Rekonštrukcia mezonetu: Čo sa stane, keď prevrátite byt hore nohami?

27. 05. 2019
Zdieľať

Mezonetové byty vždy ponúkajú zaujímavé možnosti úprav. Horšie je to, že väčšinou nebývajú v pôvodnom stave použiteľné pre modernú rodinu a potrebujú zmenu dispozície. Aj takto sa však s bytom na dvoch podlažiach dá vyhrať.

Čo bolo hore je dole

Prvou reakciou architektov na pôvodnú podobu bytu bolo funkčné preklopenie podlaží. Miestnosti, ktoré sa kedysi nachádzali v podkroví našli priestor na nižšom, teda vstupnom podlaží, a naopak. Prečo takéto riešenie?


Rekonštrukcia bytu DUPLEX

Rekonštrukcia bytu DUPLEX
Jana Tartaľová

 „Hlavným dôvodom na zmenu dispozície bol balkón s veľkým presklením, ktorý sa nachádza v podkroví. Pôvodne bol prístupný len zo spálne. Navyše, atmosféra priestoru pod strechou a technické prevedenie krovu nám dovoľovalo vytvoriť rodinný kontinuálny priestor a skĺbiť tak obývaciu izbu, jedáleň a kuchyňu s komorou,“ opisuje základy premeny architektka Jana Tartaľová.

Dnes je všetko „hore nohami“

Vstupné podlažie, kde bola kedysi obývačka a kuchyňa, dnes slúži ako nočná časť. Po premene tu našli priestor dve detské izby, spálňa rodičov s hygienou a úložnými šatníkovými priestormi. Na poschodí nájdete príjemnú dennú časť – veľkú podkrovnú miestnosť, ktorá spája funkcie kuchyne, jedálne i obývačky.


Rekonštrukcia bytu DUPLEX

Rekonštrukcia bytu DUPLEX
Jana Tartaľová

Podkrovie je špecifické aj farebným poňatím architektov a použitými materiálmi. Žiadna nuda – tu vládnu tvary, vzory a farby.  

 

Čím dodali bytu šťavu?

Dominantným prvkom interiéru po premene je schodisko s lamelovým dreveným zábradlím. Vidíte ho z oboch podlaží. Priestor pod schodiskom je využitý na odkladanie topánok a šatstva. Veľmi originálny prvok použili architekti v kúpeľni. Namiesto bežného keramického obkladu za vaňou použili sklo s potlačou.


Rekonštrukcia bytu DUPLEX

Rekonštrukcia bytu DUPLEX
Jana Tartaľová

 „Na spodnej časti kuchynskej linky sme kresbu dreva vyskladali netradične do V-čka. Zástenu tvorí kosoštvorcový keramický obklad, horné skrinky sme doplnili rámovou kovovou konštrukciou s perforovanými poličkami,“ opisuje ďalšie jedinečné detaily Jana Tartaľová.  

Miesto našiel aj pôvodný nábytok

Pozitívne prekvapí aj farebnosť horných skriniek v kuchynskej časti a najmä špeciálne osvetlený vnútorný štít strechy nad ňou. Finálny efekt bytu dotvára pár kusov nábytku z pôvodného zariadenia. Jednoducho: rekonštrukcia, ktorej sa nedá vyčítať nedostatok fantázie, ani praktickosti.


Rekonštrukcia bytu DUPLEX

Rekonštrukcia bytu DUPLEX
Jana Tartaľová

 

Rekonštrukcia bytu DUPLEX v skratke

architektonický ateliér: ARCHHOLIKS, MIMOarchitekti , #archholiks #mimoarchitekti #interierdizajn_sk

autori: Ing. arch. Jana Tartaľová – ARCHHOLIKS, Ing. arch. Michal Tartaľ – ARCHHOLIKS, Ing. arch. Soňa Králiková – MIMOarchitekti

realizácia: 2018

lokalita: Bratislava

podlahová plocha: 100 m2

Sabína Zavarská

Foto: Jana Tartaľová

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty mezonety podkrovie
Zdieľať článok
Povala sa premenila na štýlový penthouseDom z tehly

Povala sa premenila na štýlový penthouse

Milujete tradíciu aj modernu? Možno hľadáte prechodný štýl bývaniaDom z tehly

Milujete tradíciu aj modernu? Možno hľadáte prechodný štýl bývania

V Tatrách riešia parkovacie miesta aj zonáciu. Peniaze na chod TANAPu chce rezort vybrať aj od podnikateľovASB.sk

V Tatrách riešia parkovacie miesta aj zonáciu. Peniaze na chod TANAPu chce rezort vybrať aj od podnikateľov

Chystáte sa maľovať? Pozrite sa, ako správne oškrabať omietkyUrob si sám

Chystáte sa maľovať? Pozrite sa, ako správne oškrabať omietky

Diskusia