Ako si vymaľovať izbu bez zbytočných chýb

06. 08. 2019
Zdieľať

Žiada sa vám zmena? Pri premene interiéru je zásadná farba stien. Ak sa chcete do maľovania pustiť sami, poradíme vám, ako dosiahnuť dokonalý výsledok.

Vyberte si správnu farbu

Kľúčový je výber správnej farby. Ako si ale vybrať z množstva odtieňov a značiek? Rozhodovať by ste sa mali nielen podľa ceny, ale najmä podľa vlastností náterovej hmoty. Mali by ste pritom hľadať takú, ktorá splní vaše nároky nielen esteticky, ale aj funkčne.

Niektoré farby sú umývateľné či oteruvzdorné, iné zasa paropriepustné. Jedny sú určené do obytných priestorov, iné do suterénov a pivníc. Vyberajte teda typ farby, ktorý najlepšie splní požadovaný účel. Výber odtieňa je záležitosťou osobného vkusu, evergreenom je však biela.

Je to farba, ktorá navodzuje pocit čistoty, presvetlí miestnosť a hodí sa takmer ku každému zariadeniu. Či už plánujete moderný, alebo vidiecky interiér, bielou určite nič nepokazíte.


Biela interiérová farba na steny ALBA PURA je moderný, ekologický, vodouriediteľný náter, ktorý vytvára hladký hlboko matný povrch. Má vynikajúcu kryciu schopnosť a vysokú belosť, je oteruvzdorná za sucha a dobre sa s ňou pracuje. Používa sa na nátery rôznych druhov omietok, sadrokartónu, stierok, tapiet, drevených stavebných prvkov a pod. www.albapura.sk

Biela interiérová farba na steny ALBA PURA je moderný, ekologický, vodouriediteľný náter, ktorý vytvára hladký hlboko matný povrch. Má vynikajúcu kryciu schopnosť a vysokú belosť, je oteruvzdorná za sucha a dobre sa s ňou pracuje. Používa sa na nátery rôznych druhov omietok, sadrokartónu, stierok, tapiet, drevených stavebných prvkov a pod. www.albapura.sk
Alba Pura

Obstarajte si vhodné pomôcky

Okrem farby je dôležité aj príslušenstvo na maľovanie – krycie fólie, valčeky, štetce a maliarske maskovacie pásky. 

Fóliami zakryte podlahu, poprípade nábytok. Najlepšie je prichytiť ich lepiacou páskou. Špeciálnou maskovacou, ľahko snímateľnou páskou oblepte okenné rámy, vypínače a zásuvky, prípadne aj líniu maľovania. Pomocou pásky môžete vytvoriť tiež rôzne vzory. Aby sa farba nedostala pod pásku, treba ju tesne pred maľovaním pritlačiť.

Prečítajte si tiež:

Ako si svojpomocne vymaľovať byt

Zásadný je aj výber vhodného valčeka. K dispozícii sú rôzne typy s rozličnou dĺžkou vlasu. Od tej závisí vzniknutá štruktúra natretého povrchu. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhší je vlas, tým štruktúrovanejšia bude stopa. Ak teda chcete mať stenu čo najhladšiu, použite valček s čo najkratším vlasom.


Ako si vymaľovať izbu bez zbytočných chýb

2397145
iStock.com

 

Nezanedbajte prípravu

Ak je na stenách starý náter, ktorý je súdržný, bez prasklín a neodlupuje sa, ušetrí vám to kopec roboty. V opačnom prípade ho totiž treba odstrániť. Klasické interiérové farby navlhčite vodou pomocou štetca alebo valčeka, potom ich ľahko odstránite špachtľou.

Umývateľné farby treba navlhčiť viackrát, najlepšie mydlovou vodou alebo mazľavým mydlom. Odstraňujú sa horšie, ale ide to. Nakoniec treba stenu prebrúsiť a odprášiť mokrou utierkou. Praskliny a diery potom vytmeľte a vybrúste. Ďalším veľmi dôležitým krokom je penetrácia. Od nej totiž závisí, ako sa vám bude pracovať s farbou.

Penetrácia spevní podklad, zjednotí jeho nasiakavosť a zabezpečí previazanie s farbou. Ak ju vynecháte, môže farba vytvárať fľaky. Najmä pri veľmi nasiakavých podkladoch, ako sú sadrové omietky, by ste nemali penetračný náter podceniť (odporúča sa urobiť ho 2×).


Ako si vymaľovať izbu bez zbytočných chýb

2397151
iStock.com

Pozor!

Miesto napadnuté plesňou ošetrite protiplesňovým prípravkom, potom zvyšky plesne umyte vodou alebo odstráňte zamokra špachtľou. Pleseň nikdy nezoškrabujte ani nebrúste za sucha, aby sa spóry nešírili po miestnosti!

Dodržte pomery a postup

Farbu nanášajte až po zaschnutí penetrácie, najlepšie na ďalší deň. Pri maľovaní je zásadný správny pomer riedenia, ktorý nájdete na obale. Prvý náter urobte redší. Farba sa rovnomernejšie rozotrie a vyplní prípadné póry. Ďalší náter môže byť hustejší.

Prečítajte si tiež:

Ako si pekne vymaľovať izbu: 7 krokov k dokonalým stenám

Nové steny a tmavé podklady potrebujú viac vrstiev, všetko však závisí od kvality penetrácie a typu povrchu. Jednotlivé vrstvy treba nechať dokonale vyschnúť, ideálne je nanášať ďalšiu vrstvu krížom na predchádzajúcu. Najskôr natrite štetcom rohy a iné ťažšie dostupné miesta, okolo okien je najlepšie použiť malý valček. Následne namaľujte väčším valčekom súvislé plochy. Ako prvý natrite strop, potom pokračujte stenami.

Postupujte pritom vždy smerom od okna. Napájanie treba robiť zásadne na ešte mokrom nátere. Dbajte pritom, aby farba nezostávala na spojoch v hrubšej vrstve, ale rovnomerne ju rozotrite. 


Ako si vymaľovať izbu bez zbytočných chýb

2397149
iStock.com

Pozor!

Ak pracujete s umývateľnou farbou, nezabudnite znečistené miesta a pracovné pomôcky umyť ešte pred jej zaschnutím. Po zaschnutí takúto farbu odstránite len s veľkou námahou a môže sa stať, že vôbec!

Starý náter elegantne odstránite škrabkou na čistenie okien.

Škrabky na okná majú ostré žiletky, ktoré sa dajú vymeniť.

Penetrácia zjednotí nasiakavosť podkladu, spevnení ho a zlepší priľnavosť farby.

Na penetráciu možno použiť aj farbu zriedenú v pomere 1 diel vody a 1 až 2 diely farby.

PRIPRAVILA: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ISTOCK A CHEMOLAK
ODBORNÁ SPOLUPRÁCA: CHEMOLAK
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Farby, materiály
Tagy: interiérové farby maľovanie maľovanie stien penetrácia
Zdieľať článok

Diskusia