Darček k výročiu svadby – vlastný dom

06. 06. 2019 Zdieľať

Mať vlastný dom si manželia vždy želali a na tento sen si počkali rovných dvadsaťpäť rokov. Dlho nemohli nájsť vhodný pozemok a ten, ktorý sa im zapáčil, mal svoj háčik – bol na svahu. Napriek tomu sa aj na takomto teréne podarilo realizovať dom podľa ich predstáv, a to za rok a dva mesiace od začiatku stavby. Vo voľbe materiálu mali jasno – z porovnania vlastností rôznych typov stavebných materiálov ich požiadavkám najlepšie vyhovel Ytong.

Majitelia si dopredu stanovili jasné kritériá, ktoré si u výrobcov porovnali. Boli pre nich dôležité presne v tomto poradí:
1. Zdravotná neškodnosť doložená certifikátmi.
2. Presnosť tvárnic pre presné murovanie.
3. Variabilnosť prvkov (hrúbky tvárnic, preklady, zvýšená tlaková únosnosť).
4. Pevnosť tvárnic (vplyv na dostatočnú ochranu pred poškodením dopravou, v dôsledku vlhkosti a ako prevencia lámavosti pri spracovaní).
5. Cena.

Darček k výročiu svadby – vlastný dom

2416437
Xella Slovensko, s. r. o.

Ako vidno, kritérium ceny nebolo zďaleka tým hlavným, investori od začiatku zvažovali trvalú hodnotu svojej investície. Ich vybraný výrobca disponoval certifikátmi o zdravotnej neškodnosti aj pôvode materiálu a mal ich zverejnené na svojom webe. Ostatné kritériá sa investor rozhodol skonzultovať so stavebnými odborníkmi. „Diskutovali sme o nich so stavebnými firmami, stavebnými projektantmi aj so známymi, ktorí už stavali z pórobetónu. Ytong nám vyšiel najlepšie,“ hovorí majiteľ, ktorý v dome už dva roky spokojne býva a môže teraz hodnotiť výsledky s odstupom. „Keď porovnám tento materiál s iným lacnejším variantom, zistím, že už len paleta je kvalitne zabalená a nepoškodená dopravou. Pri murovaní skvele drží rovinu a nie je nutné si vypomáhať klinmi. Aj samotné stavebné firmy hovorili, že zákazku zoberú len v prípade, že pórobetón bude práve od Ytongu,“ doplnil k skúsenostiam. Stavba bola vybudovaná kombinovane – hrubú stavbu realizovala stavebná firma a inštaláciu a vonkajšie úpravy spravili miestni živnostníci alebo majitelia svojpomocne. Zo systému tu použili nielen obvodové murivo, priečky a preklady, ale aj strop Ekonom. Jeho výhodou je vysoká stabilita a takmer úplná rovinnosť. Odchýlka je tak malá, že nevyžaduje ďalšie výškové korektúry a najmä v spojení s vhodnou suchou skladbou podlahy prináša zjednodušenie konštrukcie podláh a s tým spojené ďalšie úspory.

Darček k výročiu svadby – vlastný dom

2416441
Xella Slovensko, s. r. o.

Úsporné a jednoduché spracovanie vrátane stierky

V priebehu výstavby stavebníci ocenili aj presnosť a minimum stavebného odpadu – tvárnice sa dali jednoducho dorezávať a aj zvyšky mohli na stavbe dobre spracovať. „Obmurovanie zariaďovacích predmetov by bez Ytongu nebolo možné alebo príliš zložité. Pri murovaní šatní alebo špajze sme používali tvárnice s hrúbkou 100 alebo aj 50 mm. Tým sme získali väčší priestor. Pri inštalácii nábytku som ocenil jednoduchosť vŕtania dier na rozperky – vôbec som nepoužíval vrták do betónu, ale vrták HSS na kov a diery boli absolútne presné,“ opisuje majiteľ prácu s materiálom.

Darček k výročiu svadby – vlastný dom

2416435
Xella Slovensko, s. r. o.

Zo systému Ytong tu použili tiež vnútornú hladenú stierku, ktorá svojimi vlastnosťami prispela k celkovej kvalite steny. „Oceňujeme rýchlosť nanášania a minimálne množstvo nežiaducej vody, prinesenej počas stavby. Múry so stierkou sú naozaj rovné a presné. Pri usadzovaní nábytku a kuchyne sme nemali jediný problém. To nám ušetrilo čas, nervy a aj náklady. Stierka je aj relatívne odolná proti poškodeniu. Niekoľkokrát sa nám podarilo naraziť alebo buchnúť do steny a nikdy sa povrch nepoškodil,“ opisuje skúsenosti majiteľ.

Darček k výročiu svadby – vlastný dom

2416439
Xella Slovensko, s. r. o.

A aké rady by po skúsenosti dal tým, čo sa ešte len k životnému kroku – stavaniu chystajú? „Záujemcom o stavanie odporúčam dobre zvážiť pomer ceny a kvality materiálov, životnosť a následnú pridanú hodnotu. Stavať z toho najlacnejšieho materiálu sa môže pri platení faktúry zdať ako výhra, ale väčšinou problémy vzniknuté pri stavaní alebo s kvalitou (životnosťou) neskôr bývajú veľké a náklady na sanáciu chybných materiálov prevážia pôvodný rozdiel v cenách materiálov.“
www.ytong.sk
PR článok spoločnosti: Xella Slovensko, spol. s r.o.
Kategória: Materiály
Tagy: hladená stierka hrubá stavba murovacie materiály rodinný dom
Zdieľať článok