Redakčný test najnovších smoothie mixérov

17. 07. 2019
Zdieľať

Je to úžasná premena, vďaka ktorej môžete vo forme kokteilu popíjať čokoľvek, čo nájdete v špajze a kuchyni. Pokrájate suroviny na kocky, vhodíte ich do mixéra a rýchlo rotujúce nože sa postarajú o to, aby vznikol nápoj, ktorý dokáže zasýtiť, osviežiť, povzbudiť alebo naštartovať do nového dňa.

Čo by ste mali VEDIEŤ

1 Otáčky, nie watty

Čím rýchlejšie sa nože v úzkej nádobe točia, tým rýchlejšie si s mixovaním poradia. Preto oveľa viac ako informácia o príkone motora napovie údaj o jeho otáčkach. Pri špičkových modeloch môžete počítať s tým, že nože sa otočia až 30-tisíckrát za minútu, čím dosiahnu obvodovú rýchlosť až 460 km/h.

2 Nože

Zvyčajne ich je šesť a záleží na výrobcovi, či ich vybaví ostrou čepeľou a pevným povlakom alebo využije nárazovú plochu trieštiacich hrán. Väčšina modelov je navrhnutá tak, aby nože nebolo potrebné brúsiť alebo meniť počas celej životnosti mixéra. Poriadne si ich prezrite, zvlášť v malých prístrojoch na smoothie so sebou (tzv. smoothie-to-go).

3 Nádoba

Sklo má pri životnosti a údržbe prednosť pred špecifickým plastom tritanom, najdôležitejšie však je, ako si výrobca poradí s vnútornou geometriou nádoby. Nože síce dokážu vťahovať suroviny do víru, nedokážu ich však otočiť. O to sa starajú reliéfy, zaoblenia, prelisy a hrany, aké na najmenších mixéroch určite nenájdete.

4 Programy

Nič neudrží sviežosť surovín lepšie ako pulzný režim mixovania. Ten zabráni tomu, aby sa sekaná masa vo víre nožov zahriala. Naopak, ak sa chystáte na zeleninu a radi si svoje smoothie aj prihrejete, výkonné modely dokážu pohybom nožov zariadiť i ohrev, ktorý sa vyrovná krátkemu blanšírovaniu či vareniu.

5 Fľaše

Každý systém na smoothie so sebou je vybavený systémom fliaš na pitie a prenášanie nápojov, pri stolových mixéroch ide o príslušenstvo, ktoré nemusí byť pribalenou samozrejmosťou konkrétneho modelu. Ak naháňate čas a rátate každú minútu, kompaktné systémy vám ich ušetria pri delení porcií i pri umývaní a čistení.

6 Sila

Watty motora vám napovedia, s akou silou sa dokáže mixér postaviť k húževnatým a problémovým surovinám. Tvrdé šupky ovocia, vláknitá zelenina, orechy a semená – to všetko môže byť výzva, s ktorou si najjednoduchšie a najmenšie modely nedokážu poradiť. Ani za cenu dlhšieho mixovania.

7 Údržba

Zaliať vodou, pridať kvapku saponátu a spustiť stroj na plné otáčky. To je stratégia, ktorá dokáže uvoľniť všetky nečistoty bez toho, aby ste si museli prizvať na pomoc umývačku riadu. Počítajte však s tým, že oplachovanie, odkvapkávanie a sušenie si žiada priestor, ktorý musí byť na kuchynskej linke k dispozícii.

SMOOTHIE POVZBUDZUJE AJ LIEČI

Sýte kokteily nie sú tradičnou súčasťou slovenskej kuchyne. Ak však dovolíte smoothie mixéru, aby v kuchyni každodenne zastával významné miesto, je viac ako možné, že s prebytkami je nadobro koniec. Každý kúsok ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov či obilnín premeníte na chutné sústo, ktoré osvieži, povzbudí a možno aj pomôže s upevnením zdravia.
 
Zabudnite na to, že mixér je iba mlynčekom, vďaka ktorému odľahčíte svojim zubom a tráveniu. Vďaka nemu sa do vášho jedálnička dostane zelenina v surovom stave. Čo poviete na špenátový list, zeler alebo cviklu? V ovocnom kokteile zahustenom ryžou sa razom stratia.
 

smoothie mixér

smoothie mixér
Philips

 
Výkon
 
Zrelú marhuľu rozpučíte aj v hrsti, na pevný kaleráb však už treba silu. Výkon mixéra rozhoduje o tom, aké suroviny dokáže spracovať.
 
Prečítajte si tiež:
 
 
Kvalita nápoja
 
Je veľký rozdiel v tom, či rozdrvíte suroviny v priebehu desiatky sekúnd alebo bude mixér potrebovať celé minúty času. Masa v pohybe sa zahrieva a mení chuť.
 
Objem
 
Jeden pohár smoothie na zahnanie hladu alebo výdatné osvieženie pre celú rodinu? Kapacita mixéra je rozhodujúca.
 
Forma
 
Niekto si užíva nápoje v pohodlí jedálne alebo terasy, iní počítajú s ich balením na cestu. Ako je na tieto situácie pripravený mixér?
 
Údržba
 
Rozobrať, opláchnuť vodou, dolovať nečistoty v ryhách a zákutiach. Každý stroj je iný a nie každý si rozumie s umývačkou riadu.

Marcela testuje

Nie je možné vymeniť skutočné varenie za popíjanie nápojov bez toho, aby ste sa cítili v pohode. Smoothie mixéry sme podrobili v našej redakčnej kuchyni trojmesačnému testu, pri ktorom sme hľadali ich prednosti i úskalia.

TESTOVANÉ MODELY


Sencor Nutri Mixér SNB 6006NP

Sencor Nutri Mixér SNB 6006NP
Sencor

Víťaz testu

Sencor Nutri Mixér SNB 6006NP

Pohon: 1 200 W, 6-čepeľový nôž
 
Regulácia: digitálna, časovač, pulzy
 
Nádoba: tritanové poháre (1 200, 8 00 a 600 ml) 
 
AKO FUNGUJE: Nezáleží na tom, či sa do smoothie púšťate sami alebo s celou rodinou. Naplníte jednu zo štyroch nádob ovocím, zeleninou a namočenými obilninami, stlačíte tlačidlo a šesť ostrých nožov vyčarí dokonale hladký nápoj. Žilnaté listy, vláknitá zelenina, tvrdé orechy – nikdy sme po nich nenašli žiadne vlákna, hrudky alebo nespracované kúsky. Ide o model s nečakaným výkonom, ktorý spracuje úplne všetko. Nezaberie veľa miesta na linke, dostanete k nemu nádoby pre celú rodinu a čakajú vás výborné pocity.
 
+++++     79 €
 

Redakčný test najnovších smoothie mixérov

2441439
Tefal

Tefal UltraBlend+ BL936E38

Pohon: 1 500 W, 6-čepeľový nôž, 30 000 RPM
 
Regulácia: digitálna, časovač, predvoľby, pulzy
 
Nádoba: tritanový džbán (2 l) 
 
AKO FUNGUJE: Ak to so smoothie či kokteilom myslíte vážne a neviete si ich predstaviť bez tepelne upravenej zeleniny, potom by ste určite mali spozornieť. Tento mixér dokáže uvariť obsah nádoby i bez ohrevu – len silou rýchlo rotujúcich nožov. Krémová polievka, omáčka, smoothie – zrazu akoby padli všetky hranice. Výkonný motor si poradí aj s veľkými kusmi tvrdších surovín, na každú operáciu dozerá predprogramovaný automat s možnosťou manuálneho nastavenia rýchlosti, pulzov a časovača. Len nádoby na smoothie so sebou si musíte kúpiť samostatne. V balení je iba džbán.
 
+++++     229 €
 

smoothie mixér

smoothie mixér
www.vzdy.sk

Ariete Drink’n’go Vacuum Smoothie 572

Pohon: 350 W, 4-čepeľový nôž, pumpa
 
Regulácia: len spustenie a odsávanie
 
Nádoba: tritanové fľaše (600 a 400 ml)
 
AKO FUNGUJE: Ovocné smoothie rýchlo stráca svoju sviežosť. Opadne pena, sadne vláknina a vzduch začne pomaly ničiť chute a arómy. Nie však vtedy, ak máte smoothie mixér, ktorý dokáže z každej nádoby odsať po mixovaní vzduch. Práve túto službu môžete čakať od tohto drobného modelu, ktorý je expertom na ovocie, mlieko, orechy a sušienky. Slabým motorom nepokorí ľad ani tuhú, húževnatú zeleninu, vždy sme mu však pomohli precíznejšou prípravou. Vezmete plátkovacie strúhadlo a razom je aj z cvikly, zeleru, chrenu a kapusty jemný nápoj na povzbudenie.
 
+++     49,99 €
 

smoothie mixér

smoothie mixér
Philips

Philips Avance ProBlend 6 3D HR3655

Pohon: 1 400 W, 6-čepeľový nôž, 35 000 RPM
 
Regulácia: pulzy, nastavenie otáčok, ľad
 
Nádoba: sklený džbán (2 l), 2 poháre (2 × 600 ml)
 
AKO FUNGUJE: Nasypte do tohto mixéra akékoľvek prebytky zo záhradky, špajze a kuchyne a razom pred vami stojí jemný napenený krém. S výkonným motorom a mocným nožom tento prístroj pokorí i vyschnutý chlieb či nepoddajné vláknité listy kapusty. Vždy pod vašou kontrolou, s precíznou reguláciou otáčok a funkciou ktorá sleduje, kedy je práca hotová. Kým však rozlejete hotový nápoj do dvojice pribalených športových fliaš, siahnite radšej po site. Často sa stáva, že zopár kúskov zeleniny sa ukryje pred nožmi na dne nádoby len preto, aby vám zakaždým upchali slamku. Časom si však privyknete.
 
++++     149 €
 

smoothie mixér

smoothie mixér
Gorenje

Gorenje Nutri Power BN1000W

Pohon: 1 000 W, 4- a 2-čepeľový nôž, 20 000 RPM
 
Regulácia: pulzy, low, high
 
Nádoba: tritanové fľaše (1 050 a 400 ml)
 
AKO FUNGUJE: Žijete sami alebo si ešte len zakladáte rodinu? Tento model s výkonným motorom a dvojicou nádob s odlišnými nožmi chce ponúknuť viac ako len smoothie pre dvoch alebo ovocný kokteil na vychádzku do parku. Trieštivým mlynčekom namelie kávu i orechy, z oleja, listov a orieškov vyrobí pesto. Je ako najmenší z kuchynských robotov bez užšej špecializácie. S malými nárokmi na skladovanie, s výkonným motorom aj na tvrdšie suroviny. Nikdy však nebudete mať pocit, že je expertom na jedinú prácu. Je vstupom do sveta výkonných mixérov a food procesorov.
 
++++     85 €
 

TIPY K SMOOTIE MIXÉROM

1 Výkonný motor si nežiada krájanie surovín na drobné kúsky. Ideálna je veľkosť orecha či slivky.

2 Vždy pridávajte vodu, mlieko alebo džús. Zabránia tomu, aby nože rozpustili plastové dno nádoby.

3 Slabému motoru pomôžete pri práci blanšírovaním zeleniny alebo jej narezaním na plátkovacom strúhadle.

4 Čo majú spoločné sušienky, ryža, namočená pohánka či varené krúpy? Urobia smoothie krémovejším i sýtejším.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

 
 
TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ: časopis Môj dom 6/2019
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: mixéry smoothie mixéry test spotrebičov
Zdieľať článok
Ako prerobiť pivnicu – sanácia stenyDom z tehly

Ako prerobiť pivnicu – sanácia steny

Takto vám vlašské orechy vydržia najdlhšie! Prezradíme vám, ako ich správne sušiť a zaváraťUrob si sám

Takto vám vlašské orechy vydržia najdlhšie! Prezradíme vám, ako ich správne sušiť a zavárať

S medvedím cesnakom: Vyskúšajte nekysnutý chlebík, tvarohové tyčinky a bylinkovú soľZáhrada

S medvedím cesnakom: Vyskúšajte nekysnutý chlebík, tvarohové tyčinky a bylinkovú soľ

Líšky denne ulovia až 50 hrabošov a likvidujú uhynuté zvieratá. Pozor však na besnotu, ktorá ale nie je jediným strašiakomZáhrada

Líšky denne ulovia až 50 hrabošov a likvidujú uhynuté zvieratá. Pozor však na besnotu, ktorá ale nie je jediným strašiakom

Diskusia