Nechajte slnko za oknami

12. 06. 2019 Zdieľať

Máme to radi, napriek tomu sa na to mračíme. Čo je to? Táto detská hádanka dobre charakterizuje náš vzťah k slnku. Milujeme ho, vyhľadávame ho, ale nesmie nás oslňovať či prehrievať náš byt, jednoducho ho nesmie byť veľa.

S tým nám pomôže účinné zatienenie okien.

Ochrana interiéru pred prehriatím je stále aktuálnejšia, pretože staviame domy s väčšími zasklenými plochami ako predtým. Na druhej strane je príjemným bonusom, keď nám v zime slnečné lúče pomôžu dom či byt zohriať. Preto treba o vhodnom tienení premýšľať už pri stavbe domu alebo pri jeho dôkladnejšej rekonštrukcii.


Nechajte slnko za oknami

Nechajte slnko za oknami
SOMFY, spol. s r.o. – organizačná zložka Slovakia

Ochrana pred prehrievaním

Práve z tohto pohľadu je vonkajšie tienenie niekoľkonásobne účinnejšie než vnútorné. Vnútorné žalúzie či závesy nás ochránia pred oslnením, ale dovolia teplu lúčov preniknúť sklom do interiéru. Tam ho síce čiastočne zastaví tieniaci prvok, ale v priestore medzi ním a oknom sa teplota v dôsledku skleníkového efektu zvyšuje, žalúzia sa zahrieva, teplo preniká ďalej do miestnosti… Preto je logické postaviť tepelným lúčom do cesty prekážku ešte pred oknom a obmedziť tak čo najviac ich prenikanie dovnútra domu. Koľko tepla sa dnu dostane, záleží na type tienenia, materiáli, na farbe i jeho vzdialenosti od skla. Pri výbere sa preto treba radšej obrátiť na odborníkov, ktorí dokážu adekvátne posúdiť všetky tieto faktory. Nesmieme zabúdať ani na to, že tieniace prvky sa do veľkej miery podieľajú na vzhľade domu. V prípade novostavieb je preto namieste uvažovať o nich už v návrhu domu, pri rekonštrukcii môžu vzhľad domu výrazne zlepšiť. 


Nechajte slnko za oknami

Nechajte slnko za oknami
SOMFY, spol. s r.o. – organizačná zložka Slovakia

Na ľahšie ovládanie

S vonkajšími roletami a žalúziami môžeme manipulovať ručne, ale práve ony sú prvok, pri ktorom nemusíme opovrhovať technikou a oplatí sa zvoliť komfortnejší elektrický motorový pohon. Vďaka nemu môžeme tienenie ovládať nástenným ovládačom Smoove, diaľkovým ovládačom, aplikáciou Connexoon v mobile alebo ho začleníme do inteligentnej domácnosti TaHoma. Neprihovárame sa zaň však len pre pohodlie, ale preto, že elektrické ovládanie ponúka mnoho ďalších možností. Predovšetkým sú to finančné úspory. Vďaka automatickému systému môžu totiž rolety či žalúzie reagovať na zmeny vonkajších teplôt, intenzity slnečného žiarenia, a to i počas našej neprítomnosti. Takisto napríklad môžeme automatickým stiahnutím či vytiahnutím rolety v určitú hodinu simulovať svoju prítomnosť v dome a odradiť zlodejov.


Nechajte slnko za oknami

Nechajte slnko za oknami
SOMFY, spol. s r.o. – organizačná zložka Slovakia


Nechajte slnko za oknami

Nechajte slnko za oknami
SOMFY, spol. s r.o. – organizačná zložka Slovakia

Inteligentná domácnosť

TaHoma® je náš vlastný systém automatizácie domácnosti. Predstavte si ju ako elegantné dizajnové zariadenie, ktoré doma napojíte na internet a ku ktorému potom bezdrôtovo pripojíte vnútorné aj vonkajšie tienenie, osvetlenie, vykurovanie, alarm alebo vjazdovú bránu a garážovú bránu. Všetky zariadenia potom ovládate v aplikácii vo svojom telefóne alebo diaľkovým ovládačom. Čo všetko vám môže komplexný systém automatizácie domácnosti TaHoma® ponúknuť? Pozrite sa na stránku Ovládamedomácnosť.sk, kde nájdete prehľadne všetky prvky svojho domova, ktoré môžete do systému TaHoma® zapojiť a komfortne ich ovládať zo smartfónu.

Viac informácií: www.somfy.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti SOMFY, spol. s r.o. – organizačná zložka Slovakia

Kategória: Okná
Tagy: tienenie okien tieniaca technika vonkajšie rolety vonkajšie žalúzie
Zdieľať článok