Všetko, čo potrebujete vedieť o zatepľovaní

30. 05. 2019 Zdieľať

Leto je ideálnym obdobím, kedy sa pustiť do rekonštrukcie vašich príbytkov. Ratolesti a domácich miláčikov môžete na pár týždňov odložiť k starým rodičom či iným rodinným príslušníkom a vy sa môžete naplno venovať dlho odkladanej rekonštrukcii bývania. Či už svojpomocne alebo oslovením externých pracovných síl.

Zateplenie pre komfort v zime aj v lete 

Nielen rekonštrukcia bytového jadra, vymaľovanie stien či výmena okien v celom byte, ale aj technicky náročnejšie zatepľovanie fasády je obľúbenou „prerábkovou“ aktivitou. Hoci ide o pomerne výrazný zásah do stavby, zateplenie oceníte po viacerých stránkach. Ak ste majiteľom rodinného domu, pri správnom zateplení máte postarané o príjemné bývanie nielen v zimných mesiacoch, ale účinok zateplenia oceníte aj v lete. Zateplená fasáda poskytuje prirodzenú ochranu pred nadmerným prehrievaním v obdobiach tepla.

 
Zateplenie domu so sebou prináša oveľa viac benefitov ako len zníženie tepelných únikov. Zníženie tepelných únikov znamená aj zníženú spotrebu energie na vykurovanie a zvýšený komfort pri fungovaní v interiéri, alebo predĺženie životnosti konštrukcie domu. Zateplenie domu v konečnom dôsledku zvyšuje jeho hodnotu na cene. 


Všetko, čo potrebujete vedieť o zatepľovaní

Všetko, čo potrebujete vedieť o zatepľovaní
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.

Vyberte vhodný materiál pre zateplenie 

Na trhu dnes nájdeme množstvo materiálov, ktoré sa využívajú na zateplenie fasád rodinných alebo panelových domov. Fasádny polystyrén je dlhodobo jednou z najpopulárnejších volieb na zateplenie fasády. Malé biele alebo sivé guličky, s ktorými sme sa viacerí hrávali ako deti, patria medzi najpraktickejšie zatepľovacie materiály. Polystyrén, presnejšie expandovaný polystyrén – EPS, je až z 98 percent tvorený zo vzduchu.

Nezaťažujú tak konštrukciu budovy a jednoducho sa s nimi manipuluje. Polystyrénové dosky sú výnimočne ľahké, kvôli čomu sú obľúbené medzi majstrami  a rovnako aj používateľmi. Sivý polystyrén navyše disponuje výnimočnými tepelnoizolačnými vlastnosťami, až o 20% lepšími, než biely EPS.

Zateplenie domu s EPS môže pri správnom postupe ušetriť domácnosti viac ako 50 percent nákladov na vykurovanie, a zároveň prispieť k šetrnému zaobchádzaniu s energetickými zdrojmi. Veľkým plusom je aj skutočnosť, že tento materiál  je stopercentne recyklovateľný. Na Slovensku napríklad výrobca Isover, poskytuje službu Zber odrezkov EPS, ktoré následne zváža do výrobného závodu v Trnave a zrecykluje na nové tepelnoizolačné polystyrénové dosky.

Pozerajte na kvalitu, až potom na cenu

Aj ceny polystyrénu sa môžu líšiť v dôsledku použitého zatepľovacieho materiálu a jeho kvality alebo hrúbok izolácií použitých pri zateplení domu. Koniec koncov, izolácia domu by vám mala slúžiť dlhé roky. Počítajte aj s tým, že finálnu cenu za zatepľovanie fasády navýši aj cena za realizáciu.

V tomto smere je  lepšie spoľahnúť sa na skúsených majstrov s pozitívnymi referenciami. Ak by ste sa náhodou chceli do zatepľovania pustiť svojpomocne, bez predošlých skúseností alebo dostatočného naštudovania problematiky riskujete nedobre odvedenú prácu a môžete veľmi rýchlo prerobiť. Šetrenie finančných prostriedkov sa odzrkadľuje aj v ušetrených výdavkoch na energiách. Elektrické vykurovanie je nákladné a kúrenie prírodným materiálom zase prácne. V súčasnosti je možné zateplením domu znížiť náklady na vykurovanie až na desatinu. Novostavby majú v tomto značnú výhodu, pretože energetická úspora sa komplexne rieši vo fáze projektovania stavby.

Dotácie odbremenia vašu peňaženku 

Či už ste sa rozhodli pre rekonštrukciu domu a zateplenie kvôli tomu, že chcete zabrániť tepelným stratám alebo jednoducho potrebujete novú krajšiu fasádu, môžete ušetriť tisícky eur vďaka tomu, že požiadate štát o príspevok na zateplenie domu. Štát vám preplatí časť nákladov na zateplenie, až do výšky 8 800 Eur. Výška dotácie podľa zverejnených informácií nesmie prekročiť 30 percent z celkovej sumy uhradených nákladov a peniaze dostanete do troch mesiacov (90 dní) od ukončenia projektu.

ZDROJ: vsetkoozatepleni.sk

Kategória: Materiály
Tagy: expandovaný polystyrén zateplenie fasády zatepľovací systém
Zdieľať článok