Príjemný byt pre starší pár: Žiadne bariéry, komfort a útulnosť

25. 07. 2019
Zdieľať

Nie každý má rád studené farby či moderný industriálny štýl. Drevo, hnedé odtiene a zaujímavé vzory zjemnia každý interiér.

Podobne uvažoval architekt Ondřej Fabšič, keď riešil úpravu bytu pre starší pár v nadstavbe nad staršími „činžovými“ domami v Prahe 5. Základom premeny je komfort a praktické využitie priestorov.


barový pult v izbe

barový pult v izbe
Fabon atelier

Prírodné materiály a veľká knižnica

Byty v nadstavbách majú zvyčajne veľké terasy a poskytujú príjemné bývanie, podobné skôr rodinnému domu ako bytu v starej zástavbe. Starší pár si obľúbil jeden z takýchto bytov, avšak potreboval ho prispôsobiť svojim požiadavkám. 

Majitelia bytu si priali, aby atmosféra bytu bola vytvorená predovšetkým pomocou prírodných materiálov (drevo, kameň, tehla, za pozornosť stojí tiež štruktúrované drevo na barovom pulte) a vzorov. Podstatná bola pre nich aj veľká knižnica. 


veľká knižnica v byte

veľká knižnica v byte
Fabon atelier

Televízor za kamennou stenou, parkovisko pre robotický vysávač

V celom byte zaujme niekoľko technických i praktických detailov. Na dlážke prekvapí keramická dlažba, a to po celej ploche bytu bez prechodových líšt a dilatačných škár. Architekt o tomto prvku hovorí ako o jednom z najväčších orieškov (podarilo sa to vďaka použitiu podkladového materiálu pod dlažbou). 

Efektným riešením je skrýša pre televízor. Tvorí ju posuvná stena z kamennej dyhy (dva až 3 milimetre tenkého kameňa). Keď ju zatvoríte, vynikne veľká knižnica, keď ju otvoríte, posuvné steny z kameňa prekryjú jej časť a slovo dostane technika. 

V tejto časti bytu sa nachádza aj „parkovanie“ pre robotický vysávač. Tu sa môže nabíjať bez toho, aby niekomu prekážal. 


samostatná vaňa

samostatná vaňa
Fabon atelier

Kúpeľňa pri spálni ako relaxačná miestnosť

Majitelia ocenili i fakt, že priamo na ich spálňu nadväzuje kúpeľňa. Jej pýchou je samostatne stojaca vaňa so zaujímavým detailom na strope: osvetlením, ktoré kopíruje tvar vane. Vinylová tapeta na stene, veľké okno, záclony a závesy až po zem dávajú kúpeľni rozmer relaxačnej obytnej miestnosti, ktorá rozhodne nevyzerá na bežnú kúpeľňu. 

Byt však nemá len jednu spálňu, druhá je na opačnej strane bytu. Domáci ju často využívajú ako pracovňu. Hneď vedľa tejto miestnosti sa nachádza ďalšia kúpeľňa, z ktorej sa dá vyjsť priamo na terasu, podobne aj z chodby.

Ako je riešené vykurovanie bytu a svetlo?

I v tomto smere sa byt v nadstavbe podobá skôr na rodinný domček ako na klasický byt v bežnej zástavbe. Je vykurovaný podlahovým kúrením tepelným čerpadlom. A čo svetlo? Okrem klasických visutých svietidiel využíva sadrokartónové rampy s LED osvetlením, ale časť obývacej miestnosti je presvetlená aj prostredníctvom svetlovodov.  


obývacia izba

obývacia izba
Fabon atelier

 

Interiér C 11 v skratke

architektonické štúdio: Fabon atelier

architekt: Ondřej Fabšič 

lokalita: Praha 5, ČR

realizácia: 2013

úžitková plocha: 152 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Fabon atelier 

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty keramická dlažba podlahové kúrenie prírodné materiály
Zdieľať článok
Ako vyčistiť krbové sklo? Budete prekvapení – ide to aj s minimálnymi nákladmi!Urob si sám

Ako vyčistiť krbové sklo? Budete prekvapení – ide to aj s minimálnymi nákladmi!

Je najvyšší čas na rez polokrov! Ukážeme vám, ako teraz ostrihať levanduľu, fuksie či budlejuZáhrada

Je najvyšší čas na rez polokrov! Ukážeme vám, ako teraz ostrihať levanduľu, fuksie či budleju

Poznáte tieto očarujúce maky? 7 druhov, ktoré vám vyrazia dychZáhrada

Poznáte tieto očarujúce maky? 7 druhov, ktoré vám vyrazia dych

Februárový sprievodca pestovaním: Ktoré plodiny môžeme vysievať už teraz?Záhrada

Februárový sprievodca pestovaním: Ktoré plodiny môžeme vysievať už teraz?

Diskusia