5 nezdravých návykov pri upratovaní domácnosti. Robíte ich aj vy?

31. 05. 2019
Zdieľať

Kto by nechcel, aby upratovanie a čistenie domácnosti netrvalo kratšie? Lenže známe skratky neraz nevychádzajú a ponechávajú nečistoty alebo neporiadok na dôležitých miestach. Každý z nás má nejaký návyk, ktorý môže odstrániť a dosiahnuť tak vyššiu čistotu domáceho prostredia. Ktorý je ten váš?

Zbytočné hromady papiera

Napriek tomu, že je digitálna doba, stále dostávame mnoho pošty a informácii písomnou formou, nehovoriac o účtoch. Tie, spolu s časopismi, novinami, školskými zošitmi a projektmi, majú tendenciu hromadiť sa. Nedovoľte, aby sa to stalo, bude sa vám omnoho lepšie dýchať.

Zlozvyky pri upratovaní domácnosti
iStock.com

Ako to vyriešiť?

Umiestnite si do chodby alebo centrálnej miestnosti bytu miesto na odkladanie všetkých nepotrebných papierových informácii. Vedľa si umiestnite skartovač alebo recyklačnú nádobu. Aspoň raz týždenne tieto papiere vytrieďte a zlikvidujte. Dôležité dokumenty, ale aj kresby detí si odfoťte alebo oskenujte. Vždy si ich potom môžete vytlačiť, prípadne dať zarámovať. Časopisy a knihy, ktoré nepotrebujete odovzdajte domovom dôchodcov, detským domovom alebo iným inštitúciám, ktoré budú mať z nich prospech.

Mokré uteráky v kúpeľni a na podlahe

Jeden z najčastejších zlozvykov je rozvešiavanie mokrých uterákov v kúpeľni, na vani. Niektorí ich dokonca nechávajú na kope na zemi. Naše kúpeľne nebývajú dobre vetrané, a preto všetko vlhké v nich – vrátane sprchových závesov a koberčekov – zvyšuje riziko množenia plesní a iných patogénov.

Zlozvyky pri upratovaní domácnosti
iStock.com

Uteráky a handry na dlážku hneď vyveste na vzdušné miesta, kde sa vysušia. Všetko, čo by mohlo mať v sebe zárodky nepriateľských mikroorganizmov, perte vo vysokej teplote alebo v pare.

Priveľa čistiacich prípravkov

Mnohí si to ani neuvedomujeme, ale na hubky alebo handry dávame priveľa čistiacich prípravkov – pri umývaní, riadu, čistení dlážky, utieraní prachu, dokonca aj pri praní. Žiaľ, nefunguje to tak, že čím viac prípravkov, tým lepší efekt.

Zlozvyky pri upratovaní domácnosti
iStock.com

Naopak, množstvom chemikálií môžete svoje životné prostredie ešte zhoršiť a zbytočne míňate peniaze. Navyše, ak použijete priveľa prípravku, nedá sa dobre zmyť a stane sa magnetom nečistôt, ktoré sa naň doslova nalepia. Nezabúdajte na čistenie pomôcok – hubiek, handier, mopov, ale aj práčky. Neľutujte investovať do nových pomôcok, keď už staré doslúžili.

Jedna vlhčená utierka na viac miest

Vlhčené utierky s obsahom saponátu či dezinfekčného prípravku sú skvelé, keď potrebujete niečo rýchlo vyčistiť – na cestách, v hoteloch, i doma. Horšie je, ak si myslíte, že je ich lepšie používať ako klasickú handru či hubku s prípravkom. Navyše, je to podstatne drahšie riešenie.

Ak si zoberiete jednu utierku, utriete ňou dosku WC, splachovač a ďalej tou istou utierkou umývate umývalo, skrinky, police, roznášate baktérie a jej dezinfekčné účinky veľmi rýchlo vyprchajú. Ak ste presvedčení, že umývanie vlhčenými utierkami je to najlepšie, používajte ich viac a také, ktoré vydržia byť aspoň štyri minúty na vzduchu vlhké – kým sú vlhké, sú aj účinné.

Špinavé riady v dreze

Mnohí ľudia – i tí, ktorí majú umývačku – nechávajú špinavé riady nahromadené v kuchynskom dreze. O čo viac energie a času treba minúť, aby ste ich vložili do umývačky a čo najskôr dali umyť?

Zlozvyky pri upratovaní domácnosti
iStock.com

Ak nemáte umývačku, riady aspoň dôsledne opláchnite a pokvapkajte saponátom, inak sú skvelou živnou pôdou pre baktérie a hladný hmyz.  Natrénujte všetkých v domácnosti, aby nenechávali v dreze špinavé riady, radšej nech ich opláchnu a vložia do umývačky – i tú však treba čistiť!

Sabína Zavarská

Zdroj: thespruce.com

Foto: istockphoto.com

Kategória: Ekolife
Tagy: upratovanie zlozvyky
Zdieľať článok

Diskusia