3 otázky pri výbere klimatizácie do bytu

20. 05. 2019 Zdieľať

Horúce letné dni sú tu skôr, než sa nazdáte. Buďte na ne s predstihom pripravení. Chcete ventilátor, s ktorým nebudete mať žiadne starosti? Alebo výkonnejšiu mobilnú, či delenú klimatizáciu? Poradíme vám, ako sa dá elegantne vyriešiť ochladzovanie miestností.

Aké sú vaše technické možnosti?

Pred výberom a nákupom si rozmyslite, či vám bude stačiť klimatizácia, ktorá nepotrebuje žiadnu zložitú inštaláciu. Medzi také riešenie patria prenosné stojanové ventilátory, mobilné klimatizácie, stropné ventilátory a ochladzovače vzduchu. Ak uvažujete o výkonnejších klimatizačných jednotkách, poobzerajte sa po tzv. dvojdielnych nástenných klimatizácií.

Ochladzovač vzduchu môže byť považovaný za alternatívu ku klimatizáciám. Pracuje na princípe odparovania vody, kedy sa nekonečný pás stále namáča v zásobníku s vodou. Z pásu sa potom voda odparuje pomocou ventilátora. Ochladzovač dokáže vzduch v miestnosti ochladiť o 3-5 stupňov. Spotreba vody, ktorá sa odparí do priestoru je až desať litrov denne. Musíte mať súčasne otvorené okno a miestnosť vetrať, pretože vlhkosť by prešla z ochladzovača rovno do stien.


3 otázky pri výbere klimatizácie do bytu

3 otázky pri výbere klimatizácie do bytu
Hornbach

Mobilná klimatizácia je kompaktná a dá sa ľahko premiestniť do inej miestnosti. Potrebujete iba vyriešiť odvod teplého vzduchu a vlhkosti smerom von pomocou flexibilnej hadice. Najčastejšie sa to rieši zakúpením klimatizačnej záclony alebo kruhovým výrezom do skla okien. Nevýhodou mobilnej klimatizácie je jej nižší výkon a vyššia hlučnosť. Delí sa do troch základných výkonov podľa britskej tepelnej jednotky BTU. Pre lepšiu predstavu uvádzame príklad, kedy sa klimatizácia s výkonom 7000 BTU hodí do miestnosti s plochou do cca 15 m2.

Ďalšou možnosťou je investícia do výkonnejšej nástennej klimatizačnej jednotky. S tým sú však spojené náročnejšie stavebné úpravy. Delená klimatizácia je tichšia ako klimatizácia mobilná a vďaka zabudovanému tepelnému čerpadlu vám aj zakúri. Vnútorná jednotka vyfukuje do miestnosti studený alebo teplý vzduch. Vonkajšiu jednotku môžete umiestniť napr. na balkón alebo pripevniť na fasádu pomocou konzoly. Počítajte s tým, že váha vonkajšej jednotky je cca 30 kg. Denná energetická spotreba je cca 6-20 kWh.


3 otázky pri výbere klimatizácie do bytu

3 otázky pri výbere klimatizácie do bytu
Hornbach

Aký veľký priestor bude klimatizácia ochladzovať?

Pri výbere klimatizácie je veľmi dôležitý údaj o veľkosti plochy, ktorú bude daný prístroj ochladzovať. Mobilná klimatizácia sa delí do troch základných výkonov chladenia a dokáže fungovať na maximálny výkon na plochách od 10 do 40 m2. Delená klimatizácia zvládne aj miestnosti nad 30 m2.

Ale pozor, nielen metre štvorcové, ale aj celkový objem miestnosti a izolácia ovplyvňujú výber správnej klimatizačnej jednotky.


3 otázky pri výbere klimatizácie do bytu

3 otázky pri výbere klimatizácie do bytu
Hornbach

Ako často budete klimatizáciu používať?

Výber klimatizácie je tiež o cene, dizajne a o výrobcovi. Ten udáva jej výkon, ktorý predstavuje hodinovú spotrebu. Správne používanie klimatizácie následne zvýši efektivitu a úsporu energie. Ak napríklad necháte klimatizáciu bežať celý deň, šetríte tým energiu. Klimatizácie dnes navyše majú nielen termostaty, ale aj ďalšie špeciálne režimy, časovače, diaľkové ovládanie a samostatnú funkciu odvlhčovania, ktoré dokážu spríjemniť horúci deň i noc.


3 otázky pri výbere klimatizácie do bytu

3 otázky pri výbere klimatizácie do bytu
Hornbach

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: mobilné klimatizácie ochladzovače vzduchu prenosné stojanové ventilátory stropné ventilátory
Zdieľať článok