Panelákový byt s moderným nádychom Provence

13. 06. 2019
Zdieľať

Čo sa vám prvé vybaví, keď počujete slovíčko Provence? Príjemný domček, bylinky, francúzsky vidiek..., ale určite nie panelákový byt.

A predsa, architekti zo štúdia ZOAA zotreli stigmu bytov v paneláku a jeden taký, poriadne „šmrncnutý“ štýlom Provence, vytvorili.


Panelákový byt s moderným nádychom Provence

2422089
ZOAA

 


Panelákový byt s moderným nádychom Provence

2422093
ZOAA

Nebolo treba veľa úprav

Ešte väčším prekvapením bolo, že premena si nevyžiadala až také zmeny, ako by sme mohli predpokladať. Stačilo niekoľko stavebných zásahov a z tmavého bytu sa stal svetlý vzdušný priestor. 

Majitelia sú už na dôchodku a ich vkus ovplyvnilo aj mnoho cestovateľských zážitkov. Odtiene bieleného dreva na podlahe priestor rozjasňujú a vnášajú do bytu kúsok prímorskej atmosféry. 


Panelákový byt s moderným nádychom Provence

2422097
ZOAA

Tyrkysová v hlavnej úlohe

Bez tyrkysovej farby, ktorá prechádza celým bytom, by to však nebolo ono. V tejto farbe je kuchynská linka, podsedáky na bielych stoličkách, stena v obývačke s originálnym efektom (dole je najtmavšia tyrkysová, smerom hore sa zosvetľuje až po bielu).

Rovnaká farba dodáva punc aj spálni, kde je na čelnej stene a netradičných konzolových nočných stolíkoch, pripevnených priamo k stene. Atmosféru spálne dotvárajú medené prvky. 


Panelákový byt s moderným nádychom Provence

2422099
ZOAA

Pôsobivé detaily a kreslá z prvej republiky

Provence efekt v kuchyni zvýrazňuje zvislé vrúbkovanie na skrinkách a profilovaný obklad za linkou. Celkovú atmosféru tejto miestnosti dodáva masívny drevený stôl a originálne svietidlá z českého skla s voliteľnou intenzitu osvetlenia.

Na žiadosť majiteľov zostali v obývačke aj pôvodné kusy nábytku, ale sú skombinované s novými. Kresielka, ktoré pochádzajú ešte z čias prvej republiky, dostali nové čalúnenie a do priestoru sadli ako uliate. Možno i vás prekvapí, ako upokojujúco pôsobí ináč relatívne tmavá tyrkysová farba v kombinácii s bielou a hnedou.


Panelákový byt s moderným nádychom Provence

2422113
ZOAA

Aj v paneláku môže byť bezbariérová sprcha

Priestor opticky zväčšili a prevzdušnili aj sklené posuvné dvere – uzatvárajú šatňu, delia kuchyňu od obývačky bez toho, aby vytvárali stiesňujúci pocit. Niekdajšie drevo na podlahe v chodbe nahradila patchworková dlažba, ktorá je aj v kúpeľni. Pracovňu je možné využiť na občasné prespanie vnúčat alebo iných návštev. Domácu pani špeciálne nadchol bezbariérový sprchovací kút v kúpeľni – je dôkazom, že aj v paneláku môže byť v jednej rovine s podlahou. 


Panelákový byt s moderným nádychom Provence

2422117
ZOAA

Každá zmena je krok dopredu

„Milujeme pohyb a každá zmena je pre nás krokom vpred. Navrhovanie a realizácia našich projektov nás baví a nezávisí od toho, či ide o interiéry, stavby alebo návrhy verejných priestorov. Podstata tvorivého procesu spočíva vo vyhodnotení konkrétneho miesta a potrieb budúcich užívateľov. Snažíme sa vytvárať priestory pre ľudí. Priestory, ktoré budú pozitívne ovlplyvňovať vnímanie sveta okolo nás, a budú ľudom slúžiť. Priestory, ktoré budú robiť radosť naším klientom, a v neposlednom rade i nám,“ chrakterizujú svoj prístup k práci, ktorá ich na prvý pohľad baví architekti Jakub Zoula a Lenka Zoulová.

 

Byt Stoupajíci v skratke

architektonický ateliér: ZOAA

architekti: Jakub Zoula, Lenka Zoulová

realizácia: 2015

úžitková plocha: 93 m²

lokalita: Stoupající ulice, Praha

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ZOAA

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty panelák provence provensálsky štýl rekonštrukcia bytu tyrkysová farba
Zdieľať článok
Kompletný postup na výrobu cenovo dostupnej dvojkrídlovej brány: Takto to zvládnete aj sami!Urob si sám

Kompletný postup na výrobu cenovo dostupnej dvojkrídlovej brány: Takto to zvládnete aj sami!

Prvá slovenská geotermálna elektráreň má o krok bližšie k svojmu vzniku, vrt pri Prešove bude hlboký štyri kilometreASB.sk

Prvá slovenská geotermálna elektráreň má o krok bližšie k svojmu vzniku, vrt pri Prešove bude hlboký štyri kilometre

Interiér ako z magazínu v starom tehlovom domeDom z tehly

Interiér ako z magazínu v starom tehlovom dome

Francovka zvládne oveľa viac, než si myslíte! Spoznajte ďalšie možnosti jej využitia v domácnostiUrob si sám

Francovka zvládne oveľa viac, než si myslíte! Spoznajte ďalšie možnosti jej využitia v domácnosti

Diskusia