Okná sú očami domu

12. 07. 2019 Zdieľať

S tým, ako sa mení svet okolo nás, vrátane technológií, ktoré denne používame, mení sa prirodzene i naše požiadavky. To platí aj v architektúre súčasných rodinných domov, ktorá je nútená reflektovať naše potreby.

Patrí medzi ne túžba pri maximálnom podielu prírodného svetla, ktoré následne pozitívne ovplyvňuje naše vnímanie priestoru, v ktorom žijeme. Svetlo hrá preto dôležitú rolu a tak venujeme veľkú pozornosť výberu okenných systémov, ktorých veľkosť roste s technickými možnosťami nových materiálov. Napriek týmto trendom však nesmieme zabúdať na architektúru a koncepciu domu, ktorá by mala s výberom okien úzko spolupracovať. Vďaka tomu sú dôležité nielen technické parametre okien, ale takisto ich dizajn.


plastové okná

plastové okná
REHAU

Stále platí, že najžiadanejším materiálom okenných profilov je plast. Má to svoje opodstatnenie v praktickosti, ľahkej údržbe, odolnosti voči slnečnému žiareniu a tým pádom aj v životnosti. Navyše plastové okná urobili za posledné roky najväčší skok vopred. Vďaka materiálom ako je kompozitný RAU-FIPRO X je možné navrhovať také rozmery okenných a dverných elementov, ktoré atakujú segment hliníkových okien, ale pritom majú na dôvažok v otázke tepelno-izolačných vlastností. Na rozdiel od drevených a hliníkových okien ponúkajú plastové systémy najširší výber farieb a povrchových úprav (napríklad KALEIDO FOLIE predstavujú viac ako 200 odtieňov a dekorov). Celkom bežné sú dnes dvojfarebné kombinácie, ktoré dizajn okna prispôsobí na jednej strane fasáde domu, a na druhej strane interiéru. Obmedzení nebudú ani milovníci dreva, pretože drevené dekóry kašírovaných okien sú dnes na takej úrovni, že sú prakticky nerozoznateľné od skutočného originálu. Príkladom je rada KALEIDO WOODEC s precízne prevedenou povrchovou štruktúrou dreva, ktorá je zrejmá na pohľad i dotyk. Moderné sú však aj antracitové odtiene, ktoré sa dobre vynímajú najmä u rozmerovo nadštandardných okenných elementov, alebo hliníkové obloženie, ktoré zas imitujú vzhľad hliníkových okien. Dizajn okna netvorí len farby, ale takisto rozmery a tvar. Kompozitný materiál RAU-FIPRO X používaný u okien GENEO zvyšuje úžitkové vlastnosti okien, čo sa prejavuje nielen vysokou tvarovou stabilitou, ale aj komfortným hlukovým útlmom. V 90 % prípadov nie je nutné u takých okien používať oceľové výstuhy, čo znižuje ich hmotnosť a hlavne zlepšuje tepelno-izolačné vlastnosti. Preto sú okna GENEO doporučené i pre nízkoenergetické a pasívne domy. Vnútorný priestor okenných profilov bez oceľových výstuh je možné potom využiť k niektorým nadštandardným technológiám, ako je integrovaný systém riadeného vetrania (INOVENT), alarm apod. Hlavný prínos kompozitného materiálu je samozrejme v rozmerových možnostiach. Vďaka tomu sa presadzuje u populárnych HS portálov, ktoré prinášajú do domu vyšší užívateľský komfort.  


plastové okná

plastové okná
REHAU

Ruku v ruke s vyspelým dizajnom by mala ísť aj kvalita prevedení a technická dokonalosť okenných systémov. Preto stále viac zákazníkov dáva prednosť nemeckej produkcii, ktorú predstavujú okná SYNEGO, respektíve GENEO od firmy REHAU.  Môžete sa inšpirovať napríklad na www.rehau.sk.

ZDROJ PR článok spoločnosti REHAU

Kategória: Okná
Tagy: plastové dvere plastové okná
Zdieľať článok