Ako si vybrať plávajúcu podlahu

06. 06. 2019
Zdieľať

Plávajúce podlahy majú rovnaký konštrukčný princíp – skladbu z podobných plošných dielcov a plávajúci spôsob ukladania. Na výber sú však rozličné materiály, vďaka ktorým sa vlastnosti rôznych typov plávajúcich podláh líšia. Z čoho si môžete vyberať a v čom sú rozdiely medzi jednotlivými materiálmi?

Ako pláva podlaha

Spoločným znakom všetkých plávajúcich podláh je ich plávajúce uloženie – to znamená, že nie sú pevne spojené ani s podkladom, ani s okolitými stenami. Zostavujú sa z plošných dielcov, ktoré sa navzájom pospájajú do súvislej plochy. Spoje môžu byť na pero a drážku – dve časti sa do seba zasunú a navzájom sa zlepia – alebo tvarové, resp. zámkové (tzv. klik systém) – okraje dielcov sa „zacvaknú“ a držia vďaka svojmu profilu.

Podlahové dielce sú zložené z niekoľkých vrstiev. Navrchu je základný materiál nášľapnej a dekoračnej vrstvy (napr. drevo, vinyl alebo laminát), ktorý obvykle chráni ešte priehľadná povrchová úprava (ochranná vrstva). Uprostred je nosná doska, zvyčajne z materiálu na báze dreva, napr. z HDF alebo lepenej drevotriesky.

Nasleduje spodná, protiťahová vrstva, ktorá zabezpečuje tvarovú stabilitu a má často aj funkciu krokovej izolácie alebo ochrany proti vlhkosti. Medzi týmito tromi základnými vrstvami môžu byť aj ďalšie, ktoré zlepšujú vlastnosti podlahy, napríklad zvukovo- či tepelnoizolačnú schopnosť. Podlahové dosky sa obvykle ukladajú na fóliu, ktorá slúži ako parozábrana a protišmyková podložka.

 


Vinylová plávajúca podlaha FatraClick je vybavená zámkovým spojom Uniclic® a inštaluje sa bez použitia lepidla. Je zložená z troch základných vrstiev. Uprostred je nosná HDF doska so zvýšenou odolnosťou proti vlhkosti, na spodnej strane je zvukovoizolačná vrstva korku a na vrchnej nášľapná a dekoračná vrstva z PVC materiálu s polyuretánovou povrchovou úpravou.

Vinylová plávajúca podlaha FatraClick je vybavená zámkovým spojom Uniclic® a inštaluje sa bez použitia lepidla. Je zložená z troch základných vrstiev. Uprostred je nosná HDF doska so zvýšenou odolnosťou proti vlhkosti, na spodnej strane je zvukovoizolačná vrstva korku a na vrchnej nášľapná a dekoračná vrstva z PVC materiálu s polyuretánovou povrchovou úpravou.


Vinylová plávajúca podlaha FatraClick je vybavená zámkovým spojom Uniclic® a inštaluje sa bez použitia lepidla. Je zložená z troch základných vrstiev. Uprostred je nosná HDF doska so zvýšenou odolnosťou proti vlhkosti, na spodnej strane je zvukovoizolačná vrstva korku a na vrchnej nášľapná a dekoračná vrstva z PVC materiálu s polyuretánovou povrchovou úpravou.

Plávajúce podlahy môžu mať vrchnú vrstvu z rôznych materiálov. Okrem najčastejšie používaných – dreva, laminátu a vinylu, to môže byť napríklad aj korok, prírodné linoleum či bambus.

Drevo

Zásluhou plávajúcich parkiet sa drevené podlahy stali dostupnejšími. Oproti klasickým masívnym lepeným parketám sa totiž nielen jednoduchšie ukladajú, ale sú aj lacnejšie, keďže najdrahší materiál, drevo, tvorí len pomerne tenkú vrchnú vrstvu. (Čím je táto vrstva hrubšia, tým kvalitnejšie, ale aj drahšie sú podlahové dosky.) V ponuke sú pritom nielen rozličné dreviny, ale aj rôzne povrchové úpravy, ako napríklad kefovanie, ktoré plasticky zvýrazní kresbu dreva.

Podstatou výhod aj nevýhod sú typické vlastnosti prírodného materiálu – je krásny, príjemný na dotyk aj pri chôdzi, zdravý… Na druhej strane je však drahší, menej odolný proti poškodeniu a citlivý na vlhkosť podkladu aj vzduchu. Drevo je totiž živý materiál, ktorý sa v závislosti od vlhkosti zmršťuje a rozpína, čo sa môže prejaviť „pracovaním“ škár, ale aj vydutím podlahy. Cena aj vlastnosti drevenej podlahy závisia aj od druhu dreva, jej odolnosť však dokáže zvýšiť povrchová úprava.


Pre drevo aj pre človeka je ideálne rovnaké prostredie – teplota okolo 20 °C a vlhkosť vzduchu  50 až 60 %. Výrazné zmeny vlhkosti spôsobujú zosychanie alebo napučanie drevenej podlahy. (Trojvrstvové parkety vhodné na podlahové vykurovanie, nášľapná vrstva z dubového dreva vytvára tradičný vzor rybej kosti. www.floor-experts.sk)

2418027


Pre drevo aj pre človeka je ideálne rovnaké prostredie – teplota okolo 20 °C a vlhkosť vzduchu 50 až 60 %. Výrazné zmeny vlhkosti spôsobujú zosychanie alebo napučanie drevenej podlahy. (Trojvrstvové parkety vhodné na podlahové vykurovanie, nášľapná vrstva z dubového dreva vytvára tradičný vzor rybej kosti. www.floor-experts.sk)

Pre plávajúce podlahy je charakteristické tzv. plávajúce uloženie.

To znamená, že podlahové dielce nie sú pevne spojené ani s podkladom, ani s okolitými stenami.

Najčastejšou voľbou pri plávajúcich podlahách sú laminátové varianty.

Dokážu totiž ponúknuť atraktívny vzhľad za dobrú cenu, ich výhodou je aj odolnosť a ľahká údržba.

Vinylové plávajúce podlahy začínajú v obľúbenosti pomaly šliapať laminátovým na päty.

Dôvodom je najmä ich nižšia hlučnosť, príjemne teplý povrch a vysoká odolnosť proti vode.

Laminát 

Keďže laminátové podlahy sa ukladajú výhradne plávajúcim spôsobom a práve s týmto povrchom sa dostali plávajúce podlahy do povedomia, ľudia ich často považujú za to isté. Samozrejme, nie je to pravda, laminát je len jednou z možností. Ide v podstate o lacný materiál – vrstvený papier, impregnovaný vhodnou živicou a zlisovaný pod vysokým tlakom, zvrchu potlačený a chránený transparentnou krycou vrstvou odolnou proti opotrebeniu.

Z podstaty tohto materiálu vyplýva, že na povrchu môže byť vytlačený vzor čohokoľvek, rôzne experimenty sa však medzi ľuďmi neujali a zvíťazil dekor dreva – a ten môže byť naozaj akýkoľvek bez vplyvu na cenu. Cenu ovplyvňuje skôr kvalita jednotlivých vrstiev, ale napríklad aj štruktúrovaný (embosovaný alebo 3D) povrch, ktorý verne napodobňuje plastický povrch prírodného dreva. K výhodám laminátových podláh patrí ich odolnosť, nenáročná údržba, cena a dnes už často aj atraktívny vzhľad. Nevýhodou je najmä tvrdý, chladný a hlučný povrch.  


Laminátové podlahy sú najobľúbenejším typom podlahových krytín. Dôvodom je napríklad vzhľad, ktorým dokážu napodobniť drevo naozaj verne, odolnosť a nenáročnosť, ale aj to, že sú vhodné na podlahové kúrenie. (Laminátová podlaha Megafloor Classic Eidenberg smrek, www.obi.sk)

Laminátové podlahy sú najobľúbenejším typom podlahových krytín. Dôvodom je napríklad vzhľad, ktorým dokážu napodobniť drevo naozaj verne, odolnosť a nenáročnosť, ale aj to, že sú vhodné na podlahové kúrenie. (Laminátová podlaha Megafloor Classic Eidenberg smrek, www.obi.sk)
www.obi.sk


Laminátové podlahy sú najobľúbenejším typom podlahových krytín. Dôvodom je napríklad vzhľad, ktorým dokážu napodobniť drevo naozaj verne, odolnosť a nenáročnosť, ale aj to, že sú vhodné na podlahové kúrenie. (Laminátová podlaha Megafloor Classic Eidenberg smrek, www.obi.sk)

Vinyl

Vinylové plávajúce podlahy sú vlastne znovuzrodením známeho PVC, avšak v praktickejšej podobe. Hoci ide o rovnaký typ plastu – polyvinylchlorid, ktorého základom je etylén (nachádza sa v rope) a chlór (z kuchynskej soli)–, výrobcovia sa snažia iným názvom odlíšiť materiál predávaný v rolkách od dielcov určených na plávajúce uloženie. Podobne ako pri lamináte je aj pri vinyle najväčšou devízou priaznivá cena, vysoká odolnosť a jednoduchá údržba, rovnako je vhodný aj na podlahové kúrenie.

Na rozdiel od laminátu je však mäkký a príjemne teplý na dotyk, výborne odoláva vlhkosti aj vode a nie je hlučný, čo ocenia najmä majitelia domácich zvierat. Hoci sú vinylové podlahy na trhu podstatne kratšie, vďaka svojim vlastnostiam tak začínajú v obľúbenosti šliapať laminátovým na päty. Oproti minulosti sa výrazne zlepšili aj ich estetické kvality – dokážu verne napodobniť nielen vzhľad dreva, ale aj jeho plastickú štruktúru, podobný je aj teplý povrch. Okrem „drevenej“ parketovej klasiky sú však v ponuke aj iné vzory a formáty, napríklad pripomínajúce dlažbu.


Okrem praktických predností, ako je teplý povrch odolný proti opotrebeniu aj vlhkosti, je sympatickou vlastnosťou vinylu aj to, že sa dá ľahko recyklovať. (Vinylová plávajúca podlaha FatraClick, dekor dub vintage, www.podlahy-z-fatry.cz)

Okrem praktických predností, ako je teplý povrch odolný proti opotrebeniu aj vlhkosti, je sympatickou vlastnosťou vinylu aj to, že sa dá ľahko recyklovať. (Vinylová plávajúca podlaha FatraClick, dekor dub vintage, www.podlahy-z-fatry.cz)
www.podlahy-z-fatry.cz

 

Korok

Je to úžasný prírodný materiál, ktorý sa získava z kôry korkových dubov. Príjemným faktom je, že sa pritom nemusia stromy vyťať. Je antibakteriálny a antialergický, k jeho skvelým vlastnostiam patrí aj odolnosť proti vlhkosti a plesniam. Pre podlahové krytiny je však najdôležitejšia vynikajúca schopnosť korku tlmiť hluk a jeho výnimočné tepelnoizolačné vlastnosti. Po mäkkom korkovom povrchu sa pohodlne chodí, jeho pružnosť znižuje namáhanie kĺbov a chrbtice. Tie isté vlastnosti však zapríčiňujú aj to, že sa ľahko poškodí – napríklad sa doň vytlačia nožičky nábytku.

V plávajúcich podlahách sa korok používa v podstate dvoma spôsobmi – buď ako vrchná vrstva (v ponuke sú aj korkové podlahy s nástrekom, ktorý imituje drevo), alebo ako vrstvy pod nášľapnou vrstvou z iného materiálu a pod nosnou doskou, ktoré zlepšujú vlastnosti podlahy. V druhom prípade sa nemusíte zmieriť so vzhľadom korku, ktorý nemusí vyhovovať každému, eliminujú sa aj negatíva spojené s mäkkým povrchom.


Korkové podlahy sú mäkké a teplé, a tým aj pohodlné pri chôdzi. Vďaka svojej pružnosti šetria kĺby a chrbticu, dokážu tiež dobre pohlcovať zvuk. Počítajte však s vyššou cenou. (Plávajúca podlaha s nášľapnou vrstvou z korku, dekor Wicanders Tracers Jasmin. www.floor-experts.sk)

Korkové podlahy sú mäkké a teplé, a tým aj pohodlné pri chôdzi. Vďaka svojej pružnosti šetria kĺby a chrbticu, dokážu tiež dobre pohlcovať zvuk. Počítajte však s vyššou cenou. (Plávajúca podlaha s nášľapnou vrstvou z korku, dekor Wicanders Tracers Jasmin. www.floor-experts.sk)
www.floor-experts.sk


Korkové podlahy sú mäkké a teplé, a tým aj pohodlné pri chôdzi. Vďaka svojej pružnosti šetria kĺby a chrbticu, dokážu tiež dobre pohlcovať zvuk. Počítajte však s vyššou cenou. (Plávajúca podlaha s nášľapnou vrstvou z korku, dekor Wicanders Tracers Jasmin. www.floor-experts.sk)

PRIPRAVILA: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2019

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: drevené podlahy korkové podlahy laminátové podlahy plávajúce podlahy vinylové podlahy
Zdieľať článok
Najjednoduchší spôsob, ako opraviť medzery v plávajúcej podlahe bez jej rozoberania a vysokých nákladovUrob si sám

Najjednoduchší spôsob, ako opraviť medzery v plávajúcej podlahe bez jej rozoberania a vysokých nákladov

Zákon o podpore obnoviteľných zdrojov potrebuje zmeny. Schvaľovacie procesy trvajú mesiaceASB.sk

Zákon o podpore obnoviteľných zdrojov potrebuje zmeny. Schvaľovacie procesy trvajú mesiace

Tehla vyzlečená donaha: Bratislavský byt prekvapil minimalizmomDom z tehly

Tehla vyzlečená donaha: Bratislavský byt prekvapil minimalizmom

Chýbajúca kanalizácia na pozemku: Kedy je vhodná žumpa?Dom z tehly

Chýbajúca kanalizácia na pozemku: Kedy je vhodná žumpa?

Diskusia