Založte si záhradu svojpomocne (2. časť)

04. 05. 2011
Zdieľať

Zima nám neumožňuje realizovať sa v záhrade natoľko ako na jar či v lete. Je však ideálna na plánovanie zmien, prípadne na premyslenie koncepcie úplne novej záhrady.

Kritériá výberu

Pri výbere rastlín nezabudnite, že základným kritériom by mali byť podmienky, ktoré vaša záhrada ponúka. Je veľkou chybou kúpiť niečo len pre krásne kvety alebo dobrú cenu. Všimnite si oslnenie, vlhkosť pôdy  aj to, či je vaša záhrada vystavená vetru. Na veterné miesta treba vyberať zeleň, ktorej vietor neprekáža – napríklad okrasné trávy, z ihličnanov tuje a tisy (fungujú ako vetrolamy), z listnáčov cezmíny, dulovec či okrasné čerešne. Rozhodovať by ste sa mali aj s ohľadom na štýl, ktorý ste si pre záhradu zvolili – napríklad do ázijsky ladenej kompozície sa hodia bambusy a azalky, určite sem však nepatria bylinkové záhony či ruže. Držte sa svojho zoznamu a nenechajte sa ponukou v záhradníctve zviesť z vytýčenej cesty.

Najviac možností na založenie atraktívnej záhrady poskytujú slnečné, ale nie príliš suché miesta – bude na nich nádherne kvitnúť veľké množstvo trvaliek aj letničiek, vydaria sa bylinky a zelenina, výborne tam porastú aj ruže a v jazierkach na slnečnom mieste krásne pokvitnú lekná. Na slnečných miestach sú najkrajšie porasty vresov, vresovcov, skupinky okrasných tráv a v plnej kráse sa tu ukážu aj skalničky a skupinky cibuľovín. Aj trávniku vyhovuje slnko alebo polotieň, na slnečné až polotienisté miesto je dobré situovať tiež odpočívadlá a pieskovisko či preliezačky pre deti.


Pri plánovaní záhrady môžete porozmýšľať aj nad začlenením nejakého zaujímavého prvku. Môžu ním byť napríklad záhradné hodiny.

Pri plánovaní záhrady môžete porozmýšľať aj nad začlenením nejakého zaujímavého prvku. Môžu ním byť napríklad záhradné hodiny.
Daniel Košťál


Ak je terén na mieste budúcej záhrady svahovitý, máte príležitosť zaujímavo to využiť.

Ak je terén na mieste budúcej záhrady svahovitý, máte príležitosť zaujímavo to využiť.
Daniel Košťál

Pri plánovaní záhrady môžete porozmýšľať aj nad začlenením nejakého zaujímavého prvku. Môžu ním byť napríklad záhradné hodiny. Ak je terén na mieste budúcej záhrady svahovitý, máte príležitosť zaujímavo to využiť. Na jej členenie a tvarovanie môžu poslúžiť napríklad romantické kvetinové múriky.

 

Problematický tieň?

Hoci najširšia ponuka rastlín býva určená na slnečné stanovištia, aj na miestach, ktoré sa všeobecne pokladajú za problematické, teda v tieni a polotieni, bude prosperovať množstvo krásnych trvaliek – funkie (Hosta), astilby (Astilbe chinensis), pakosty (Geranium macrorrhizum), zvončeky (Campanula latifolia), náprstníky (Digitalis purpurea), čemerice (Helleborus foetidus), veternice (Anemone hupehensis), bergénie (Bergenia cordifolia) či rôzne papraďorasty alebo efektné okrasné trávy – ostrice (Carex). Z drevín sa tu bude výborne bude dariť rododendronom a azalkám, cezmínam (Ilex aquifolium), mnohým ihličnanom (napr. tisu), vavrínovcu (Prunus laurocerassus), japonským javorom (Acer palmatum), lykovcu a podobne. Pri výbere si treba všímať tiež požiadavky na vlhkosť pôdy.


Pri budovaní chodníkov zohľadnite štýl záhrady aj charakter prostredia, v ktorom sa nachádza.

Pri budovaní chodníkov zohľadnite štýl záhrady aj charakter prostredia, v ktorom sa nachádza.
Daniel Košťál

Pri budovaní chodníkov zohľadnite štýl záhrady aj charakter prostredia, v ktorom sa nachádza. Nemusíte sa pritom báť ani netradičných riešení

 

V tieni sa totiž môže pod plytko koreniacimi drevinami (smrek, javor, orech, breza, vŕba či borovica) takisto vyskytnúť suchšia pôda, ktorá mnohým rastlinám nebude vyhovovať. Neprekáža však napríklad pakostom či funkiám, ani alchemilke (Alchemilla mollis) a krpčiarke (Epimedium), z drevín krušpánu, skalníkom ani pôdu pokrývajúcej pachysandre (Pachysandra terminalis) alebo brečtanu. Do tieňa a polotieňa sa rozhodne nehodí jazierko, vresovisko ani skalka, zabudnúť by ste mali aj na bylinkové záhony. Ani trávnik sa vám tu nepodarí vypestovať taký pekný. Popremýšľajte preto, či by ho nemohli aspoň na časti plochy nahradiť pôdu pokrývajúcetrvalky a dreviny (brečtan, zimozeleň, skalník).


Založte si záhradu svojpomocne (2. časť)

1008133
Daniel Košťál

Kompozícia zaujímavá po celý rok

Kostru výsadby vo väčšine záhrad tvoria dreviny. Pri ich výbere treba v prvom rade vychádzať z veľkosti záhrady. Pozorne si preto preštudujte, do akej výšky a šírky daný druh dorastá. Do menšej záhrady zvoľte menej druhov a skôr kompaktne a pomaly rastúce, je pritom dobré uprednostniť stromy s celistvou guľovitou korunou, napr. katalpu (Catalpa bignonioides ,Nana‘), prípadne miniatúrne ihličnany. Väčšie záhrady poskytujú príležitosť vysadiť aj väčšie stromy, vždy však treba pamätať na to, že strom vynikne iba vtedy, ak bude mať okolo seba dostatok miesta.

Rastliny sa snažte vyberať tak, aby v záhrade vždy niečo kvitlo alebo bolo zaujímavé – na jar kvitnúce kry, v lete ruže a kry s kvetmi, ktoré lákajú motýle (napr. budleja), na jeseň druhy s atraktívne sfarbenými listami či nápadnými plodmi. Nezabudnite ani na to, že záhrada by mala byť príťažlivá aj v zime, preto by v nej nemali chýbať ani vždyzelené dreviny – ihličnany a listnáče v rozumnom pomere, doplnené o trvalky, okrasné trávy či opadavé kry.


Rastliny nevyberajte len podľa toho, ako sa vám páčia kvety, ani podľa ceny.

Rastliny nevyberajte len podľa toho, ako sa vám páčia kvety, ani podľa ceny.
Daniel Košťál


Ak máte radi súkromie, myslite naň už pri zakladaní záhrady – môžete si napríklad niekde v kúte vytvoriť malé odpočívadlo.

Ak máte radi súkromie, myslite naň už pri zakladaní záhrady – môžete si napríklad niekde v kúte vytvoriť malé odpočívadlo.
Daniel Košťál

Rastliny nevyberajte len podľa toho, ako sa vám páčia kvety, ani podľa ceny. Základným kritériom by mali byť podmienky, ktoré dané miesto ponúka. Napríklad v polotieni a tieni s vlhkejšou pôdou budú nádherne kvitnúť astilby. Ak máte radi súkromie, myslite naň už pri zakladaní záhrady – môžete si napríklad niekde v kúte vytvoriť malé odpočívadlo. V mestskom prostredí možno siahnuť aj po extravagantnejších riešeniach.

 

Pri komponovaní záhonov vyberajte do pozadia vyššie druhy, nižšie by mali byť v popredí. Vždy pritom počítajte aspoň s tromi kusmi z jedného druhu. Do záhonov začleňte aj ruže na kmienku alebo iné v lete kvitnúce kry, napríklad ibištek – práve ony dokážu záhony skutočne zatraktívniť. Vyplatí sa vyšperkovať ich aj cibuľovinami – na jar tu môžu kvitnúť tulipány, v lete ľalie či okrasný cesnak.

Vznikajúcu záhradu môžete doplniť aj výsadbami v nádobách, ktoré možno prenášať a priestor zaujímavo oživia. Nebojte sa ani porastených fasád (určite majú viac pozitív ako negatív) či využitia popínavých rastlín na ďalších miestach – napríklad pri pergolách, odpočívadlách alebo múroch. Záhrada bude vďaka nim útulnejšia. 

Zodpovedná redaktorka: Erika Kuhnová

Kategória: Nezaradené
Tagy: jazierko komponovanie koncepcia plánovanie rastliny trávnik záhony záhrada zakladanie
Zdieľať článok

Diskusia