Je správny čas na výmenu okien?

03. 06. 2019 Zdieľať

V prvej polovici deväťdesiatych rokov prebehla takmer plošná výmena nevyhovujúcich okien za plastové. Hoci tieto okná v rade prípadov ešte fungujú, boli konštruované tak, aby vydržali bez problémov zhruba 30 rokov. I preto začína byť aktuálne uvažovať o ich výmene, navyše s prihliadnutím k faktu, že vývoj šiel dopredu a vlastnosti moderných okien zaznamenali významné zmeny.

Jedno je isté, najpredávanejšími oknami na slovenskom trhu sú stále okná z PVC. Dôvodom sú kvalitné tepelnoizolačné vlastnosti, jednoduchá údržba a dizajn, ktorý bol v oblasti plastových okien pred 30 rokmi ešte plienkach. Výmena okien výrazne zlepší kvalitu bývania, navyše sa jedná o investíciu, ktorá zhodnocuje objekt.


Je správny čas na výmenu okien?

2414681
REHAU

V porovnaní so staršími oknami sa dnes stále viac klade dôraz na komfort, do ktorého radíme predovšetkým hlukovým útlm. Hlukové zaťaženie je v Európe druhým najväčším zdravotným problémom, hneď po znečistení ovzdušia. Nové okná REHAU SYNEGO s odpovedajúcim zasklením napríklad dokážu eliminovať zvuk prechádzajúceho nákladného auta z 90 na 44 dB. Zmenili sa takisto požiadavky na bezpečnosť, ktorú moderné okná vedia poskytnúť omnoho lepšie ako skôr. Väčšina plastových okien REHAU, to znamená zo systémov SYNEGO a GENEO, môže byť zaradená do triedy RC2 až RC3. Rovnako významné je vylepšenie tepelnoizolačných vlastností, predovšetkým v kontexte so stále sa sprísňujúcimi sa požiadavkami noriem na súčiniteľ prechodu tepla Uw (táto hodnota zohľadňuje tepelnoizolačné vlastnosti okná ako celku). Dodajme, že štandardom sa v dnešnej dobe stali okná s minimálne 80 mm stavebnej hrúbky rámu a izolačným trojsklom. Nové okná sa vedia takisto lepšie vyrovnať s vlhkosťou v interiéri a eliminujú tak riziko vzniku plesní. V súčasnej dobe je k dispozícii rada riešení, ktorá zabezpečí potrebnú výmenu vzduchu v interiéri. Tím najjednoduchším je systém hybridného vetrania (napr. rám 116 SYNEGO), až po sofistikované vetranie s rekuperáciou, ktoré môže byť dokonca zabudované priamo v ráme okna GENEO – SMART INOVENT.


Je správny čas na výmenu okien?

2414675
REHAU

Dizajn a jeho úloha

Vzhľad a kvalita spracovania je ďalším veľmi dôležitým aspektom. Biele plastové okná sú dnes skôr výnimkou. Oveľa častejšie sa pristupuje k jednostrannému alebo aj k obojstrannému (iná farba v exteriéri a iná v interiéri) kašírovaniu okien. KALEIDO COLOR firmy REHAU ponúka ohromný výber variantov farieb a dizajnov (viac ako 400), vrátane imitácie hliníka alebo detailne prepracovaných dekorov dreva. REHAU má ale v svojom portfóliu produktov takisto kompozitný materiál RAU-FIPRO X už druhej generácie (na báze PVC a sklených vlákien), ktorý vyniká tvarovou stabilitou, tuhosťou a pevnosťou v ohybe, čo umožňuje navrhovať plastové okná GENEO v rozmeroch, ktoré skôr boli iba doménou hliníkových profilov. V 90 % prípadov nemusí byť použitá oceľová výstuž, takže vnútorné komory je možné využiť pre prídavné funkcie – napríklad k dodatočnej tepelnej izolácii (tzv. termomoduly), alebo pre zabudovanie alarmu do profilu okna, prípadne už zmieneného systému INOVENT.  


Je správny čas na výmenu okien?

2414679
REHAU

Súčasné okná  sa vyznačujú taktiež rýchlou a jednoduchou montážou. Odporúčanie kvalitných firiem, ktoré zvládnu vymeniť okná rýchlo, bezpečne a bez problémov, môžete nájsť na stránkach spoločnosti REHAU. Investícia do nových okien sa postará o ďalšiu úsporu nákladov na vykurovanie, významne zvýši komfort a kvalitu bývania a zhodnotí vašu nehnuteľnosť na ďalších 30 rokov. 


Je správny čas na výmenu okien?

2414677
REHAU

www.rehau.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti REHAU Slovensko

Kategória: Okná
Tagy: hliníkové okná drevené okná kompozitný materiál plastové okná
Zdieľať článok