Keď sa architekt naplno odviaže: Chata, ktorá poteší deti aj dospelých

14. 08. 2019
Zdieľať

Aj vy ste mali v detstve svoj vysnívaný domček v prírode?

Architekt Jean Verville ukázal, že nemá problém realizovať detské sny. Vytvoril chatu uprostred lesa, ktorá naplno ukazuje kontrast medzi nepriehľadnosťou a svetlom, farbami, vytvára rôzne grafické obrazce. Základom sú dva trojuholníky, pôsobiace ako mohutné ihličnany. Je to sen alebo skutočnosť?


Foto: Maxime Brouillet

chata, FAHOUSE
Maxime Brouillet


Foto: Maxime Brouillet

Na mieru klienta, ale s vlastnými túžbami

Nevšedná chata je určená pre mladý pár s dvoma deťmi. Autor projektu, ktorý je už z minulosti známy popieraním pravidiel a zaužívaných princípov, sa naplno odviazal. 

Prehodnotil prostredie rodinného domu, preskúmal jeho súvislosť s okolím i s obyvateľmi. Všímal si potreby každého jedného člena rodiny – špeciálne detí – a ich prepojenie s vonkajším svetom. Tento dom je teda výsostne prispôsobený rodine klienta. 


Foto: Maxime Brouillet

Veľké presklené steny
Maxime Brouillet


Foto: Maxime Brouillet

Nový spôsob ako prežívať realitu

K fascinujúcemu výsledku by nedošlo bez porozumenia medzi klientom a architektom. „Úzka spoluúčasť s týmito klientmi a hravosť, ktorá odlišuje vzťah medzi rodičmi a deťmi, mi umožnili navrhnúť nový spôsob ako prežiť vlastnú realitu. Spolupráca medzi architektom, rodinou a klientom sa počas celej výstavby  niesla pod rúškom spoločného nadšenia, ktoré viedlo ku kvalite stavby a k jej bezchybnému dokončeniu,“ opisuje architekt.


Foto: Maxime Brouillet

terasa s presahom
Maxime Brouillet


Foto: Maxime Brouillet

Presah trojuholníkovej strechy

Z profilu vidíte dva domy, v skutočnosti je to šikovne spojený jeden celok. Presah trojuholníkovej strechy jednej časti vytvára krytý vonkajší priestor vhodný na trávenie voľného času vonku, a zároveň tlmí priestup priameho svetla do interiéru. Trojuholníkový tvar architekt odvodil od archetypálnej podoby domov v tejto lokalite. Tento tvar, navyše, ilustruje detstvo architekta a celý vývoj projektu. 

Prečítajte si tiež:

Chatu ukryli do kapucne, aby ju ochránili pred zlým počasím

Veľké presklené steny, poschodová posteľ a čarovné výhľady 

Samé metafory. Nezaobíde sa bez nich ani interiér. Pozrite sa, napríklad, ako vyzerajú miesta na spanie. Deti majú vo svojom domčeku čarovnú veľkú poschodovú posteľ a po schodoch sa dostanú do domčeka rodičov. Ten vyzerá ako úľ zložený zo série plástov – buniek, z ktorých každá ukrýva vlastný rituál. Niektoré visia medzi nebom a zemou. 

Špeciálne si všimnite hygienické miestnosti – nabielo obložený sprchový kút a voľne položenú vaňu s výhľadom na koruny stromov, ktorá sľubuje špeciálny zážitok z každodennej hygieny. Úžasný výhľad poskytuje aj presklená stena v spálni rodičov. 

Hlavná obytná zóna má taktiež presklené steny, ktoré mažú hranice medzi pohodlným interiérom a tajuplným lesom. Vrchné podlažie s výrazným bielym krovom je určené na nikdy nekončiace dobrodružstvá. 


Foto: Maxime Brouillet

pohľad na kuchyňu a terasu pred chatou
Maxime Brouillet


Foto: Maxime Brouillet

Svetlá preglejka v interiéri a tmavá fasáda

Kým zvonku je dom tmavý, zvnútra je svetlý. Svetlá preglejka je v každej miestnosti, podobne ako biele steny. I tu však nájdeme kontrasty: červenú lavicu pri stole v kuchynskej časti, červenú stenu za schodmi, vo vstupnej časti do hlavnej obytnej zóny a viaceré originálne detaily. V chate nájdete tiež mnoho zákutí, ktoré nepotešia len deti, ale i dospelých. 


Foto: Maxime Brouillet

Svetlá preglejka v interiéri
Maxime Brouillet


Foto: Maxime Brouillet

FAHOUSE v skratke

architektonický ateliér: Jean Verville architecte

architekt: Jean Verville 

lokalita: Quebec, Kanada

rok realizácie: 2016

spolupráca: Jessica Bouffette, Olivier Grenier, Martine Walsh 

Sabína Zavarská
Zdroj: v2com
Foto: Maxime Brouillet

Kategória: Návšteva
Tagy: chata
Zdieľať článok
Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovaťDom z tehly

Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovať

Prečo sú niektoré kvety a stonky rastlín zdeformované? Zoznámte sa s fasciáciouZáhrada

Prečo sú niektoré kvety a stonky rastlín zdeformované? Zoznámte sa s fasciáciou

Je v A0 dome nevyhnutné okno s trojsklom?Dom z tehly

Je v A0 dome nevyhnutné okno s trojsklom?

Za koľko sa dá postaviť bungalov?Dom z tehly

Za koľko sa dá postaviť bungalov?

Diskusia