Je kuchynský ostrov prežitkom?

21. 06. 2019
Zdieľať

Pracovné centrum v priestore nie je pre každého a ani nie je vhodné do každej kuchyne. Porovnajte si jeho výhody a nevýhody a dobre zvážte, či je ostrovček vhodný práve do vašej dispozície a či bude vyhovovať životnému štýlu celej rodiny.

Centrum diania

Najväčším benefitom kuchynského ostrovčeka je bezpochyby dodatočný priestor, ktorým dopĺňa pracovnú dosku za ním alebo vedľa neho. Vďaka svojim veľkorysým rozmerom (s minimálnou hĺbkou 90 cm) poskytuje dostatok miesta na prípravu jedla, je priam ideálny pri pečení koláčov. Príprava jedla na ostrovčeku je príjemnejšia než krájanie čelom ku stene.

V otvorenom priestore možno počas celej prípravy pokrmov sledovať dianie v obývačke, debatovať s hosťami alebo dohliadať na hrajúce sa deti. Priestor v centre kuchyne je príjemným miestom na rýchle raňajky aj večeru alebo ponúkne deťom plochu na prípravu do školy. 

Príprava jedál za ostrovčekom pritiahne ostatných. Obzvlášť deti radi pomáhajú pri varení či pečení – a okolo ostrovčeka môžu pomáhať naraz viacerí. Do ostrovčeka možno zabudovať umývačku riadu, mikrovlnku, vinotéku. Navyše sa k týmto spotrebičom ľahko dostanete z hociktorej strany a nebudete si tak prekážať navzájom, najmä pokiaľ sa vás v kuchyni ocitne naraz viac.

Hoci sa ostrovček nehodí do malých priestorov, pre stredné či rozľahlé kuchyne je priam nutnosťou. Skrátia sa ním veľké vzdialenosti medzi jednotlivými zónami, ktoré vo veľkých kuchyniach často vznikajú. Ak nie je možné lepšie vyriešiť pracovný trojuholník alebo dostatočný priestor pre viacerých kuchárov, je ostrovček vítaným riešením.


Ostrovček sa môže od zvyšku kuchynskej linky a úložných priestorov výrazne odlíšiť farebnosťou, prípadne i štruktúrou a materiálom. Nemusíte sa toho vôbec báť – vaša kuchyňa tak získa dramatický a výrazný prvok.

Ostrovček sa môže od zvyšku kuchynskej linky a úložných priestorov výrazne odlíšiť farebnosťou, prípadne i štruktúrou a materiálom. Nemusíte sa toho vôbec báť – vaša kuchyňa tak získa dramatický a výrazný prvok.
FARROW & BALL


Ostrovček sa môže od zvyšku kuchynskej linky a úložných priestorov výrazne odlíšiť farebnosťou, prípadne i štruktúrou a materiálom. Nemusíte sa toho vôbec báť – vaša kuchyňa tak získa dramatický a výrazný prvok.

 

Magnet na neporiadok

Povedzme si pravdu, z vysnívaného ostrovčeka sa môže stať časom len zbytočná prekážka na ceste k drezu či sporáku, ktorý je umiestnený na linke za ním. Varné alebo umývacie centrum zabudované priamo v ňom tiež nemusí každému vyhovovať.

Tešíte sa, že ostrovček automaticky priťahuje domácich i hostí? Pravda je, že nie je vždy ľahké počas družného rozhovoru požadovať od hostí, aby sa posunuli zakaždým, keď idete niečo vytiahnuť zo skrinky či zásuviek.

Tiež si treba uvedomiť, že čistá a veľkorysá plocha ostrovčeka bude vždy magnetom na neporiadok. Máme na mysli predovšetkým drobnosti najrôznejšieho charakteru. Každý, kto pôjde okolo, bude mať nutkanie niečo si naň odložiť (tašku, knihu, poštu, mobil, drobné mince a pod.).

Pripravte sa na to, že ho budete musieť pravidelne upratovať a to môže byť každodenný boj. Predtým, než sa pre ostrovček uprostred kuchyne rozhodnete, zvážte, ako často ho budete naozaj využívať. Nie je nič horšie, ako mať v kuchyni hluché miesto, ktoré dennodenne iba obchádzate a využívate ho nakoniec iba sporadicky.

Výbornou alternatívou oproti ostrovčeku môže byť mobilný stolík s dodatočnou pracovnou plochou. Ostrovček na kolieskach môžete odsunúť nabok, schovať pod linku a vytiahnuť ho iba v čase pečenia alebo prípravy zložitejších jedál. Menšia kuchyňa tak nebude neustále pôsobiť preplnene. Naopak, zostane vzdušná.


V niektorých kuchyniach je ostrov jedinou pracovnou plochou. Zvyšok zariadenia tvorí len úložný systém. Takéto riešenie si môžete dovoliť, ak máte veľkorysý priestor a pri príprave jedla trávite radi čas s celou rodinou.

V niektorých kuchyniach je ostrov jedinou pracovnou plochou. Zvyšok zariadenia tvorí len úložný systém. Takéto riešenie si môžete dovoliť, ak máte veľkorysý priestor a pri príprave jedla trávite radi čas s celou rodinou.
GARDE HVALSOE


V niektorých kuchyniach je ostrov jedinou pracovnou plochou. Zvyšok zariadenia tvorí len úložný systém. Takéto riešenie si môžete dovoliť, ak máte veľkorysý priestor a pri príprave jedla trávite radi čas s celou rodinou.

TEXT: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské linky kuchynské ostrovčeky zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok
Pomoc zameraná na obnovu verejných budov príde už v lete. Vďaka eurofondom z Programu SlovenskoASB.sk

Pomoc zameraná na obnovu verejných budov príde už v lete. Vďaka eurofondom z Programu Slovensko

Majster roka 2023: Záhradný domček svojpomocne od základovej dosky až po strechuUrob si sám

Majster roka 2023: Záhradný domček svojpomocne od základovej dosky až po strechu

Drevenica s tradičným štýlom vyniká nielen krásnym výhľadom. Interiér s rustikálnou kachľovou pecou vás dostane!Urob si sám

Drevenica s tradičným štýlom vyniká nielen krásnym výhľadom. Interiér s rustikálnou kachľovou pecou vás dostane!

Izolácia podlahy v starom domeDom z tehly

Izolácia podlahy v starom dome

Diskusia