Podlahy, zásteny a dosky: Aké povrchy vybrať do kuchyne?

22. 07. 2019
Zdieľať

Výber povrchov do kuchyne je mimoriadne dôležitý, keďže sa v nej varí, pečie a umýva. Popri praktickej stránke však nezabúdajte ani na tú estetickú. Našťastie, dnes sa dá všetko pomerne ľahko kombinovať, preto vaša kuchyňa môže byť nielen plne funkčná, ale aj krásna. Ponúkame niekoľko tipov, čo na zem, čo na stenu a čo na pracovnú dosku.

Podlahy


kuchynská linka

kuchynská linka
Hornbach

Liata podlaha

Mäkká, teplá, ale najmä odolná a funkčná, taká je v poslednej dobe čoraz obľúbenejšia liata podlaha. Je pomerne tenká (od 3 mm), vysokopružná a pevne spojená s podkladom, preto dokáže dokonale splniť nároky na podlahový systém. Zaručuje aj rýchly prestup tepla z podlahového kúrenia a tepelnú pohodu aj pri vypnutom kúrení.

Liata podlaha je prirodzene teplejšia ako keramická dlažba, preto sa aj naboso na nej budete cítiť príjemne. Keďže boli liate podlahy pôvodne vyvíjané do náročných podmienok priemyselného využitia, v zásade platí, že sú extrémne odolné. Niektoré vynikajú pružnosťou, iné odolávajú poškriabaniu, rozbitiu alebo sú rezistentné voči ohňu. 


dlažba v kuchyni

dlažba v kuchyni
ASKO NÁBYTOK

Dlažba

Je nenáročná na údržbu a odolná proti vlhkosti aj agresívnym látkam. Jej nevýhodou je chladný povrch a v prípade pádu niečoho ťažšieho na podlahu ľahšie vzniknú praskliny. Keramická dlažba je však najvhodnejšou krytinou na podlahové kúrenie, pretože má najvyššiu tepelnú vodivosť. 

Prečítajte si tiež:

Ako si rozvrhnúť kuchyňu na funkčné zóny

Je mimoriadne praktická. Rýchlo sa zahreje a je raz-dva príjemná na dotyk. Jej nevýhodou je, že v období, keď sa nekúri, je podstatne chladnejšia ako iné typy podláh. Dnešný výber dlažieb je naozaj pestrý a ponúka rôzne dekory imitujúce drevo, textílie, kameň, betón, koberce či tapety. Navyše, keramická dlažba nie je taká náročná na prípravu podkladu, ako napríklad vinylová podlaha, ktorá sa lepí. 


vinylová podlaha v kuchyni

vinylová podlaha v kuchyni
iStock

Vinyl

Do kuchyne jednoznačne patrí, keďže je vďaka svojmu zloženiu zo syntetického materiálu extrémne odolný. Cenovo sa vinylové podlahy radia síce medzi tie drahšie, avšak táto investícia sa oplatí. Tieto podlahy sú odolné proti teplotám, nárazom, vode a agresívnym látkam. Vďaka svojim vlastnostiam si udržia dlhé roky svoju charakteristickú farbu aj tvar.

Okrem toho sa aj dizajnovo posunuli na vysokú úroveň, vďaka čomu výrazne konkurujú hlavne laminátom. Ľudia ich uprednostňujú aj z dôvodu, že sú teplejšie. Zároveň majú antistatické, elektrostatické a protišmykové úpravy povrchu a sú odolné aj proti pôsobeniu slnečného žiarenia, takže sa nemusíte báť, že vám časom vyblednú. 

Zásteny


jedálenský stôl v kuchyni

jedálenský stôl v kuchyni
Decodom

Tapeta

Popularita tapiet neustále rastie a svoje miesto nachádzajú nielen v izbách, ale aj v kuchyniach. Moderné typy tapiet totiž prepúšťajú paru aj vlhkosť. Do kuchynských priestorov sú najvhodnejšou voľbou umývateľné vinylové tapety, v prípade kuchynskej zásteny sa odporúča siahnuť po špeciálnej PVC tapete, ktorá je vhodná aj za plynový sporák.

Alternatívou môže byť umiestnenie tapety za bezpečnostné sklo. V prípade ušpinenia tapetu jednoducho utriete vlhkou utierkou, prípadne neagresívnym čistiacim prostriedkom, a je to. Obrovskou výhodou tapiet je nekonečné množstvo farieb, vzorov a dekorov. Kuchyňu Radúza v provensalskom štýle s kvetinovou tapetou nájdete v ponuke značky Decodom. 


zástena z mdf dosky

zástena z mdf dosky
Merito

MDF doska

Časy, keď kuchynskú zástenu tvoril výhradne obklad, sú už dávno preč. Dnes sa čoraz častejšie stretávame s konceptom materiálovej jednoty. Obľúbeným prístupom pri návrhu kuchýň je riešenie „tón v tóne“, v rámci ktorého sa na zariadenie používa jeden materiál a jedna farebnosť, prípadne sa v ňom vytvára viac či menej výrazný kontrast.

Prečítajte si tiež:

Varná doska, rúra a digestor: Ako si v kuchyni zariadiť varné centrum

Kuchynská zástena tak môže byť identická s pracovnou doskou, resp. dvierkami. Spravidla sa v takomto prípade používa povrchovo upravená MDF doska. Kuchyňa Elite od značky Hanák kombinuje tmavý dekor oregonskej borovice so svetlým lakom v odtieni champagne. Kúpite v bratislavských nábytkových štúdiách Merito. 


nástenný panel z laminátu v kuchyni

nástenný panel z laminátu v kuchyni
IKEA

Panel

Trendom sú v prípade zásten aj veľkoplošné materiály bez škár, určite však nie bez nápadov. Napríklad také nástenné panely z vysokotlakového melamínového laminátu, ktoré dobre odolávajú vode, mastnote i špine. K ich prednostiam patrí jednoduchá montáž (po prilepení ich utesnite silikónom) aj možnosť orezať ich v prípade potreby na požadovanú veľkosť. Keďže horšie znášajú vysoké teploty, neumiestňujte ich za plynovú varnú dosku.

Panely sa veľmi jednoducho čistia a ochránia steny pred škvrnami počas prípravy večere. Obojstranný nástenný panel LYSEKIL s rozmermi 120 × 55 cm je z jednej strany zelenosivý a z druhej biely. Nájdete v obchodnom dome IKEA.

Dosky


Matná čierna doska z HPL laminátu v kuchyni Eruka/Tewa od značky Livanza. Tmavé kuchyne, najmä čierne, sú na vrchole dizajnérskeho neba a nájdete ich v ponuke Oresi kuchyne.

Matná čierna doska z HPL laminátu v kuchyni
Oresi


Matná čierna doska z HPL laminátu v kuchyni Eruka/Tewa od značky Livanza. Tmavé kuchyne, najmä čierne, sú na vrchole dizajnérskeho neba a nájdete ich v ponuke Oresi kuchyne.

Laminát

Laminátové pracovné dosky pozostávajú z drevotrieskového jadra a povrchu z tvrdeného laminátu. Poskytujú vysokú variabilitu rozmerov, praktické vlastnosti a takmer neobmedzené možnosti farebných vyhotovení. Laminátová pracovná doska nájde uplatnenie nielen ako pracovná plocha, ale možno ju použiť aj ako barový pult, obklad steny alebo jedálenský stôl.

K najpopulárnejším dekorom patria najmä drevité štruktúry, na povrchu ktorých sú priznané rôzne prirodzené nedokonalosti dreva, vďaka čomu pôsobia ešte atraktívnejšie. Medzi obľúbené však patria aj motívy imitujúce betón a kameň.

 


Technický kameň značky Silestone od spoločnosti Cosentino pozostáva z 93 % drveného kremeňa a 7 % špeciálnej živice. Predáva interiérové štúdio CYMORKA interior design.

technický kameň v kuchyni
Cymorka Interior Design


Technický kameň značky Silestone od spoločnosti Cosentino pozostáva z 93 % drveného kremeňa a 7 % špeciálnej živice. Predáva interiérové štúdio CYMORKA interior design.

Umelý kameň

K čoraz obľúbenejším materiálom patria odolné a nenasiakavé kompozity a technické kamene. Na trhu v súčasnosti nájdete rôzne variácie, ktoré sa odlišujú nielen názvami (Corian, Hi-Macs, Silestone, Dekton), ale najmä zložením. Ich výhodou je vysoká tvárnosť, pre ktorú sa tešia obľube u dizajnérov.

Prečítajte si tiež:

Ako vyzerá kuchyňa, ktorá má šťavu + VIDEO

Pracovné dosky z umelého kameňa patria k finančne náročnejším materiálom, majú však širokú paletu odtieňov a môžete ich upravovať podľa vlastných potrieb. Napríklad do nich dať vyfrézovať odkvapkávač k drezu alebo otvor na výsuvné elektrické zásuvky a podobne.

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 6/2019

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: dlažby liate podlahy pracovná doska tapety vinylové podlahy
Zdieľať článok
Šikovný trik, ako opraviť uvoľnené dlaždice a obkladačky bez toho, aby ste ich museli odstrániťUrob si sám

Šikovný trik, ako opraviť uvoľnené dlaždice a obkladačky bez toho, aby ste ich museli odstrániť

Poznáte tieto očarujúce maky? 7 druhov, ktoré vám vyrazia dychZáhrada

Poznáte tieto očarujúce maky? 7 druhov, ktoré vám vyrazia dych

Ako si poradiť s ílovitou zeminou? Odpovedá šéfredaktorka časopisu ZáhradaZáhrada

Ako si poradiť s ílovitou zeminou? Odpovedá šéfredaktorka časopisu Záhrada

Toto si premyslite ešte pred zahájením sezóny! Praktické spôsoby, ako ochrániť zeleninu na záhradeUrob si sám

Toto si premyslite ešte pred zahájením sezóny! Praktické spôsoby, ako ochrániť zeleninu na záhrade

Diskusia