Ako vdýchnuť vašej obývačke život?

19. 07. 2019
Zdieľať

No predsa prírodou! Živé rastliny vytvoria pokojnú atmosféru, pri starostlivosti o ne na chvíľu spomalíte a užijete si prítomnú chvíľu. Podobnú funkciu však splnia i rastliny na vankúši, vôňa surového dreva či tapeta plná zelene, s ktorou získate pocit ako na dovolenke.

Štýl 1: Cesta do praveku

Kto má to šťastie, že súčasťou jeho domu je i zimná záhrada, má vyhraté. Tento pokojný kút plný svetla a zelene sa stane vyhľadávaným útočiskom všetkých v domácnosti. Tu na počte rastlín nezáleží – umiestnite sem všetky svoje obľúbené kúsky (malé i veľké), pekne vedľa seba i za sebou.

Obľúbené sú palmy alebo cykasy, tie vašej novej „obývačke“ dodajú noblesu, dokonca sa im tu bude dariť oveľa lepšie ako inde v dome.


rastliny na oknách

rastliny na oknách
CHRISTINA KAYSER ONSGAARD

Štýl 2: Na zemi aj nad hlavou

Každá živá izbová rastlinka, o ktorú sa s láskou staráte, dodá vášmu príbytku sviežosť. Rána sú ľahšie a veselšie. Nezáleží na tom, či máte na oknách samé difenbachie, zelenec alebo svokrine jazyky – svoj účel splnia dokonca i malé skupinky sukulentov. Môžu pokryť podlahu pod oknom, ozvláštnia stôl či ostrovček, prípadne ich zaveste do vzduchu. Budete mať pocit, že ste zeleňou doslova obklopení. 


kreslo s vankúšom

kreslo s vankúšom
YARNSPIRATIONS

Štýl 3: Aj bez polievania

Ak si predsa len nemôžete dopriať pohľad na skupinku živých kvetov, nesmúťte. Aj jeden výrazný solitér postačí. Izbové ihličnany napríklad majú unikátnu schopnosť čistiť vzduch od škodlivín a osviežovať ho.

Do okolia uvoľňujú hodnotné silice, ktoré prospievajú aj alergikom. Chýbajúce množstvo zelene doplňte textíliami. Veľmi trendové sú vankúše, z ktorých zeleň priam vyskakuje. Pozor, nepolievať! 


peň stromu v obývačke

peň stromu v obývačke
FLORAL WALL PAPER

Štýl 4: Závan lesa

Nielen živé rastliny vnášajú do interiéru prírodu v pravom zmysle slova, ale aj prírodné materiály. Najkrajšie sú v surovej podobe. Obľúbený a veľmi praktický je peň stromu, ktorý poslúži ako príručný či konferenčný stolík.

Konáre splnia funkciu na strope (môžete na ne zavesiť svietidlá), ale i na stene ako šikovné vešiačiky. Drevo má svoju silu, vôňu a charakter. Ideálne je aplikovať ho všade tam, kde sa ho môžete dotýkať holými rukami. 

 


Tapeta plná stromov a exotických rastlín

Tapeta plná stromov a exotických rastlín
CASE E INTERNI

Štýl 5: Zelené výhľady

Čo sa vám na dovolenke (okrem ničnerobenia) páčilo najviac? Bol to neustály pobyt na vzduchu v lone prírody? Niečo podobné môžete zažívať i počas roka. Tapeta plná stromov či všakovakých exotických rastlín zmení vašu obývačku na nepoznanie. Vôbec sa toho nemusíte báť!

Priznávame, že mnohé tapety sú skôr prechodná záležitosť. Motív zelene sa vám však tak skoro nezunuje, veď príroda predsa nie je žiaden módny výstrelok. 

TEXT: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 6/2019

Kategória: Obývacia izba
Tagy: interiérové rastliny zariaďovanie obývacej izby
Zdieľať článok
Ako pestovať rodinné šťastie? Rastlina s milým menom nemá veľké nároky, no toto jej vždy uškodíUrob si sám

Ako pestovať rodinné šťastie? Rastlina s milým menom nemá veľké nároky, no toto jej vždy uškodí

Ako odstrániť pleseň v kvetináči izbovej rastliny? Osvedčil sa tento účinný postupUrob si sám

Ako odstrániť pleseň v kvetináči izbovej rastliny? Osvedčil sa tento účinný postup

Čo robiť, aby kúrenie v zime nezničilo interiérové rastliny?Urob si sám

Čo robiť, aby kúrenie v zime nezničilo interiérové rastliny?

Ako pestovať banánovník v interiéri a poskytnúť mu správnu starostlivosť? Pomôžu vám tieto radyUrob si sám

Ako pestovať banánovník v interiéri a poskytnúť mu správnu starostlivosť? Pomôžu vám tieto rady

Diskusia