V priestrannom tehlovom bungalove pri Trenčíne si spokojne nažíva 6-členná rodina

18. 05. 2019
Zdieľať

V priestrannom bungalove z tehly si nájde svoje miesto každý člen rodiny: rodičia, tínedžeri i malí drobci.

V malej obci neďaleko Trenčína sa nedávno prebudil stavebný boom. Medzi prvými, ktorí investovali do kúpy pozemku, boli manželia Tunegovci.

„Pochádzame odtiaľto, cielene sme hľadali pozemok v tejto lokalite. Kúpa bola komplikovaná, nakoľko v tom čase neboli stavebné pozemky riadne vysporiadané. Bol to zdĺhavý proces, ale rozhodne neľutujeme,“ vysvetľuje pán domu.


Priestranný tehlový bungalov

Priestranný tehlový bungalov
domztehly.sk

Vďaka mierne svahovitému pozemku s rozlohou 16 árov nebolo potrebné obmedzovať úžitkovú plochu domu. Rodina si preto postavila bungalov s kompaktným tvarom, praktickým pôdorysom, a najmä bez schodov.

Rodinné bývanie

Predstavám o budúcom bývaní vyhovoval katalógový projekt, ktorý s pomocou architekta prispôsobili pozemku, orientácii na svetové strany a v neposlednom rade aj potrebám mladej rodiny. Požiadavky sa menili už behom výstavby.


Priestranný tehlový bungalov

Priestranný tehlový bungalov
domztehly.sk

Rodina sa postupne rozrástla a k dvom starším deťom pribudli dva malé prírastky. Interiér si preto žiadal dispozičné úpravy.

„Máme veľkú rodinu, a preto sme chceli vytvoriť priestor, v ktorom by sme sa mohli všetci stretávať. Počas chladnejších dní sa bez problémov zmestíme do obývačky, ale počas leta si radi posedíme na terase,“ vysvetľuje pán domu.

Izby sú situované na juhovýchod a spoločenská časť – obývačka prepojená s kuchyňou – na sever. Pri navrhovaní vychádzali manželia zo svojich praktických skúseností, predstáv a inšpirácií. Jednou z nich bol prístrešok pre autá. Súčasťou domu je aj garáž, tá však momentálne slúži skôr ako doplnková technická miestnosť.


Priestranný tehlový bungalov

Priestranný tehlový bungalov
domztehly.sk

Zatepliť nebolo treba

Majitelia dôkladne zvažovali výber stavebného materiálu. Napokon rozhodli výborné stavebnofyzikálne vlastnosti tehly. Hrubá stavba je vymurovaná z brúsených tehál s hrúbkou 40 cm. Tehly sa murovali na maltu pre tenké škáry. To predstavuje výraznú časovú a materiálovú úsporu oproti klasickému spôsobu murovania. Murovanie maltou na tenké škáry tiež pomáha eliminovať tepelné mosty v ložnej škáre.

Tehly v tejto hrúbke spĺňali vtedajšie tepelnotechnické normy, takže hrubú stavbu nebolo potrebné zatepľovať. Majitelia napriek tomu zateplili obvodové múry minerálnou vlnou s hrúbkou 5 cm.

„Keďže sme mierne na kopci a nachádzame sa na veternej strane obce, rozhodli sme sa hrubú stavbu zatepliť. Chceli sme mať rezervu do budúcnosti a sme tiež dostatočne chránení aj pred nárazovými vetrami,“ pochvaľuje si majiteľ.

Celý článok o tehlovom bungalove si môžete prečítať na webe domztehly.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalovy prízemné domy rodinný dom tehlové domy tehly
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia