5 najčastejších chýb pri starostlivosti o bazén: Takto ju zvládnete na jednotku

10. 06. 2019 Zdieľať

Bazén na dvore priam láka na príjemné schladenie počas leta. Dospelí sa zrelaxujú po náročnom pracovnom dni a deti sa vyšantia do sýtosti. To všetko vo vlastnej záhrade a kedykoľvek máte chuť. Ak si chcete tieto výhody užívať bez zbytočných problémov, musíte sa pravidelne o vodu a steny bazéna starať.

Majitelia domácich bazénov isto vedia, že iba kvalitná filtrácia nestačí. Na niektoré problémy je totiž prikrátka a bez použitia bazénovej chémie a správnych postupov môžete na čistú a priezračnú vodu zabudnúť.

Nedovoľte, aby sa hygienicky bezpečné kúpanie premenilo na zdravotné riziko. V hre sú totiž alergie, svrbivé kožné problémy, zápaly spojiviek, kvasinkové infekcie aj zápaly močových ciest. Jednoducho nič, čo by ste chceli pre seba alebo svoju rodinu. Vyhnite sa týmto častým chybám a z kúpania vo vlastnom bazéne budete mať radosť po celú sezónu bez hrozby pre vaše zdravie.

Myslíte si, že to pôjde bez chlóru

Máte len dve možnosti – buď budete vodu v bazéne po pár dňoch meniť, čo veľmi rýchlo pocíti vaša peňaženka, alebo sa naučíte, ako správne a zároveň bezpečne používať chlór. Niektorí majitelia bazénov však najmä v úvode nevedia, ako správne chlór dávkovať. Dôležité totiž je, aby zabránil tvorbe rias a množeniu mikroorganizmov, no zároveň aby vysoká dávka nebola pre kúpanie nebezpečná. 

Čo robiť: Väčšie množstvo chlóru by ste mali do bazéna aplikovať po silnom daždi, kúpaní viacerých osôb alebo po dlhšom nepoužívaní bazéna. Po prvom kroku to už ide ľahko. Najjednoduchšie na použitie sú Savo tablety komplex 3 v 1 pre celosezónnu dezinfekciu, z ktorých sa pozvoľna uvoľňuje chlór a látky na vločkovanie. Máte kontrolu nad čistotou vody a mikróby či riasy nemajú šancu. Tablety sa dávkujú do plaváka každých 6 – 8 dní.


5 najčastejších chýb pri starostlivosti o bazén: Takto ju zvládnete na jednotku

2409547
Savo

Nesledujete pH vody

Každým kúpaním či dažďom sa mení čistota vody a aj jej pH. Ideálne pH vody v bazéne má byť v rozpätí od 7,1 do 7,5, teda mierne zásadité. Ak má voda hodnoty mimo tohto intervalu, začnú sa objavovať problémy. Pri nízkom pH, teda kyslejšom prostredí, pôsobí voda na pokožku dráždivo a zvyšuje sa riziko korózie kovových prvkov v bazéne. Pri pH vyššom ako 7,5 vzniká vo vode prostredie, v ktorom sa dobre darí riasam a rôznym mikroorganizmom.

Čo robiť: Ak ste na chémii nedávali pozor, nezúfajte. Sledovanie pH v bazéne nie je vôbec komplikované a bežne vystačíte s testermi – indikačnými prúžkami. Meranie pH by malo prebiehať 2-krát týždenne, pričom cena jedného prúžku je približne 0,10 €. Následne treba na dosiahnutie ideálnych hodnôt používať prípravky, ktoré pH vody znižujú alebo zvyšujú. Iba tak bude bazénová chémia fungovať na 100 percent.

Podceňujete filter

Jednou z prvých príčin zhoršenej kvality vody je zanesená filtrácia. Ak si neplní svoju úlohu, vo vode sa aj naďalej hromadia nečistoty. Okrem toho, že voľným okom jasne vidíte znečistenie vody, vo filtračnej nádobe narastá tlak. Znižuje sa výkon filtrácie, čerpadlo začne „nariekať“ a môže dôjsť k celkovému poškodeniu. Navyše, iba ak filtrácia pracuje bezchybne a jej prietok má optimálny výkon, môže naplno účinkovať aj bazénová chémia.

Čo robiť: Ak máte kartušový systém, nezabudnite ho každé dva týždne vyčistiť podľa pokynov výrobcu. V každom prípade sa oplatí uľahčiť filtru prácu a dbať na to, aby sa do bazéna dostalo čo najmenej nečistôt. Pred kúpaním sa osprchujte a pomôže aj zakrývanie bazéna.


5 najčastejších chýb pri starostlivosti o bazén: Takto ju zvládnete na jednotku

2411355
Getty Images

Na bazén ste skrátka zabudli

Zabudli ste bazén na niekoľko dní prikryť krycou alebo solárnou plachtou? Aby sa voda sfarbila dozelena a na stenách bazéna vznikol klzký povlak, stačí málo – na pár dní odísť mimo domu, alebo niekoľko upršaných dní po sebe. Počas obdobia, keď ste nespúšťali filtráciu ani nepridávali žiadnu bazénovú chémiu, sa hodnota pH zmenila. Do bazéna sa dostali vetrom alebo dažďom spóry rias, ktoré sa začali rýchlo množiť. Voda ani zďaleka nevyzerá tak, ako by mala, nehovoriac o možných zdravotných rizikách.

Čo robiť: V tomto prípade treba vykonať šokovú dezinfekciu a do vody naliať vyššiu dávku chlórových prípravkov SAVO. Potom dajte do bazéna vločkovač, ktorý aj tie najmenšie nečistoty spojí do zhlukov. Tak ich zachytí filtrácia. Steny bazéna očistite mechanicky alebo za pomoci bazénového vysávača.

Podcenili ste kvalitu vody

Voda v jednotlivých regiónoch má špecifické vlastnosti a obsah minerálov v nej sa líši. Preto sa môže stať, že aj keď sa o vodu ukážkovo staráte, zakalí sa nabielo tak, že nevidíte ani na dno bazéna. Kde sa stala chyba? Vo vode môže byť zvýšené množstvo minerálov, najmä vápnika a horčíka v prípade vyššej tvrdosti studničnej vody, vysoké pH alebo väčšie množstvo častíc menších ako 15 mikrónov, ktoré filtrácia s vysokým prietokom nedokáže zachytiť.

Čo robiť: Ak nepoužívate vločkovač, mali by ste začať. V tomto prípade vyberte SAVO vločkovač s prejasňujúcim účinkom a aplikujte ho presne podľa pokynov. Mikročastice sa vďaka nemu spoja do väčších zhlukov. Po tom, ako oťažejú a klesnú na dno, si s nimi už poľahky poradí filtrácia alebo bazénový vysávač. Výsledkom bude voda čistá, žiarivá a priezračná.

Ako to zvládnuť rýchlo a bezpečne?

O bazén sa treba starať priebežne, počas celej kúpacej sezóny. Základom je vytvoriť podmienky, pri ktorých udržíte perfektné vlastnosti vody – brániť vstupu nečistôt do bazéna jeho prikrývaním, údržbou filtra a používaním overenej bazénovej chémie. Takým je aj rad produktov Savo bazénová chémia, ktoré sa výborne dopĺňajú a predstavujú kompletné riešenie pre váš bazén – od účinnej chlórovej dezinfekcie cez úpravu pH, vločkovače a rozjasňovače až po obľúbené tablety 3 v 1, ktoré šikovne a naraz riešia najčastejšie problémy s vodou. Iba tak sa nemusíte obávať zdravotných problémov ani znižovania životnosti bazéna.

Tento článok sme pripravili v spolupráci so spoločnosťou Unilever a značkou Savo.

Advertoriál

Kategória: Záhradná technika
Tagy: bazén Savo záhradné bazény
Zdieľať článok