšej naladíte na svoju nôtu? Regulácia môže byť nápomocná.
 
Príkon
 
Údaj na štítku o príkone vám napovie, či budete na nahriatie čakať dlho alebo iba chvíľočku. Rýchly nábeh určite oceníte.
 
Skladovanie
 
Vmestí sa do zásuvky alebo ho možno dať do police bokom, tak, aby nezavadzal? Pri výbere myslite aj na skladovanie.
 

Marcela testuje

Ak sa rátate medzi tých, ktorí pre svojich hladošov vypekajú vafle pravidelne, test vafľovačov je skutočnou výzvou trpezlivosti. Vymeníte jeden kus za druhý a zrazu sa z naučenej dokonalej rutiny stáva seriál nepodarkov a kompromisov.

TESTOVANÉ MODELY


Gorenje WCM702PW

Gorenje WCM702PW
Gorenje

Gorenje WCM702PW

Ohrev: 700 W, pevná teplota
 
Forma: vafle + mafiny, kruh s priemerom 19 cm, PTFE
 
Funkcie: indikácia, výmenné formy
 
AKO FUNGUJE: Pomalšie zahrievanie tohto modelu by vás nemalo zaskočiť. Výrobca chce, aby sa forma zohriala rovnomerne po celej ploche. Vafľovač si výborne poradí s liatym i kysnutým cestom, na nadmerné dávkovanie reaguje pootvorením. Páči sa nám čistá prevádzka, ale aj výborná geometria foriem, vďaka ktorým poľahky vyberiete hotové pečivo. V pondelok vafle, v utorok mafiny, po zvyšok týždňa podľa chuti – celá vaša snaha sa točí okolo dvoch foriem, ktoré sú súčasťou základnej dodávky. Páčilo by sa nám, ak by sme pri pečení mafinov mohli použiť termostat, ten však, žiaľ, chýba.
 
++++-     49 €
www.gorenje.sk
 
víťaz testu
 

Vafľovače v redakčnom teste. Ktorý zvíťazil?

2393985

Tefal Snack Time SW342D38

Ohrev: 700 W, pevná teplota
 
Forma: vafle + sendviče + gril, 22 × 13 cm, teflón
 
Funkcie: indikácia, vypínač, formy na dokúpenie
 
AKO FUNGUJE: Útly kufrík z pevných a odolných materiálov jasne naznačuje, že výrobca chce, aby v domácnosti spoľahlivo slúžil celé desaťročia. Žiadna elektronika a funkcie navyše, len odolné materiály a formy, ktoré rozvádzajú teplo s precíznou rovnomernosťou. Dokonalé vafle sa nám podarilo napiecť z viacerých druhov cesta, nemuseli sme tráviť priveľa času ladením receptúr. Ak naložíte viac, ako treba, cesto tečie von. To najlepšie však príde časom. Výrobca ponúka dva tucty doplnkových foriem na sladké dobroty – od oblátok cez palacinky, francúzske toasty až po americké šišky.
 
+++++     54,90 €
www.tefal.sk
 

Ariete Party Waffle Maker 187

Ariete Party Waffle Maker 187
www.vzdy.sk

Ariete Party Waffle Maker 187

Ohrev: 700 W, pevná teplota
 
Forma: vafle, 21,5 × 12,5 cm, PTFE
 
Funkcie: indikácia
 
AKO FUNGUJE: Zahľaďte sa do dizajnu 50. rokov, uviažte si okolo pása zásteru a prežite sladký sen. Tento model vás priam volá, aby ste sa ho rukou dotkli i vtedy, keď nepečiete. Pozvoľný nábeh s dôrazom na silnejšie pečenie v strednej časti nás naučil, že najkrajšie vafle vyjdú z hustejšieho liateho alebo ľahšieho kysnutého cesta s dostatkom tuku. Para uniká intenzívne von a pečenie akoby postupovalo od stredu k okrajom. Bez ohľadu na to, či pečiete prvú alebo poslednú vafľu. Páči sa nám dokonalá nelepivosť ochrannej vrstvy formy, ako aj širšie prelisy reliéfov.
 
++++     34,99 €
www.vzdy.sk

Sencor SSM9404RD

Sencor SSM9404RD
Sencor

Sencor SSM9404RD

Ohrev: 700 W, pevná teplota
 
Forma: vafle + sendviče + gril, 21,5 × 12,5 cm, PTFE
 
Funkcie: indikácia, výmenné formy
 
AKO FUNGUJE: Ak sa k vafliam nedostanete často a radšej zapekáte chlebíky či grilujete mäso, tento model vás nesklame. V trojici foriem nájdete aj jednu na pečenie vaflí. Počítajte však s tým, že pre horší rozvod tepla sa potrápite s ladením receptu na cesto, aby boli vafle zvonka chrumkavé, zvnútra šťavnaté, a pritom rovnomerne upečené. S liatym cestom si poradí lepšie ako s kysnutým, osvedčilo sa nám vopred ho vychladiť, aby bola kôrka zlatistá a rovnomerná. Keď sme hladkú múku vymenili za polohrubú, vafle sa priblížili našim predstavám, stále to však nebolo úplne ono.
 
+++     20,90 €
www.sencor.sk
 

Clatronic WA 3492

Clatronic WA 3492
www.alza.sk

Clatronic WA 3492

Ohrev: 1 000 W, nastaviteľná teplota
 
Forma: vafle, kruh s priemerom 18 cm, PTFE
 
Funkcie: indikácia
 
AKO FUNGUJE: Ak máte radi úplnú kontrolu nad spotrebičmi, padne vám vhod nielen termostat, ale aj výkonnejšia špirála tohto modelu. Hoci ide o útly model, môžete v ňom rýchlejším tempom napiecť o čosi viac vaflí ako pri iných. Naplno sa však jeho prednosti ukážu až vtedy, keď začnete experimentovať s odlišnými druhmi cesta, ako je pri vafliach zvykom. Reguláciou sa nám podarilo upiecť do podoby vafle aj trené cesto, zabavili sme sa i s rôznymi druhmi slaných pečív a placiek. Ak vám však chýba zručnosť, nečakajte od ovládania nič navyše. Iba ak možnosť poruchy, keď sa termostat unaví.
 
++++     25,90 €
www.alza.sk

TIPY K PEČENIU VAFLÍ

1 Nikdy nepridávajte do cesta mrazené ovocie ani kúsky čokolády. Inak vafle budú nekompaktné a neprepečú sa rovnomerne.
 
2 Vynechajte v recepte na cesto cukor a máte neutrálnu prílohu k omáčkam a mäsu. Počuli ste už niekedy o známom anglickom jedle Yorkshire pudding?
 
3 Vafľovač možno použiť aj na ohrievanie už upečených vaflí. Je to spôsob, ako po čase osviežiť výsledok svojho ranného pečenia.
 
4 Každý vafľovač si poradí aj s pečením zemiakových placiek. Určite sa vám zapáči ich chrumkavý povrch a štruktúra.
 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 4/2019
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: testy spotrebičov
Zdieľať článok
Rozhovor so známou bylinkárkou Ivetou Henzelyovou: Svet byliniek je pre ňu čarovný len tým, že existujeZáhrada

Rozhovor so známou bylinkárkou Ivetou Henzelyovou: Svet byliniek je pre ňu čarovný len tým, že existuje

Splnený sen manželov o nádhernej drevenici: Relax na peci a nezameniteľná atmosféra s výhľadom do lesaUrob si sám

Splnený sen manželov o nádhernej drevenici: Relax na peci a nezameniteľná atmosféra s výhľadom do lesa

Vypestujte si kvalitné priesady hlúbovín! Kľúčom k úspechu je správny výsev a pikírovanieZáhrada

Vypestujte si kvalitné priesady hlúbovín! Kľúčom k úspechu je správny výsev a pikírovanie

Netradičné recyklované kŕmidlá pre vtáky: Ako ich vyrobiť z vecí, ktoré by inak skončili v koši?Záhrada

Netradičné recyklované kŕmidlá pre vtáky: Ako ich vyrobiť z vecí, ktoré by inak skončili v koši?

Diskusia