Premena panelákového bytu na priestranný a svetlý priestor za 35 000 €

03. 07. 2019
Zdieľať

Sídliská z čias socializmu sú všade rovnaké. Väčšina bytov má veľmi podobnú dispozíciu. Prakticky sa všade opakujú tri až štyri základné typy. Kameňom úrazu býva pôvodné jadro, ktoré sa nachádza v niektorých bytoch i dnes. A to aj po čiastočnej rekonštrukcii.


Rekonštrukcia bytu

rekonštrukcia bytu
Pavel Pácalt, Jaroslav Hejzlar


Rekonštrukcia bytu

Podobný panelákový byt sa stal predmetom rekonštrukcie, ktorú riešil architekt Pavel Pácalt. Majitelia – dvaja mladí ľudia s otvoreným myslením – si kúpili na jednom z pražských sídlisk klasický trojizbák. 

Z bežného tmavého panelákového bytu však túžili mať priestranný svetlý byt bez zbytočnej straty podlahovej plochy. Zadanie, ktoré je samo o sebe v rozpore s panelákovou realitou, poňal architekt ako výzvu. Navyše, išlo o byt na najvyššom ôsmom poschodí.


predsieň

predsieň
Pavel Pácalt, Jaroslav Hejzlar

Na začiatku bolo treba skúmať

Ešte pred začiatkom samotnej rekonštrukcie bola potrebná aktívna spolupráca so statikom a analýza konštrukčnej sústavy paneláku. Našťastie sa ukázalo, že je možné odstrániť celý jeden panel, pretože nie je nosný, i keď je poriadne hrubý.

Do jednej steny vyrezali nové dvere. Ďalej bolo treba vyrovnať podlahy cementovými stierkami, pretože na niektorých miestach bol rozdiel až tri centimetre. 


kuchyňa

kuchyňa
Pavel Pácalt, Jaroslav Hejzlar

Ako sa zmenila dispozícia bytu?

Výhodou tohto bytu je pôdorys v tvare písmena „L“. Technicky vzniklo denné a nočné krídlo. Hygienické zázemie autor premeny posunul na úroveň bývalej kuchyne, čím vzniklo viac priestoru pre novú spojenú dennú miestnosť, zahŕňajúcu kuchyňu, jedáleň a obývačku.

Vďaka dispozičným zmenám sa architektovi podarilo vniesť svetlo aj do pôvodne tmavej predsiene. Do kúpeľne prúdi svetlo cez vnútorné okná. Spálne zostali v pôvodných rozmeroch, v kúte dispozície vznikla menšia pracovňa. 


stôl

stôl
Pavel Pácalt, Jaroslav Hejzlar

Efektívne využitie podlahovej plochy 

Úspora priestoru a jeho efektívne využitie je cieľom každej modernej rekonštrukcie. Akými trikmi sa to podarilo dosiahnuť Pavlovi Pácaltovi? 

Zásadné úsporné riešenia predstavujú tri miesta: vstavaná skriňa s chladničkou a špajzou, využitie nevyužitých dutín pre skrinky v kúpeľni a práčku. Tretím miestom je malá pracovňa, ktorá zároveň plní funkciu šatne a odkladacieho priestoru pre celý byt.

K efektívnemu využitiu priestoru poslúžilo aj zrušenie väčšej predsiene v prospech obývacej časti, kde domáci trávia omnoho viac času. V prípade potreby sa dá priestor dennej miestnosti od ostatných odčleniť posuvnými dverami.  


kúpeľňa

kúpeľňa
Pavel Pácalt, Jaroslav Hejzlar

Investorom sa v byte býva dobre. Nečudo, premeniť panelákový byt na takýto priestranný priestor plný svetla sa dá nazvať malým zázrakom. Veľkú úlohu pri rekonštrukcii zohrávala aj kvalita materiálov. Architekt kladie dôraz na prirodzenosť – žiadne umelé napodobeniny.


spáľňa

spáľňa
Pavel Pácalt, Jaroslav Hejzlar

Rekonštrukcia panelového bytu v skratke

architektonický ateliér: kontinual

architekt: Ing. arch. Pavel Pácalt

lokalita: Praha, ČR

realizácia: 2017

investícia: celkovo 900 000 CZK (približne 35 140 eur)

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Pavel Pácalt, Jaroslav Hejzlar

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty panelák rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
5 dôvodov, prečo sa vyplatia ťažké stropné konštrukcieDom z tehly

5 dôvodov, prečo sa vyplatia ťažké stropné konštrukcie

Dom, aký ste ešte nevideli: Šesťuholník s dvoma fasádamiDom z tehly

Dom, aký ste ešte nevideli: Šesťuholník s dvoma fasádami

Ako si rýchlo vyčistiť žalúzie pomocou kuchynských klieštíUrob si sám

Ako si rýchlo vyčistiť žalúzie pomocou kuchynských klieští

Ako dopestovať chutné rajčiny? Správny postup je jednoduchý, ale vyhnite sa týmto chybám!Urob si sám

Ako dopestovať chutné rajčiny? Správny postup je jednoduchý, ale vyhnite sa týmto chybám!

Diskusia