5 nápadov, ako si vonku pri dome zariadiť miesto na relax

23. 07. 2019
Zdieľať

Leto je vďačné. Aj keď prší, sme radi vonku, napríklad na terase situovanej pod strechou alebo na gánku. Ak máte možnosť, vyskúšajte to aj na streche alebo v átriu obklopenom zeleňou.

1. Oddych pri vode

Či už máte záhradu, malú chatku, alebo dokonca dom pri vode, vyťažte z toho čo najviac. Sedenie nasmerujte na najkrajší výhľad na vodu. Na drevenú terasu položte viac kobercov, môžete sa na nich pokojne aj uvelebiť. Ak sa vám zdá podlaha pritvrdá, použite sedáky.

Malé stolíky úplne postačia na nejaký ten nápoj, maškrtu a dobrú knihu. Ak by ste sa chceli pohojdať alebo si zdriemnuť, zadovážte si hojdaciu sieť, budete sa cítiť ako v raji.


zastrešená terasa

zastrešená terasa
Tine K Home

2. Terasa pod strechou

Zastrešená terasa napojená na interiér je výborným miestom, kde môžete tráviť celé leto. Je praktická z viacerých hľadísk. Po prvé, máte postarané o chládok a nepotrebujete iné alternatívne tienenie. Po druhé, ak bude pršať, nikam sa nemusíte ukrývať. A po tretie, odpadá vám nutnosť prezúvať si topánky, keď idete dovnútra. 

Prečítajte si tiež:

Ako si vytvoriť praktickú vidiecku záhradu s ovocným sadom a miestami na oddych


terasa na streche

terasa na streche
House Doctor

3. Posedenie na streche

Takéto netradičné miesto je veľmi lákavé najmä pre krásne výhľady. Nič extra vám tu netreba. Jeden veľký koberec, kopec vankúšov, pár rastlín a efektné osvetlenie. Dlhé letné večery môžete tráviť len tak pozorovaním hviezd alebo dlhými rozhovormi. Ak aj náhodou zaspíte, nič to. Niet zdravšieho spánku ako na vzduchu. 


vonkajšie sedenie

vonkajšie sedenie
Bloomingville

4. Vonkajšie sedenie v átriu

Ak máte v dome niečo ako átrium, niet atraktívnejšieho miesta na vonkajšie sedenie. Pokojne si z neho vybudujte druhú obývačku. Aby ste v zlom počasí nemuseli všetko odkladať, vyberte si vodoodolné materiály, ktorým sa nič nestane, aj keď zmoknú. Ak máte izbové rastliny, mnohé z nich môžu byť počas leta vonku, tak to využite. 

 


kútik na sedenie na gánku

kútik na sedenie na gánku
PENNEYS

5. Miesto na gánku

Staré slovenské domy boli typické svojimi dlhými gánkami. Dnes sa tento jedinečný architektonický prvok začína opäť používať. Nie je to len výborné miesto na sušenie húb alebo vetranie perín, pokojne si tu urobte príjemný kútik na sedenie, kde môžete pobudnúť, aj keď bude pršať. Či už si zahráte partičku kariet, alebo dáte šálku kávy, bude to zaručený relax.

TEXT: MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 6/2019

Kategória: Relax
Tagy: átrium terasy
Zdieľať článok
Na jesennej návšteve: Záhrada, ktorá mení svoju podobu podľa ročných období a nikdy nepôsobí prázdnoZáhrada

Na jesennej návšteve: Záhrada, ktorá mení svoju podobu podľa ročných období a nikdy nepôsobí prázdno

5 najčastejších chýb pri murovaníDom z tehly

5 najčastejších chýb pri murovaní

Povala sa premenila na štýlový penthouseDom z tehly

Povala sa premenila na štýlový penthouse

Duslo Šala bude vyrábať zelený vodík. Dotáciu využije na fotovoltickú a veternú elektráreňASB.sk

Duslo Šala bude vyrábať zelený vodík. Dotáciu využije na fotovoltickú a veternú elektráreň

Diskusia