Idete stavať dom? Viete, ako budete vetrať?

29. 05. 2019 Zdieľať

Energetické požiadavky na dom sú dnes mimoriadne prísne. A budú už len prísnejšie. Veď od 1. 1. 2021 musia mať domy takmer nulovú spotrebu energie. Aby takúto úroveň dosiahli, musia byť nielen dobre izolované, ale aj tesné. A tesnosť moderných budov má aj úskalia. Aby sme udržali komfortné vnútorné prostredie, je nutné pravidelne a dostatočne vetrať. Otázka znie, či je vôbec možné vyhovujúco vetrať prirodzene, teda otváraním okien...

Prirodzené vetranie

V minulosti sa vetralo takmer výlučne prirodzene – cez okná, dvere a tiež cez netesnosti stavby. A netesností veru nebolo málo. Preto stačilo otvárať okná a vzduch bol vymenený.

Dnes je však na skutočne dôkladnú výmenu vzduchu v interiéri nutné dokorán otvárať okná viackrát za deň na niekoľko minút. Takéto sledovanie vetrania ale prakticky nie je možné. A keby aj bolo, je jasné, že najmä v zime vymeníte vykúrený vzduch za vzduch studený. 

Preto je pravdepodobné, že budete vetrať len do tej miery, aby ste všetko teplo nevypustili. Tým sa však vystavujete riziku, že vnútorné prostredie nebude hygienické. Následkom toho môžu byť obyvatelia domu vystavení zvýšeným koncentráciám CO2, vysokej alebo nízkej vlhkosti a látkam, ktoré sa uvoľňujú z nábytku a zo stavebných konštrukcií.


Idete stavať dom? Viete, ako budete vetrať?

2411041
Schiedel

Staviate dom, no financie na systém vetrania a rekuperáciu vám nezostávajú alebo si nie ste istí? Žiadny problém. Stačí, ak budete pri stavbe počítať s rekuperáciou a pripravíte si na ňu rozvody vzduchu. Dnes už medzi výrobcami nájdete takých, ktorí vám ponúkajú systém na prípravu na pripojenie núteného vetrania alebo rekuperácie v štádiu hrubej stavby. Pre vetranie alebo rekuperáciu sa môžete rozhodnúť aj o niekoľko rokov neskôr.

Staviame stále tesnejšie a energeticky efektívnejšie a vetranie riešime žiaľ stále primitívne bez ohľadu tepelné straty a komfort bývania.

Nútené vetranie a rekuperácia

Našťastie existuje tzv. nútené vetranie, ktoré dokáže spolu s rekuperáciou tepla vymieňať vzduch takmer bez straty tepla. 

Ako nútené, resp. kontrolované vetranie sa označuje systém zložený z vetracej jednotky a rozvodov vzduchu. Rekuperácia je spätné získavanie tepla zo vzduchu, ktorý sa odvádza z budovy. Zjednodušene povedané, vydýchaný vzduch v rekuperačnej jednotke odovzdá svoje teplo prichádzajúcemu čerstvému vzduchu. Ohriaty čerstvý vzduch sa potom dostáva do miestnosti. 

Nútené vetranie s rekuperáciou je neoprávnene zaznávané. Investorov odrádzajú názory o finančnej náročnosti, pričom náklady na realizáciu už výrazne klesli. No majitelia, ktorí zvolili správny systém riadeného vetrania s rekuperáciou, sú zvyčajne mimoriadne spokojní. Jednotne tvrdia, že na rekuperáciu sa dá ľahko zvyknúť, a s úsmevom dodávajú, že najväčšou nevýhodou rekuperácie je, že v interiéroch bez rekuperácie sa už necítia komfortne. A skutočne. V priestoroch s núteným vetraním máte pocit pobytu v sviežom a bezprašnom prostredí, nepoznáte prievan a hluk z vonkajšieho prostredia.


Idete stavať dom? Viete, ako budete vetrať?

2407691
isifa/shutterstock

Srdcom každej vetracej jednotky s rekuperáciou je výmenník tepla – rekuperátor. Vo výmenníku odovzdá zohriaty vzduch z interiéru teplo privádzanému čerstvému (studenému) vzduchu z exteriéru. Vzduchové prúdy sa nestretávajú, čo zaručuje, že s novým prísunom vzduchu sa do domu nevráti zápach a nečistoty.

Účinnosť rekuperácie je využitie tepla z použitého (vydýchaného) vzduchu na predohrev čerstvého vzduchu. Pohybuje sa v rozpätí od 60 do 95 % podľa veľkosti jednotky, prietoku vzduchu a typu rekuperačného výmenníka.


To, že máte v dome nútené vetranie alebo rekuperáciu, neznamená, že si nemôžete otvoriť okno. Ak chcete, otvorte si ho a počúvajte spev vtákov alebo deti hrajúce sa na dvore.

To, že máte v dome nútené vetranie alebo rekuperáciu, neznamená, že si nemôžete otvoriť okno. Ak chcete, otvorte si ho a počúvajte spev vtákov alebo deti hrajúce sa na dvore.
isifa/shutterstock

To, že máte v dome nútené vetranie alebo rekuperáciu, neznamená, že si nemôžete otvoriť okno. Ak chcete, otvorte si ho a počúvajte spev vtákov alebo deti hrajúce sa na dvore. 

Mýty a fakty o rekuperácii

Mýtus: Keď máte nútené vetranie s rekuperáciou, nemôžete otvárať okná.

Fakt: Je na vás, kedy a ako otvoríte okná. Pravda ale je, že pri nútenom vetraní nemusíte otvárať okná, aby ste vyvetrali.

Mýtus: Rekuperačná jednotka hučí.

Fakt: Na trhu už sú jednotky s minimálnou hlučnosťou a je možné ich umiestniť napríklad do chodby, pričom ich nevidíte, nepočujete. Nie je teda potrebné mať technickú miestnosť. Otvorené okno do interiéru zvyčajne vpúšťa (pokiaľ nebývate na samote) oveľa viac hluku ako rekuperácia.

Mýtus: Do interiéru sa cez rekuperáciu dostáva smrad z exteriéru.

Fakt: Rekuperačná jednotka má filtre, ktoré odstraňujú z privádzaného vzduchu nečistoty. So zápachom si poradí len v obmedzenej miere. Fakt je, že ak váš sused bude v záhrade páliť pneumatiky, zápachu sa nevyhnete. V takom prípade je lepšie rekuperačnú jednotku vypnúť a suseda poprosiť, aby pneumatiky radšej odovzdal v zbernom dvore.

Vetracie jednotky sú vybavené jemnými filtrami, ktoré zachytia prach, nečistoty a peľ, čo ocenia nielen alergici.

Mýtus: Rekuperačná jednotka je drahá.

Fakt: Nepopierateľne je cena systému núteného vetrania s rekuperáciou vyššia ako cena žiadneho systému. No teplo, ktoré stratíte vetraním oknami, už hovorí o inom. A navyše si treba uvedomiť jednu mimoriadne dôležitú vec – hlavným prínosom rekuperácie je hygienické hľadisko a zvýšenie komfortu bývania, nie ušetrenie financií.

Text: Denisa Kureková
Foto: Schiedel, isifa/Shutterstock

Článok vznikol vďaka podpore spoločnosti Schiedel.

Kategória: Technológie
Tagy: Nútené vetranie Prirodzené vetranie rekuperácia vzduchu rekuperačná jednotka riadené vetranie
Zdieľať článok