Založte si záhradu svojpomocne (1. časť)

29. 04. 2011
Zdieľať

Ak ste sa rozhodli vybudovať si svoju zelenú oázu sami úplne od začiatku, mali by ste sa pri jej zakladaní držať niekoľkých dôležitých pravidiel. Vďaka nim sa nebudete musieť za svoje dielo hanbiť ani pred odborníkom.

 

Záhradu si môžete dať vytvoriť „na kľúč“ – s takýmto riešením budete mať pravdepodobne najmenej starostí aj námahy, určite však bude zo všetkých najdrahšie a výsledok nebude niesť pečať vašej osobnej snahy. Príťažlivú záhradu, ktorá bude z roka na rok krajšia, si však môžete vybudovať aj svojpomocne. Bez väčších problémov to zrejme zvládnete najmä vtedy, ak váš pozemok patrí medzi tie menšie. Dôležité je len dodržať pri tom niekoľko základných pravidiel. Začiatočníkom však odporúčam ponechať stavebné práce – vybudovanie chodníkov, dláždených plôch a jazierok, či inštaláciu osvetlenia, na odbornú firmu. Vďaka ich skúsenostiam sa môžete vyhnúť problémom, ktorým by ste sami zrejme predísť nedokázali.

Prvý krok – základná koncepcia

Ak sa chcete pustiť do zakladania záhrady sami, určite by ste mali začať štúdiom odbornej literatúry či hľadaním informácií na internete. Najdôležitejšie je spoločne so všetkými členmi rodiny novú záhradu dobre premyslieť. Potrebné je zohľadniť napríklad to, ako ju chcete využívať – inak by totiž mal vyzerať priestor určený pre starší manželský pár, inak pre rodinu s deťmi, prípadne aj so psom. Rozmyslite si, či má byť vaša záhrada len okrasná, alebo aj úžitková, či má byť priestorom na hry a šport, alebo skôr na oslavy a stretnutia s priateľmi, reprezentatívnym miestom či exteriérovým pracoviskom. Dnes je trendom budovať účelné a na starostlivosť čo najmenej náročné záhrady, ktoré sú zároveň akýmsi rozšírením obytného priestoru. V takomto exteriéri sa odpočíva, varí, kúpe, relaxuje a dokonca aj pracuje. V kurze sú tiež záhrady, ktoré pomáhajú eliminovať stres alebo dokonca liečia. Umožňuje to precízny výber rastlín (napríklad aromatických) a farieb – proti stresu spoľahlivo účinkujú rôzne odtiene zelenej, harmonicky pôsobí aj zladená pastelová farebnosť.


K počiatočným úvahám by mal patriť tiež výber určitého štýlu záhrady – ten by mal ladiť ako s domom, tak aj s okolitým prostredím. Mali by ste sa ho potom držať pri každom ďalšom kroku. Pri návrhu je potrebné zohľadniť aj rozmery záhrady, svahovitosť terénu a to, či má byť skôr otvorená svojmu okoliu, alebo pred ním ukrytá. Od toho všetkého by sa malo odvíjať nielen celkové rozvrhnutie priestoru, ale aj výber materiálov a rastlín.

Druhý krok – dobrý plán

Na začiatok by ste sa mali rozhodnúť, čo a kde chcete v záhrade mať – aký veľký bude trávnik (rozhodne by mal byť v ústrednej časti záhrady), kadiaľ povedú chodníky, kde bude vydláždená plocha, či bude súčasťou záhrady aj detský kútik, altán alebo záhradný domček, prípadne malé grilovacie centrum a podobne. Samozrejme, treba tiež určiť, kde budú kvetinové záhony či výsadba drevín. Naplánovať by ste si mali aj umiestnenie prípadného jazierka (trendové sú napríklad jazierka na kúpanie), vresoviska, skalky alebo úžitkovej záhrady. Ak je váš pozemok na svahu, môžete to využiť na vytvorenie originálnej kompozície – napríklad pomocou oporných múrikov a terás, prirodzene tu budú pôsobiť aj skalky. Hoci počiatočné investície budú v tomto prípade zrejme vyššie, členitý terén môže byť pre hotovú záhradu veľkou prednosťou. Veľmi dôležité je premyslieť si aj farebnosť celého priestoru – od kvitnúcich rastlín až po doplnky. Aj tá totiž prispeje k celkovému dojmu z budúcej záhrady. Pri tom všetkom by ste mali myslieť tiež na to, ako bude záhrada vyzerať o pár rokov – napríklad keď vyrastú stromy.


Ďalším krokom je nakresliť všetko v mierke na papier a vytvoriť si nákupný zoznam. S tým by ste sa mali vybrať do záhradných centier skoro na jar, keď sú najlepšie zásobené. Už pri takomto plánovaní je dobré stanoviť si aj finančný limit – vo všeobecnosti napríklad platí, že väčšie exempláre rastlín sú drahšie ako menšie. A potom si už treba len vyhrnúť rukávy a pustiť sa do práce, pretože jar je na realizáciu záhrady tým najvhodnejším obdobím.

Pre večných nestíhačov

Pri premýšľaní o novej záhrade je dôležité uvedomiť si, koľko času jej budete môcť venovať. Nemá zmysel mať „všetko“ a nemať na to čas. Z tohto hľadiska je podstatné aj rozhodnutie, či má byť vaša budúca záhrada skôr reprezentatívna a symetrická, alebo prírodná a voľná. Tej prvej totiž budete musieť venovať omnoho viac času, pretože dobre bude vyzerať, len ak bude dokonale upravená. Prírodne pôsobiacej záhrade ľahšie odpustíte nejakú tú nedokonalosť. Ba možno práve vďaka nej bude pôsobiť ešte prirodzenejšie či tajomnejšie.

Pokiaľ ide o náročnosť na čas, veľa pozornosti si žiadajú napríklad skalky, naopak, menej jej potrebujú vresoviská. Hodne času zaberie aj starostlivosť o jazierka a umelé potoky, ale aj o kvetinové (najmä letničkové) a zeleninové záhony. Najmenej náročné na pravidelnú údržbu sú výsadby vždyzelených krov a ihličnanov (hlavne miniatúrnych druhov a kultivarov), veľa jej nevyžadujú ani záhony byliniek, suchomilných trvaliek a okrasných tráv. Naopak, pomerne veľa pozornosti si nárokujú ruže, a tiež tvarované živé ploty, pri ktorých je potrebný pravidelný rez. Ani trávnik vás nemusí priveľmi oberať o čas. Samozrejme, len ak nemáte ambíciu vypiplať ho pravidelným kosením, prihnojovaním a prevzdušňovaním k anglickej dokonalosti. Podstatne menej práce je okolo miest, ktoré necháte porásť pôdu pokrývajúcimi drevinami a trvalkami.

Dôležitá postupnosť

Budovanie novej záhrady by sa malo začať hrubou modeláciou terénu, teda zemnými prácami. Môžete na to využiť rôzne mechanizmy, na menších plochách aj bežné záhradné náradie. V tejto fáze treba najmä odstrániť stavebný odpad a kopy nepotrebnej zeminy, dôležité je tiež pomocou kvalitných herbicídov spoľahlivo zničiť všetku burinu – najmä trváce druhy a prípadné náletové dreviny. Následne treba na pozemok naviesť kvalitnú zeminu – táto investícia sa rozhodne vyplatí. V prvej fáze modelovania záhrady by ste mali vytvoriť aj jazierka, prípadne vymodelovať svahy na skalky a osadiť ich kameňmi, vydláždiť terasy, vybudovať chodníky, zabudovať závlahu, prípadne aj elektrické rozvody. Ak by sa tieto práce realizovali neskôr, mohli by zničiť už hotové dielo.
Plochu záhrady rozčleňte na menšie celky – takouto štruktúrou získa na zaujímavosti. Nezabudnite ani na opakovanie niektorých prvkov. Prepojíte tým rôzne časti vznikajúcej záhrady a celok bude pôsobiť harmonicky. Potom sa môžete pustiť do výsadby – zasaďte podľa plánu stromy, kry, popínavé dreviny a ruže. Vysaďte vybranými rastlinami záhony, prípadne môžete založiť živé ploty či vytvoriť zaujímavé pozadia, skrášliť okolie jazierka a skalku, nainštalovať plastiku a vytvoriť štrkové plochy. Až nakoniec sa zakladá trávnik, prípadne kladie trávny koberec.

 

Zodpovedná redaktorka: Erika Kuhnová

Pokračovanie o týždeň

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: jazierko komponovanie koncepcia plánovanie rastliny trávnik záhony záhrada zakladanie
Zdieľať článok

Diskusia