Boj za lepšie životné prostredie sa začína doma

09. 07. 2019 Zdieľať

Domov je miesto, kde sa cítime bezpečne a kde sa vždy môžeme “ukryť“ pred svetom okolo nás. Napadlo by vám, že je to aj miesto, z ktorého môžeme začať meniť celý svet k lepšiemu?

Možno si to ani neuvedomujete, ale správanie vo vašej domácnosti môže veľmi pozitívne, ale aj negatívne ovplyvniť životné prostredie (nielen) okolo vás. Preto sa IKEA v rámci kampane “Lepší svet sa začína doma“ snaží Slovákov motivovať k malým zmenám v správaní, ktoré môžu mať veľký vplyv na životné prostredie, a prináša rôzne tipy, ako šetriť nielen životné prostredie, ale aj peňaženku.

Inšpirujte sa a bojujte za lepšiu budúcnosť:

Šetrite vodu

Pri umývaní pod tečúcou vodou sa spotrebuje až 120 litrov vody. Oproti 49 litrom pri umývaní v dreze a len 10 litrom pri umývaní v umývačke je to naozaj veľké číslo. Pokiaľ umývačku nemáte a nechcete si ju v budúcnosti zakúpiť, vyskúšajte doplnky k drezu IKEA, ktoré vám pomôžu umývať riad úspornejšie.
 
Neosolenú vodu, v ktorej ste si ráno varili vajce, môžete použiť na zaliatie kvetín alebo byliniek. Táto voda obsahuje množstvo živín a rastlinkám prospeje.
 
Varenie v pare je zdravé a úsporné. V pare chutne pripravíte mäso, ryby i zeleninu a stačí vám k tomu len 1 centimeter vody.
 
Všetky IKEA kúpeľňové batérie vám pomáhajú znížiť spotrebu vody vďaka perlátoru. Novinkou v sortimente je batéria LILLSVAN. Má funkciu studeného štartu, ktorá bráni plytvaniu teplou vodou.
 

Kuchynská linka s drezom

Kuchynská linka s drezom
IKEA

Šetrite energiu

Žiarovky LED spotrebujú až o 85 % menej energie a vydržia 20-krát dlhšie ako klasická žiarovka.
 
Je dokázané, že aj obyčajná 3-milimetrová vrstva námrazy zvýši spotrebu energie v mrazničke až o 75 %. 
 
Do chladničky nikdy nevkladajte jedlo, ktoré je ešte teplé. Teplé jedlo v chladničke zvyšuje spotrebu energie a môže spôsobiť tvorbu námrazy, ktoré opäť povedie k zvýšeniu spotreby energie. 
 
Indukčná varná doska dokáže rozpoznať veľkosť hrnca a zahrieva iba jeho dno. Hneď ako dáte hrniec preč, indukčná doska začne okamžite chladnúť. Je tak o 40 % energeticky úspornejšia a o 60 % rýchlejšia ako sklokeramická doska.
 
Teplotu v interiéri môžete jednoducho regulovať pomocou textílií. Správnym použitím textílií zabránite úniku tepla v zime a rovnako aj zbytočnému prehrievaniu interiéru v lete.
 
Znie to ako samozrejmosť, ale predsa len pripomenieme: varenie s pokrievkou je rýchlejšie a energeticky úspornejšie!
 

Indukčná varná doska

Indukčná varná doska
IKEA

Minimalizujte odpad a kompostujte

Prvým krokom k efektívnemu hospodáreniu s odpadom je jeho minimalizácia, následné znovu používanie a tým posledným je separácia odpadu a využívanie tak vzniknutých druhotných surovín. Vyhýbajte sa zbytočným plastovým obalom a pri nákupe sa dvakrát sami seba spýtajte, či je daná vec naozaj nevyhnutná.

Hravé kompostovanie: Denne v našich kuchyniach vzniká veľké množstvo organických zvyškov (bioodpadu). Nevyhadzujte tento materiál do koša, pustite sa do kompostovania. Už vás nebude trápiť zápach z koša, vaša produkcia odpadu klesne na polovicu, uzatvoríte „cyklus jedla“ a budete mať čím pohnojiť svoje izbové rastliny.


Triedenie odpadu

Triedenie odpadu
IKEA

TIP: Záleží vám na životnom prostredí? Stiahnite si aplikáciu IKEA Better Living, ktorá má za cieľ hravou formou ľudí inšpirovať, ako jednoducho a dostupne žiť šetrnejší a zdravší život nielen v domácnosti. Aplikácia je plná jednoduchých aktivít a tipov, ktoré môžeme všetci robiť v záujme ochrany našej planéty. 

Zdroj: PR článok spoločnosti IKEA

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: kompostovanie LED žiarovky triedenie odpadu
Zdieľať článok