Redakčný test najnovších hriankovačov

10. 06. 2019
Zdieľať

Stačí minúta na to, aby jedáleň naplnila vôňa čerstvého pečiva. Krajec chleba vkĺzne do štrbiny hriankovača, páka padá nadol a keď sa rozpália drôtené špirály, para uväznená v striedke so sebou strháva vonný parfum pekárne. Hriankovač je malý zázrak.

Čo by ste mali VEDIEŤ

1 Bez senzorov

Hriankovače doposiaľ nedostali senzory, ktoré by dokázali zistiť, do akej miery je hrianka na povrchu opečená. Každý výrobca sa spolieha iba na časovač, ktorý odpočítava sekundy opekania. Správne nastavenie si musíte ustriehnuť sami, pre každé pečivo a pre každú náladu zvlášť. 

2 Zdvih

Slabá, unavená pružina je pri hriankovači tým najhorším, čo sa vám môže dostať do rúk. Ak nedokáže pridvihnúť hrubší, nižší krajec chleba, ak lenivo visí na polceste, chlieb musíte dolovať von. Preto sa výrobcovia radi pochvália slovami „vysoký zdvih“ pri každom modeli, ktorí je lepší a mocnejší ako tie staršie.

3 Nadstavec

Niektoré treba hľadať v zásuvke a ukladať na hriankovač, iné sa aktivujú potiahnutím páčky alebo tlačidla. Každý hriankovač by mal zvládnuť v prúde stúpajúceho vzduchu omladiť žemľu, pletenku či trojuholník pizze bez toho, aby ste museli improvizovať. Výrobcovia na to zvyknú zabúdať.

4 Elektronika

Všetky dnešné hriankovače sú digitálne, bez ohľadu na to, či sú ovládané tlačidlami, páčkami alebo majú ručičkový ukazovateľ, rad „LED-iek“ alebo displej odpočítavajúci čas. Záleží viac na vkuse a nálade, pre aký druh obsluhy sa rozhodnete. Retro modely sú rovnako populárne ako tie moderné s precízne vyladeným dizajnom.
 

5 Ovládanie

Stojí hriankovač pred vami zboku, vľavo či vpravo od steny, alebo k vám smeruje svojím čelom? Pri výbere by ste tomu mali podriadiť umiestnenie ovládacích prvkov. Nájdete ich na čelnej i bočnej strane, ovládacia páka býva vpravo i vľavo. Neexistuje jednotný štandard, hriankovače sa líšia viac, ako by ste čakali.

6 Príkon

Neuvidíte veľký rozdiel medzi tým, či má ohrevné teleso hriankovača príkon 800 alebo 1000 wattov. Oveľa viac zaváži to, aký najdlhší čas viete na časovači nastaviť a na koľko časových predvolieb ho výrobca rozdelil. Niekde ovládate každú sekundu, inde idete v skokoch, ktoré môžu byť na jemné pečivo príliš kostrbaté.

7 Údržba

Utrieť raz týždenne saponátovou handričkou kovový vrchný kryt a raz mesačne vysypať omrvinky zo zbernej zásuvky – hriankovač si skutočne nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Ak však zanedbáte jeho utieranie, zapečený povlak z lesklého plechu už nikdy neodstránite. Ak vám záleží na detailoch, ustriehnite si to.

UVÄZNENÁ SILA PARY

Za úspechom hriankovania je oveľa viac ako zlatistá kôrka na snehobielej striedke chlebových krajcov. Najväčšiu prácu spraví para, ktorá uniká z chleba a pečiva von. Tým, že sa rozpína, nafukuje unavenú striedku, ktorá sa stáva čerstvou, jemnou a dokonale poddajnou. Práve takou, akou bola vo chvíli, keď opúšťala pekárenskú pec. 
 
Hriankovač dodá noblesu krajcu dnešného chleba, osvieži mladosť včerajšej briošky a keď prídu na rad krízové zásoby z mrazničky, uvedie do jedlého stavu i tie. Svoje o tom vedia domácnosti, kde sa chlebík pečie v automate. Rýchlo zostarne na polici, rýchlo omladne v hriankovači.
 

Redakčný test najnovších hriankovačov

2418901
Kitchen Aid

Regulácia
 
Nie nastavenie výkonu, ale dĺžka ohrevu je stratégiou pri ovládaní hriankovača. Preto je prvá hrianka vždy iná ako tie, ktoré prídu po nej.
 
Ovládanie
 
Gombičky, páčky, predvoľby, displej či ručičkový ukazovateľ? Technológie vymedzujú charakter hriankovača a jeho používania.
 
Kapacita
 
Dve hrianky alebo štyri? Tenké sendviče alebo hrubé, banícke krajce? Všetko záleží na štrbinách a ich geometrii.
 
Pečivo
 
Nie vždy sa hriankovanie odohráva v štrbinách. Ak má hriankovač nadstavec, horúci vzduch môže pôsobiť na pečivo nad ním.
 
Skladovanie
 
Hriankovač parkuje práve tam, kde sa krája chlieb a pečivo. V jedálni je to jasná vec, v kuchyni možno budete preň nejaký čas hľadať správne miesto.

Marcela testuje

Možno to znie tak trocha ako raňajkové klišé: cvak – bum, cvak – bum, cvak – bum. Prebúdzanie sviežosti v krajcoch chleba a kúskoch pečiva je však svojím spôsobom dobrodružstvo. Každý hriankovač je trošku iný ako ostatné.

TESTOVANÉ SPOTREBIČE


Philips HD2628/20

Philips HD2628/20
Philips

Philips HD2628/20

Ohrev: 950 W, dvojmiestna štrbina
 
Ovládanie: páčka, 7 stupňov
 
Funkcie: doohrev, rozmrazovanie, stop
 
AKO FUNGUJE: Tento hriankovač sa nepobije o miesto v elektrickej zásuvke, pretože má o kúsok dlhšiu šnúru a výnimočne rovnú koncovku. S expresnými časmi a krátkym hriankovacím cyklom vás čaká zlatistá kôrka s menej nadýchanou striedkou, práve tak, ako to možno máte radi. Hriankovač je útly, s bočným ovládaním, páka má dojazdovú rezervu na ručné pridvihnutie menších hrianok. Chýbal nám však drôtený držiak, ktorý by umožnil ohrievanie kusového pečiva. Ide o veľmi dobre riešený model, do novej kuchyne i na výmenu starého hriankovača, ktorý rokmi dokonal svoju službu.
 
++++     39,90 €
www.philips.sk
 
najkrajšie hrianky


Ariete 155 Vintage

Ariete 155 Vintage
www.vzdy.sk

Ariete 155 Vintage

Ohrev: 815 W, dvojmiestna štrbina
 
Ovládanie: kruhový volič, 6 stupňov
 
Funkcie: doohrev, rozmrazovanie, stop
 
AKO FUNGUJE: Žiadny iný model vám nevyrobí také pekné hrianky ako tento. Zlatistá kôrka je bez prerušovanej kresby, striedka je pre pomalšie opekanie príjemne nadýchaná. Ak vás nesužujú rušné rána a radi si vychutnáte pohodu raňajok v jedálni, dlhšie čakanie na opečenie vám nebude prekážať. Páči sa nám jednoduchosť ovládania na bočnom paneli, ako aj vhodne zvolená dĺžka cyklu pre doohrev. Radi by sme však mali vo výbave mriežku na pečivo, ktorej dodávku výrobca podcenil. Ak obľubujete retro štýl, krivky starých automobilov a imitáciu reflektorov, tento model určite neujde vašej pozornosti. 
 
++++-     58,99 €
www.vzdy.sk

Gorenje T800ORAW

Gorenje T800ORAW
Gorenje

Gorenje T800ORAW 

Ohrev: 800 W, dvojmiestna štrbina, stojan na pečivo
 
Ovládanie: tlačidlá, 6 stupňov
 
Funkcie: doohrev, rozmrazovanie, stop
 
AKO FUNGUJE: Uhladený severský dizajn a tlačidlové predvoľby na čelnom paneli sú rovnako príjemné ako stojan na pečivo, ktorý sa vyklopí na povel bočnej páčky. Chvíľu potrvá, kým si zvyknete na to, že páka na hriankovanie je na opačnej strane, ako je zvykom. Isté však je, že všetky hrianky budú rovnomerne opečené z oboch strán, a to aj pri ich väčšom počte. Krátky doohrev hrianky nepresuší, prehľadná LED indikácia napovie, že ste zvolili nesprávnu predvoľbu. Zradou sú však ťažšie a hustejšie druhy chleba, na ktoré je pružina zdvihu prislabá. Musíte jej pomôcť pákou.
 
++++     54,90 €
www.gorenje.sk
 
víťaz testu

Sencor STS6054RD

Sencor STS6054RD
Sencor

Sencor STS6054RD

Ohrev: 1000 W, dvojmiestna štrbina, stojan na pečivo
 
Ovládanie: otočný volič, 9 stupňov
 
Funkcie: doohrev, rozmrazovanie, stop
 
AKO FUNGUJE: Má najdlhší káblik zo všetkých modelov a dokáže sa výborne popasovať nielen s opekaním hrianok, ale aj s občerstvovaním pečiva. Navolíte časomieru a indikátor vám postupne ukazuje, ako sa čas opekania kráti. Páči sa nám nielen svižná rýchlosť opekania, ale aj chladnejší plášť i pri väčšom počte hriankovacích cyklov. Vyberte si jeden z tucta odtieňov a hriankovač zapadne do farebného ladenia modernej i klasickej jedálne. Ide o model s čelným ovládaním a veľkými ukazovateľmi, pri ktorých môžu aj seniori odložiť bokom svoje okuliare pre pohodu pri raňajkách.
 
+++++     34,90 €
www.sencor.sk
 
dokonalý dizajn


Russell Hobbs 21681-56

Russell Hobbs 21681-56
www.vzdy.sk

Russell Hobbs 21681-56

Ohrev: 1300 W, dvojmiestna štrbina, stojan na pečivo
 
Ovládanie: páčka, 6 stupňov
 
Funkcie: doohrev, rozmrazovanie, stop
 
AKO FUNGUJE: Klasický anglický dizajn, pohybujúca sa ručička časomiery a elegantný lesklý plech s prieduchmi sú lákadlom, ktorému možno iba ťažko odolať. Tento model je s 1300-wattovým ohrevom vyladený na rýchle hriankovanie, pri ktorom má zlatistá kôrka prednosť pred štruktúrou striedky. Čo však pri chlebe znamená kompromis, to pri ohrievaní pečiva znamená výkonovú rezervu pre dokonale nadýchanú striedku. Obľúbili sme si nielen vysoký zdvih pružiny tohto modelu, ale aj intenzívnu vôňu pečiva, ktorá je o poznanie mocnejšia ako pri používaní iných modelov. Má štýl, ktorý si užijete.
 
++++-     76,99 €
www.vzdy.sk

TIPY K HRIANKOVAČOM

1 Kratučký kábel si žiada bezprostrednú blízkosť zásuvky. Na kuchynskej linke je to samozrejmosť, v jedálni musíte niekedy improvizovať.
 
2 Omrvinky zo zbernej zásuvky odkladajte pre vtáčky do kŕmidla. Keďže sú dokonale suché, ich trvanlivosť je takmer neobmedzená.
 
3 Veľké krajce chleba v malom hriankovači? Nastavte polovičný čas opekania a otočte ich v druhom cykle naopak.
 
4 Ohriať môžete aj plnené sendviče, ak si na tento účel zadovážite špeciálne vrecúška. Ich úlohou je zachytiť tuk a prebytok pár.
 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2019
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: hriankovače testovanie spotrebičov
Zdieľať článok
Odkvapové žľaby: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Odkvapové žľaby: Čo potrebujete vedieť?

Modro-zelená infraštruktúra v Škandinávii: Aj vďaka týmto riešeniam Kodaň funguje počas dažďov ako špongiaASB.sk

Modro-zelená infraštruktúra v Škandinávii: Aj vďaka týmto riešeniam Kodaň funguje počas dažďov ako špongia

Martin Čurda odpovedá: Kedy sadiť muškáty do kvetináčov?Záhrada

Martin Čurda odpovedá: Kedy sadiť muškáty do kvetináčov?

Jediný svojho druhu na Slovensku. Vydávame špeciál o mladých slovenských architektochASB.sk

Jediný svojho druhu na Slovensku. Vydávame špeciál o mladých slovenských architektoch

Diskusia