Sortiment hrubej stavby HELUZ dopĺňajú špeciálne tvarovky

24. 05. 2019 Zdieľať

Predeliť interiér, vytvoriť si menší odkladací múrik alebo si vybudovať celý systém na ukladanie fliaš vo vínnej pivnici – to je len pár nápadov, ktoré sa dajú realizovať so špeciálnou tvarovkou nazvanou Vínovka 1 l zo sortimentu tehliarskej spoločnosti HELUZ. Tehlové pálené vínovky môžu byť zaujímavým dizajnovým oživením interiéru svojou materiálovou surovosťou aj hrejivou oranžovou farbou, zároveň sú taktiež funkčným doplnkom.

Preferujete biele, červené, alebo bublinky? S Vínovkami 1 l HELUZ sa vaše chute môžu priebežne meniť, pretože vďaka rozmerom 250 × 160 × 330 mm vo vínovkách pohodlne uskladníte aj väčšie fľaše (minimálny vnútorný priemer je 100 mm). Spolu s ďalšími prvkami (maloformátové tehly pre pohľadové lícové murivo, obkladové tehlové pásky, trativodky) patrí Vínovka 1 l HELUZ do doplnkového sortimentu výrobcu komplexného systému pre hrubú stavbu spoločnosti HELUZ. 

Vínovky sa murujú s priebežnou zvislou škárou (nie na väzbu). Jednotlivé tvarovky sa ukladajú tak, ako boli vyrobené, teda vrchnou časťou nahor – spodná časť sa pozná podľa odtlačku od výrobných podložiek a je vždy nepatrne širšia. Pred zamurovaním sa tvarovky musia namočiť do čistej vody z dôvodu lepšej priľnavosti malty k tehlovému črepu. Súčasne sa tým zaplnia póry vodou, takže nedochádza k vsakovaniu malty a k nevhodnému zafarbovaniu od vápenno-cementového spojiva. 


Sortiment hrubej stavby HELUZ dopĺňajú špeciálne tvarovky

Sortiment hrubej stavby HELUZ dopĺňajú špeciálne tvarovky
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Konzistencia malty musí byť taká, aby sa udržala hrúbka škáry cca 15 mm. Väčšia hrúbka škáry je nutná na vyrovnanie nepresností v tolerancii rozmerov. Pri budovaní väčších dĺžok múrikov (stien) je nutné ukladať do škár 1 – 2 oceľové vystužovacie drôty s priemerom 5,5 – 6 mm s prípadným prepojením do stĺpikov. Vlastné maltovanie prebieha medzi 2 drevené latky umiestnené po okraji muriva, medzi ktoré sa nanáša murovacia malta. Pred ukladaním vínoviek sa tieto latky odstránia. Základ musí byť riadne odizolovaný proti zemnej vlhkosti. 

Pri murovaní je nutné dbať na to, aby lícový povrch nebol zbytočne znečistený maltou, príp. škárovacou hmotou, lebo následné čistenie je náročné. Škárovanie prebieha následne po vymurovaní pomocou cementovej malty, čistého cementu, prípadne iných vhodných škárovacích hmôt pomocou oceľovej škárovačky. Po vyškárovaní je možné povrch vínoviek očistiť nahrubo oceľovou alebo ryžovou kefou, prípadne umyť vodou.

Viac na www.heluz.sk

Kategória: Aktuality
Tagy: Tehlové pálené vínovky
Zdieľať článok