Grafitový polystyrén a jeho výhody

18. 06. 2019 Zdieľať

Polystyrén je vynikajúcim tepelnoizolačným materiálom, ktorý prináša stavebníkom i komerčným budovám a domácnostiam energetické a finančné výhody. Efektívne využitie tohto izolantu je však podmienené jeho zložením a optimálnou hrúbkou. Na to, aby vo vonkajších kontaktných systémoch zatepľovania dosahoval výborné tepelnoizolačné vlastnosti, nemusí byť hrúbka predimenzovaná. Skvelý výkonnostný a cenový pomer predstavuje grafitový polystyrén.

S unikátnym zložením

Sivý, grafitový polystyrén (GrEPS) je tepelnoizolačný materiál, ktorý zvyšuje účinnosť zateplenia až o 20%, s rovnakou hrúbkou obvodovej steny, ako pri použití bieleho polystyrénu (EPS). Výborné tepelnoizolačné vlastnosti a sivú farbu získava pridaním grafitových častíc v procese výroby. Vďaka ich obsahu na tepelnoizolačnej doske dochádza k odrazu slnečného žiarenia, ktoré je jedným zo zložiek šírenia tepla od štruktúry grafitových častíc priamo v expandovanom polystyréne.

Spĺňa náročné požiadavky

GrEPS sa vyznačuje nielen unikátnym zložením, ale aj vysokou pevnosťou v tlaku a odolnosťou voči nárazom vetra. Pre dodržanie súčasných technických noriem je na zateplenie postačujúci EPS s hrúbkou 18 cm. S použitím grafitového polystyrénu je možné pri rovnakej hrúbke izolantu dosiahnuť lepšie tepelnoizolačné vlastnosti v porovnaní s bielym polystyrénom.


Grafitový polystyrén a jeho výhody

2424983
Austrotherm

Dôležitá je optimálna hrúbka

Predimenzovaná hrúbka izolácie automaticky nezabezpečuje lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, práve naopak. Príliš hrubá izolácia zvyšuje jej hmotnosť čím zaťažuje konštrukcie, vyžaduje si dlhšie kotvenie a kvalitnejšie lepidlá. Navyšujú sa tak náklady na realizáciu a komplikujú stavebné práce kvôli sťaženej manipulácii s materiálom. Optimálna hrúbka izolácie zabezpečí jej zjednodušenú montáž na obvodové steny budovy, ako aj pri použití na podlahových a strešných konštrukciách rôzneho typu.

Vysoká návratnosť

Výber tepelnoizolačného materiálu je dôležitý aj z hľadiska úspor. Izolant je jediným prvkom, ktorý zabezpečí návratnosť prostriedkov investovaných do zateplenia budovy a GrEPS sa vyznačuje najrýchlejšou návratnosťou investícií. Rozdiel v cene GrEPS s rôznymi hrúbkami je zanedbateľný v porovnaní s ďalšími nákladmi na nevyhnutné materiály ako sú lepidlá, výstuže a finálne omietky. Preto je potrebné zvoliť takú izoláciu, aby stavebníkovi dlhodobo prinášala okrem kvality života aj úspory.

Široké uplatnenie

Špeciálne navrhnutý grafitový polystyrén je ideálny pre nízkoenergetické a pasívne domy, no svoje uplatnenie nachádza pri všetkých druhoch stavieb či rekonštrukciách. Vďaka širokej škále produktov je vhodný pri zatepľovaní interiéru a exteriéru, rodinných a bytových domov, komerčných budov, či priemyselných stavieb.

Bezpečný a nezávadný

Pri výrobe grafitového polystyrénu priamo v bratislavskom závode, nie sú použité žiadne nebezpečné látky, len vodná para. Okrem úspory energie má aj ekologické prednosti. Je 100% recyklovateľný a opäť využiteľný. Nepregdstavuje žiadne zdravotné riziká, nie je potrebné používať špeciálne ochranné pomôcky a vďaka svojej nízkej hmotnosti je manipulácia s ním veľmi jednoduchá.

Kategória: Aktuality
Tagy: grafitový polystyrén tepelnoizolačný materiál zateplenie
Zdieľať článok