Ako dosiahnuť, aby sme mali zelený trávnik po celý rok

07. 06. 2019
Zdieľať

Pekný a udržiavaný trávnik je nielen pastvou pre oči. Stane sa centrom mnohých aktivít i oddychu celej rodiny. Zatrávnenej ploche je však potrebné venovať dostatok pozornosti počas celého roka. Pripravte sa na to, že ošetrovanie trávnika si bude vyžadovať množstvo vášho času i financií. Odmenou vám bude súvislá sýtozelená plocha počas celej sezóny, na ktorú budete právom hrdí.

Jarná očista

Veľmi dôležité je správne naštartovanie trávnika na jar. Dôkladnou prehliadkou po zime zistite, či sa na ňom nenachádza hubové ochorenie. Biele alebo holé miesta sú dôkazom výskytu plesne snežnej. Trávnik si v tomto prípade žiada okamžitú regeneráciu. Na jar trávnatú plochu vždy dôkladne vyčistite. Odstráňte zvyšky listov, konárikov, plodov, semien aj kôry. V období, keď rozkvitá zlatovka, už môžete zrealizovať prvé kosenie. V rámci kosenia by ste vtedy nemali odstrániť viac ako jednu tretinu vyrastenej trávy.

 

Hnojenie

Pokosený trávnik si žiada prihnojenie, najlepšie ak to stihnete do polovice apríla. Použite štartovacie hnojivo alebo to s postupným uvoľňovaním živín (najlepšie s vyšším obsahom dusíka), prípadne aj s herbicídnou zložkou, ktorá zlikviduje drobné buriny. Ak je to možné, vyhnite sa ručnému rozhadzovaniu hnojiva, použite špeciálny aplikačný vozík. Najlepším časom na hnojenie sú dni, keď je sucho a zamračené. Po prihnojení môžete trávnik zavlažiť. 

Vápnenie

Rozpätie pH od 6,0 do 7,0 je pre trávnik vyhovujúce. Kyslú pôdu (pH je menej ako 5,5) môžete upraviť pridaním vápnika. Vápnenie sa vykonáva v marci, prípadne neskôr na jeseň. Medzi vápnením a hnojením dodržte odstup troch týždňov, neodporúča sa vykonávať ich súbežne. Hnojivo s vápencom totiž zreaguje skôr, ako sa dostane do pôdy, čím sa zruší účinok jedného aj druhého.

Vertikulácia

V trávnatej ploche časom vzniká vrstva plsti, ktorá sťažuje prísun vody a živín ku koreňom tráv. Zbaviť sa jej možno pomocou vertikulácie. Trávnatú plochu prejdite vertikulátorom alebo aspoň vertikulačnými hrabľami, a to v dvoch na seba kolmých smeroch. Prerezaním trávnych drnov čoskoro dosiahnete viditeľné zahustenie a naštartovanie trávnika.

V čase horúčav ponechajte trávu o niečo dlhšiu, 5 až 6 cm, aby tak rýchlo nevyschla. Koste až v čase, keď je trávnik v tieni a okolitá teplota sa postupne znižuje.

Aerifikácia

V utlačenej pôde sa znižuje množstvo pôdnych pórov a obmedzený prístup vzduchu ku koreňom spôsobí, že rastliny prestávajú rásť. Pri aerifikácii sa prepichuje trávnik do hĺbky 5 cm a viac, čím sa uvoľní prístup vzduchu ku koreňom. Vďaka tomu môže trávnik opäť dýchať. Na tento účel sa používa buď špeciálne zariadenie – aerifikátor, alebo špeciálne prevzdušňovacie vidly.

Pieskovanie

Nerovnú trávnatú plochu môžete upraviť pieskovaním. Špeciálny kremičitý piesok je dobré pomocou pieskovača rovnomerne aplikovať na celý trávnik. Následne by sa mal dôkladne zapracovať do základov trávnika za pomoci vrchnej strany hrablí, širokým zmetákom alebo zaťahovacou sieťou. Základom je ťahať a tlačiť piesok po povrchu, aby sa z neho odstránili hrudy a zhluky a aby sa neukladali do dier.

Pieskovanie môže byť súčasťou jarnej a jesennej renovácie, ideálne ako druhý krok po vertikulácii či aerifikácii. Optimálna spotreba piesku je 5 – 10 litrov na štvorcový meter.

Dosievanie a výsev nového trávnika

Jarné mesiace až do mája sú vhodné na renováciu starších trávnikov. Holé miesta v trávniku môžete doplniť dosievaním trávnej zmesi, do ktorej pridáte jemný piesok a trochu hnojiva. Dosievanie vykonávajte hneď po prevzdušnení trávnika. Trávnik potom dobre zalejte a dbajte, aby takto ošetrené časti neboli vystavované prehnanej záťaži minimálne mesiac. Jar je tiež vhodný čas na založenie nového trávnika – buď výsevom, alebo položením trávneho koberca.

Kosenie a zavlažovanie trávnika

Počas letných mesiacov je dôležité trávnik pravidelne kosiť a zavlažovať. Kosiť by ste mali aspoň raz týždenne, koncom jari a začiatkom leta aj dvakrát týždenne. Optimálna výška kosenia je 4 až 5 cm. Počas júna doplňte trávniku živiny ďalším prihnojením. Sýtozelený trávnik aj počas horúcich letných dní dosiahnete pomocou automatického závlahového systému. Ak ho nemáte, trávnik zavlažujte raz za dva až tri dni väčšími dávkami vody.

Trávniku svedčí mierny svah, ktorý dokáže bez obmedzení odvádzať prebytočnú zrážkovú vlahu.

Prosperuje na priamom slnku, naopak, v ustavičnom tieni trávnatá plocha trpí.

Hnojenie pomáha tráve, aby sa presadila v súboji s burinou a machom.

Predídete tak zbytočným chorobám trávnika a ochráni to aj vašu peňaženku.

Ošetrovanie na jeseň

V jesenných mesiacoch nie je potrebné trávnik tak často kosiť, môžete však zakladať nové trávniky (až do konca októbra) alebo opravovať poškodené miesta. Ak ste nestihli na jar, môžete pristúpiť po lete (až do októbra) k vertikulácii, prípadne k aerifikácii. Pomocou aplikačného vozíka doplňte koncom septembra a začiatkom októbra pôde živiny hnojivom s vyšším obsahom draslíka. Pravidelne odstraňujte napadané lístie a nenechávajte ho dlho ležať na trávniku. V kosení môžete pokračovať, kým tráva rastie. Trávne steblá však nenechávajte na zimu príliš vysoké, inak bude plocha náchylnejšia na napadnutie hubovými chorobami.

 

ODPORÚČAME

Šikovní pomocníci


Záhradný valec je dobrým pomocníkom na valcovanie záhradných plôch a čerstvo zasiateho trávneho osiva. Valec CMI C – W – 49 s pracovným záberom 49 cm má práškovú úpravu povrchu a je vyrobený z pevného kovu. Je možné ho naplniť vodou alebo pieskom. www.obi.sk

Obi

Záhradný valec je dobrým pomocníkom na valcovanie záhradných plôch a čerstvo zasiateho trávneho osiva. Valec CMI C – W – 49 s pracovným záberom 49 cm má práškovú úpravu povrchu a je vyrobený z pevného kovu. Je možné ho naplniť vodou alebo pieskom.


Ťahaný prevzdušňovač skyprí utlačenú pôdu a prevzdušní trávnik pomocou 11 hviezdicových nožov a 121 hrotov. Prevzdušňovač PT-1000  môžete pripojiť k nosiču náradia, za ťahaný valec alebo za klasické záhradné traktory rôznych výrobcov. Na pohodlný transport je stroj vybavený sklápacími pojazdovými kolesami. predo.sk

Ťahaný prevzdušňovač skyprí utlačenú pôdu a prevzdušní trávnik pomocou 11 hviezdicových nožov a 121 hrotov. Prevzdušňovač PT-1000 môžete pripojiť k nosiču náradia, za ťahaný valec alebo za klasické záhradné traktory rôznych výrobcov. Na pohodlný transport je stroj vybavený sklápacími pojazdovými kolesami. predo.sk

Ťahaný prevzdušňovač skyprí utlačenú pôdu a prevzdušní trávnik pomocou 11 hviezdicových nožov a 121 hrotov. Prevzdušňovač PT-1000  môžete pripojiť k nosiču náradia, za ťahaný valec alebo za klasické záhradné traktory rôznych výrobcov. Na pohodlný transport je stroj vybavený sklápacími pojazdovými kolesami.


Záhradný vertikulátor napomáha prenikaniu vody a živín do pôdy. Šírka záberu Fieldmann FZV 2004-E je 32 cm a obsahuje dva valce – vertikulačný so 16 nožmi a prevzdušňovací so 16 pružinami. Ich výmena je ľahká a pracovnú hĺbku nastavíte jednou páčkou. V závislosti od opotrebenia nožov či pružín si možno zvoliť zo štyroch pozícií. Súčasťou je látkový zberný kôš s kapacitou 40 l, rukoväť sa dá sklopiť. www.fieldmann.sk

Záhradný vertikulátor napomáha prenikaniu vody a živín do pôdy. Šírka záberu Fieldmann FZV 2004-E je 32 cm a obsahuje dva valce – vertikulačný so 16 nožmi a prevzdušňovací so 16 pružinami. Ich výmena je ľahká a pracovnú hĺbku nastavíte jednou páčkou. V závislosti od opotrebenia nožov či pružín si možno zvoliť zo štyroch pozícií. Súčasťou je látkový zberný kôš s kapacitou 40 l, rukoväť sa dá sklopiť. www.fieldmann.sk
Fieldmann

Záhradný vertikulátor napomáha prenikaniu vody a živín do pôdy. Šírka záberu Fieldmann FZV 2004-E je 32 cm a obsahuje dva valce – vertikulačný so 16 nožmi a prevzdušňovací so 16 pružinami. Ich výmena je ľahká a pracovnú hĺbku nastavíte jednou páčkou. V závislosti od opotrebenia nožov či pružín si možno zvoliť zo štyroch pozícií. Súčasťou je látkový zberný kôš s kapacitou 40 l, rukoväť sa dá sklopiť.

TEXT: DANIEL KOŠŤÁL
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2019

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: hnojenie trávnika kosenie trávnik záhradné kosačky zavlažovanie trávnika
Zdieľať článok
Príroda sa už naplno prebúdza. Aké práce v okrasnej záhrade nás čakajú v apríli?Záhrada

Príroda sa už naplno prebúdza. Aké práce v okrasnej záhrade nás čakajú v apríli?

6 krokov k novému trávniku svojpomocne: Stačí dodržať správny postup a niekoľko zásadZáhrada

6 krokov k novému trávniku svojpomocne: Stačí dodržať správny postup a niekoľko zásad

Máte v záhrade tieto okrasné rastliny? Počas júna budú vyžadovať vašu pozornosťZáhrada

Máte v záhrade tieto okrasné rastliny? Počas júna budú vyžadovať vašu pozornosť

Martin Čurda radí: Ako oživiť záhradu s trávnikom a živým plotom, po ktorej behajú deti a pesZáhrada

Martin Čurda radí: Ako oživiť záhradu s trávnikom a živým plotom, po ktorej behajú deti a pes

Diskusia